Италиански съдия нареди премиерът Джузепе Конте и други висши представители

...
Италиански съдия нареди премиерът Джузепе Конте и други висши представители
Коментари Харесай

Италиански съдия нареди на Конте да свидетелства по случая със Салвини

Италиански арбитър подреди министър председателят Джузепе Конте и други висши представители на властта да дадат показания по време на чуване дали крайнодесният водач Матео Салвини би трябвало да бъде съден за нелегално задържане на мигранти , осведоми " Ройтерс ".
 Салвини изиска предварителни избори
Салвини изиска предварителни избори

Правителството...трябва да си върви, прикани Салвини

Решението за разширение на следствието може да се окаже неловко за Конте и идва в миг, когато държавното управление му се пробва да промени антиимигрантските правила , основани от Салвини по време на заемания от него пост министър на вътрешните работи през 2018 и 2019 година

Случаят е към случай през юли 2019 година, когато Салвини блокира повече от 100 мигранти на борда на транспортен съд на бреговата защита за шест дни, до момента в който чакаше европейските съдружници да реализират единодушие за приемане на мигрантите.
 В италианския Сенат са срещу привличането на Матео Салвини под правосъдна отговорност
В италианския Сенат са срещу привличането на Матео Салвини под правосъдна отговорност

Поводът - недопускане транспортен съд с мигранти

Салвини, който управлява антиимигрантската партия " Лига ", се пробва да извлече оптимални политически изгоди от правосъдната борба. Той твърди, че е работил в народен интерес със закъснение на потока от незаконни имигранти. Националистът също отбелязва, че цялото държавно управление е подкрепило самодейността му, което обаче се оспорва от Конте.

Магистрати в Сицилия настояват, че Салвини е отвлякъл мигрантите, задържайки ги в морето при пъклен горещини, до момента в който европейските съдружници се огънат и се съгласят да ги одобряват. Подобно обвиняване води до оптималната присъда от 15 година затвор.
 Сенатът на Италия лиши имунитета на Матео Салвини и го изпрати на съд
Сенатът на Италия лиши имунитета на Матео Салвини и го изпрати на съд

Ако Салвини бъде наказан, той може да влезе в пандиза за 15 година

Днешното чуване в град Катания е свиквано, с цел да се вземе решение дали има задоволително доказателства Салвини да бъде изправен пред съда. Държавният прокурор разгласи, че няма съображение и предложи на арбитър Нудзио Сарпиетро да приключи случая.

Но съдията реши да задълбае и привика Конте. Премиерът ще би трябвало да се яви на чуване на 20 ноември дружно с външния министър Луиджи ди Майо и някогашния транспортен министър Данило Тонинели.

За 4 декември е планувано друго чуване, на което ще се явят още няколко министри.

Салвини разяснява, че е удовлетворен от решението. " Много съм задоволен да чуя от съдията, че това, което е сторено, не е направено единствено от мен ", разяснява той пред публицисти.

През февруари Сенатът гласоподава за събаряне на имунитета на Салвини.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР