Италиански учени съобщиха за нов дългосрочен проблем, който възниква при

...
Италиански учени съобщиха за нов дългосрочен проблем, който възниква при
Коментари Харесай

Увеличение на пациентите с диабет след прекаран COVID-19


Италиански учени оповестиха за нов дълготраен проблем, който поражда при пациенти, прекарали COVID-19 - появяването на хипергликемия (висока кръвна захар) в продължение на няколко месеца след инфекцията. Подобно положение се следи при половината от приетите в болница с ТОРС-CoV-2, сочи обява в MedicalXpress.
Проучването обгръща 551 души, признати в лечебни заведения в Италия от март до май 2020 година Периодът на следене е шест месеца след хоспитализиране. 46 % от пациентите демонстрират повишение на равнищата на глюкоза в кръвта, до момента в който 35 % от тях персистират с хипергликемия най-малко шест месеца. Тези хора са имали и други съществени затруднения като нараснала нужда от О2 и изкуствена вентилация, утежняване на клиничните признаци и нужда от интензивно лекуване.Освен това при пациенти с хипергликемия се следят анормални хормонални равнища. Те създават прекалено много инсулин, което демонстрира, че панкреасът е дисфункционален. Те също по този начин демонстрират тежки аномалии в количеството възпалителни цитокини, в това число интерлевкин IL-6. Пациентите, които са получавали медикаменти, които намаляват равнищата на IL-6, се оправят по-добре с хипергликемията.
Въпреки че глюкометаболичните аномалии понижават с времето при някои пациенти, доста от приетите в болница не престават да страдат от нараснали равнища на глюкоза след хранене. Авторите на проучването предвиждат, че пандемията от COVID-19 може да докара до голямо нарастване на броя на хората с диабет.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР