Италиански учени са на експедиция в Апенините, където събират данни

...
Италиански учени са на експедиция в Апенините, където събират данни
Коментари Харесай

Учени събират данни от ледник в Италия преди да се разтопи напълно

Италиански учени са на експедиция в Апенините, където събират данни от ледника Калдероне. Те са в същинска конкуренция с времето, тъй като ледникът скоро ще се разтопи – развой, който се форсира поради измененията в климата.

Най-южният хладилник в Европа се споделя Калдероне в централна Италия. Той се намира под най-високия връх на Апенините, само че по последни данни бързо се топи. Затова и екип учени организират специфична акция по проучване на ледника преди да е станало прекомерно късно.

 
Опитваме се да погледнем във вътрешността в земята, да учим леда, дебелината и дълбочината на леда, само че без да вършим сондажи. Това са неинвазивни способи, които се назовават геофизика. Прилича на клиничната диагностика, когато се прави скенер. Просто се вглеждате в тялото си, без да влизате вътре в него. Тук желаеме да създадем същото, като използваме някои принадлежности, да вземем за пример електромагнитометър, който генерира магнитни полета и се пробва да търси реакцията на земните глъбини.
Джакопо Боага, академик от университета в Падуа

Слоевете лед, от които се състои ледникът, могат да бъдат на десетки хиляди години и съдържат информация година по година за историческите климатични условия, в това число за състава на атмосферата, температурните съмнения и типовете растителност, които са били налице.

След спомагателен разбор материалите ще бъдат консервирани в предстоящ антарктически склад като част от плана. Става дума за натурален фризер, който разрешава предпазване при -50 градуса по Целзий и се построява на френско-италианската станция " Конкордия ". Според Италианския народен съвет за научни проучвания, в случай че температурите продължат да се покачват със сегашните темпове, до 2100 година всички ледници на височина под 3600 м ще изчезнат. Според специалистите ледникът Калдероне, който се намира на 2700 метра надморска височина, може да се разтопи доста по-рано - до 2050 година, в случай че не се приложат ограничения за ограничение на изменението на климата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР