) Италианската енергийна агенция Gestory dei Servizi Energetici (GSE) пусна онлайн

...
)
Италианската енергийна агенция Gestory dei Servizi Energetici (GSE) пусна онлайн
Коментари Харесай

Италия направи интерактивна карта за енергийните общности

)

Италианската енергийна организация Gestory dei Servizi Energetici (GSE) пусна онлайн карта, чиято задача е да помогне на енергийните общности да разпознават точките за свързване към мрежата.

Енергийните общности съставляват полузатворени групи от семейства и компании, които търгуват с възобновима сила между тях. Обичайно съществени участници са фамилии и компании, които имат фотоволтаични покриви или други дребни ВЕИ съоръжения, и които се намират физически близо едни до други. Те продават електрическата енергия, добита от маломерните си съоръжения, на други членове на общността. В енергийните кооперативи могат да вземат участие и семейства, които нямат фотоволтаици или други ВЕИ – в този случай те са единствено купувачи на тока от съседите.

Предимството на енергийните общности е основно в оползотворяването на непотребната електрическа енергия, създавана от слънчевите покриви. Обичайно цените за изкупуване на ВЕИ електричеството в енергийните общности са по-добри от тези, които се ползват при пласиране „ към мрежата “. От позиция на купувачите пък цените са по-изгодни от тези „ на мрежата “.

В европейските страни, където е регламентирано действието на еленргийните общности, постоянно срещано е условието всички от кооператива да са свързани към една и съща подстанция на електропреносната мрежа.

Именно по тази причина е значително, че GSE разгласява интерактивна карта на първичните подстанции в Италия. Инструментът разрешава на потребителите да локализират точките на свързване за енергийни общности, както се изисква от италианското законодателство.

От GSE се изисква да актуализира интерактивната карта на всеки две години. В момента картата изброява почти 2000 първоначални подстанции в цялата страна.

В Италия енергийните общности получават специфични цени за споделени системи за възобновима сила до 200 kW, а остатъкът от сила може да се инжектира в мрежата без отплата. Това прави енергийните общности привлекателни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР