Италианските държавни облигации представляват почти 10% от активите на заемодателите

...
Италианските държавни облигации представляват почти 10% от активите на заемодателите
Коментари Харесай

Италианските банки са в центъра на вниманието заради стрес тестовете в Европа

Италианските държавни облигации съставляват съвсем 10% от активите на заемодателите в страната в края на предходната година съгласно Bank of Italy

© Stefano Rellandini Още по тематиката
Германия и Франция оферират 5% таван за необслужваните заеми на банките

Засега концепцията е шаблонизирана и евентуално ще срещне отпор в страни като Италия, само че в случай че се одобри, ще се отрази и на България
21 юни 2018
Италия ще похарчи 17 милиарда евро за закриването на две банки

Най-добре капитализираният заемодател в страната Intesa Sanpaolo ще поеме положителните активи на фалиращите Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza, с цел да се избегнат всеобщи тегления
26 юни 2017
Италия ще избави две районни банки с 5 милиарда евро

Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza ще получат държавна поддръжка
15 фев 2017
Италия търси 20 милиарда евро за поддръжка на банките

Отпускането им би трябвало да се случи с утвърждението на държавното управление
20 дек 2016
Италия е подготвена да отпусне 15 милиарда евро за поддръжка на банките
15 дек 2016
Спасението на италианската банка Monte dei Paschi е под въпрос

Банката би трябвало да реализира рекапитализация за 5 млрд.евро, само че политическата неустойчивост след референдума може да направи интервенцията по-трудна
5 дек 2016 Италианските банки, чиито цени на акциите бяха наранени от възходящата угриженост на вложителите поради държавния дълг на страната, са в центъра на вниманието поради последните стрес проби на европейските банки. Все по-големите неразбирателства сред антисистемното държавно управление на Италия и европейските управляващи по отношение на бюджета на страната дружно с увеличаващия се държавен дълг тормозят вложителите, което провокира разширение на спреда сред италианските 10-годишни облигации и немските държавни облигации, написа Financial Times. Освен рисковете за италианските банки терзанията се ускоряват поради данни от вторник, които демонстрират, че стопанската система на страната е в застой през последното тримесечие.

" Разликата в растежа сред Италия и останалата част от еврозоната е систематичен проблем, който не може да бъде решен посредством политики за стабилизиране на паричната политика или посредством увеличение на държавния бюджет ", сподели шефът на Италианската централна банка Игнацио Виско.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус По-голяма изясненост по отношение на балансите на италианските банки се чака този петък, когато Европейският банков орган ще разгласява резултатите от стрес тестванията на 48 европейски банки. Банкерите в Милано чакат, че италианските кредитори ще се показват неприятно, тъй като ще отразят въздействието на разширяващите се спредове. Италианските държавни облигации съставляват съвсем 10% от активите на заемодателите в страната в края на предходната година съгласно Италианската централна банка.

Рисковете

В отчет, оповестен предишния месец, анализаторът на Credit Suisse Карло Томасели съобщи, че италианският спред от над 400 базисни пункта не е резистентен и би принудил италианските банки да имат потребност от набиране на капитал. Банкерите в Милано считат, че уязвимите приблизително огромни банки на Италия могат да бъдат принудени да набират капитал, в случай че спредовете доближат 350 б.п. по отношение на немския държавен дълг.

Заради възходящата угриженост за финансовата непоклатимост на Италия министърът на финансите Джовани Триа в събота беше заставен да изследва опцията за възобновяване на държавната интервенция в банковия бранш. " Ако някой кредитор се затрудни, е вярно страната да се намеси ", сподели той в изказване, като добави, че " към този момент банките не са в заплаха ".

Независимо от това поради увеличаващото се напрежение ръководителят на бизнес лобито от Северна Италия Assolombarda Карло Бономи сподели, че италианските компании към този момент усещат ограничавания достъп до заеми, защото балансите на италианските банки са под напън.
" Очакваме мощно ограничение на заемите през 2019 година ", съобщи той. През последната седмица предприемачът е получил няколко телефонни позвънявания от северните бизнес водачи, на които банките са отхвърлили претенции за нови заеми.

Цените на акциите на италианските банки са спаднали с близо 15% от края на септември. Докато най-големите италиански банки - Intesa Sanpaolo и UniCredit, евентуално ще разполагат с задоволително капитал, с цел да се оправят с натиска, приближаващ от италианския държавен дълг, тежестта ще падне върху средноголемите италиански банки, настояват анализатори. Генуанската банка Carige да вземем за пример се смята за изключително уязвима.

Клаудио Борджи, икономическият консултант на вицепремиера Матео Салвини, сподели пред FT неотдавна, че разширението на спредовете не е съответстващо, защото " европейските избори са по-важни от бюджета през идната година ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР