Италианската полиция е атакувала суперяхтата Шехеразада, която според слуховете принадлежи

...
Италианската полиция е атакувала суперяхтата Шехеразада, която според слуховете принадлежи
Коментари Харесай

Карабиниери щурмуваха мистериозната суперяхтата на Путин "Шехерезада"?

Италианската полиция е атакувала суперяхта та " Шехеразада ", която съгласно слуховете принадлежи на съветския президент Владимир Путин. Униформените са поискали документите за благосъстоятелност.

Откакто бе пусната на вода през 2020 година нейният притежател е незнаен.

 

Яхтата „ Шехерезада “  е една от най-големите, най-нови и най-скъпи в света. Според уеб страницата SuperYachtFan коства около 700 милиона $.

Разполага с две хеликоптерни площадки, вътрешен басейн с движещ се покрив, който се трансформира в дансинг. Има изцяло оборудван фитнес и златни детайли в баните и тоалетните. Дълга е минимум 140 метра.

„ Всички я наричат яхтата на Путин, само че никой не знае на кого е “, казва локалният гражданин Ернесто Роси пред The New York Times. „ Това е слух, който се популяризира през последните месеци “.

Не единствено че притежателят на „ Шехерезада “ не е обществено прочут – не е ясно даже кой може да е той. Спекулациите се движат сред милиардер от Близкия Изток, през съветски олигарх, като стигат даже до самия президент.

Капитанът Гай Бенет-Пиърс, който е английски жител, отхвърля версията, че Путин има яхтата и че изобщо в миналото се е качвал на плавателния съд. „ Никога не съм го виждал. Никога не съм го срещал “, споделя той пред NYT.

Бенет-Пиърс декларира, че притежателят не е в нито един санкционен лист. Не отхвърля, че може да е руснак, само че не дава и спомагателни данни за самоличността му. Мотивите за това е подписано „ съглашение за неразкриване на информация “.

Според капитана италианските проверяващи са се качили на борда предишния петък и са ревизирали няколко от сертификационните документи на яхтата. „ Търсят интензивно и преглеждат всеки аспект. Това не са локални ченгета, тези мъже носят черни костюми “.

Източник на NYT, поискал анонимност, удостоверява, че италианската финансова полиция е почнала следствие.

В понеделник Бенет-Пиърс е бил оставен „ без избор “ и е предал документи на управляващите, разкриващи самоличността на притежателя. „ Нямам подозрение, че това ще спре всички отрицателни клюки и спекулации “, споделя той.

Мистерията към притежателя на кораба е налице, тъй като даже в свръхконфиденциалния свят на суперяхтите в този случай се следи необикновена степен на секретност. Не единствено че членовете на екипажа подписват съглашения за неразкриване на информация, само че плавателният съд има и похлупак, който скрива табелката с името му. Когато за първи път яхтата влиза в пристанището, служащите там издигат на кея висока железна бариера, с цел да я закрият от минувачите. Някои локални поданици означават, че в никакъв случай не са виждали сходно нещо.

Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи основаването на взаимна работна група с Англия и Европейския съюз за търсене на активи, в това число яхти, които може да са благосъстоятелност на олигарси, близки до Путин и изправени пред наказания в отговор на съветската инвазия в Украйна. Санкциите са наложени на стотици хора, а описът продължава да пораства.

Преди седмица френските управляващи иззеха яхтата „ Amore Vero “ край Марсилия, до момента в който тя се опитваше да отплава. Твърди се, че тя е благосъстоятелност на санкционирания Игор Сечин – началник на съветската държавна петролна компания „ Роснефт “.

Полицията в италианския Санремо конфискува яхтата „ Лена “, която принадлежи на най-богатия руснак към този миг – Алексей Мордашов.

Съдбата на „ Дилбар “ – една от най-големите яхти в света, която е на олигарха Алишер Усманов, остава неразбираема. Тя се намира в корабостроителница в Хамбург и съгласно немските управляващи не може да бъде предоставена на притежателя ѝ без позволение за експорт. Не е ясно дали е публично иззета.

Някои от най-големите суперяхти са благосъстоятелност на руснаци, които не попадат в описите със наказания. Втората най-голяма в света – „ Eclipse “, разполагаща с противоракетна отбранителна система и мини подводница – е притежавана от притежателя на „ Челси “ Роман Абрамович, който задейства продажбата на лондонския клуб. Андрей Мелниченко – милиардер, описван като „ въглищен барон “ – може да се похвали с първокласната „ Sailing Yacht A “.

Определянето на собствеността на активите, които богаташите желаят да запазят в загадка, е повече от мъчно, изключително без правосъдна заповед - защото тези активи постоянно се пазят ревниво от частни банкери и юристи и са скрити в непрозрачни фиктивни компании в офшорни убежища.

Шехерезада “ е записана под флага на Каймановите острови, а компанията-собственик Bielor Assets Ltd. е с регистрация на Маршаловите острови. Компанията за мениджмънт на яхтата, която съгласно Бенет-Пиърс също е записана на Каймановите острови, работи от плавателния съд и употребява за адрес вила чартърен в близкия град Лука.

В Италия фразата „ яхтата на Путин “ е набрала известност. Освен локалните поданици в Тоскана, десетки хора от екипажа също се „ майтапят “ с това, споделя капитанът на „ Шехерезада “. Около 70% от екипажа са съветски жители.

Един от някогашните му членове, запазил анонимност, удостоверява, че сътрудниците му я наричали " яхтата на Путин ". Добавя, че плавателният съд бил обслужван от интернационален екипаж, само че е бил сменен от съветски личен състав. Чужденците били уволнени в седмиците преди пътуване на " Шехерезада " до Черно море през 2020 година

NYT са се обърнали към 17 членове на екипажа, само че малко на брой са декларирали предпочитание да разкрият елементи. Един от тях споделя, че „ ще е рисково да приказва “.

По-малка яхта - „ Graceful “, от дълго време се свързва с съветския президент Путин. Няколко седмици преди военната инвазия в Украйна тя напусна пристанище в Германия и отплава за Калининград.

Според американски държавни представители Путин има малко сходни активи – доста от първокласните домове или кораби, които той употребява, са благосъстоятелност на доближени до него олигарси.

Изглежда, че Путин е привързан към първокласните яхти. Той е сниман на разнообразни плавателни съдове от северните елементи на страната до Черно море на юг. През май предходната година съветският президент и белоруският му сътрудник Александър Лукашенко плаваха с яхта в Сочи.



Строителят на " Шехерезада " - Lurssen Group, отказва да разяснява собствеността на яхтата. До юни 2020 година, когато приключеният транспортен съд напуща кея в Бремен, Германия, той носи кодовото име " Lightning ".

Същата компания е построила и още по-големия кораб " Дилбар ". Подобна гигантска яхта с кодово име " Luminance "  се строи сега в Lurssen, като се възнамерява да бъде приключена през идната година.

" Разбира се, всички поръчки и планове на Lurssen Group и нейните дъщерни сдружения се третират в сходство с използваните закони и разпореждания ", декларира представителят на компанията Оливър Грюн.

Източник: 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР