Италианската банка Монте дей паски обяви, че е назначила ветерана

...
Италианската банка Монте дей паски обяви, че е назначила ветерана
Коментари Харесай

Бивш шеф на Уникредит Булбанк пое най-старата банка в света

Италианската банка " Монте дей паски " разгласи, че е назначила ветерана в банковото дело Луиджи Ловальо за нов основен изпълнителен шеф. Той заменя Гуидо Бастианини, който застана отпред на банката с помощта на предходното италианско държавно управление с поддръжката на популистката партия " Пет звезди ", само че изпадна в недружелюбност при ръководството на Марио Драги, с който имат разнообразни визии за тактиката и ръководството на най-старата банка в света.

Луиджи Ловальо е прочут и в българските банкови среди, защото при започване на новия век бе отпред " Булбанк ", откакто тя бе купена от " Уникредит ". Ловальо напусна опериращата в България кредитна институция през 2003 година, откакто на негово място бе назначен Левон Хампарцумян.

66-годишният Луиджи Ловальо има богат опит в банковия бранш. Освен в управлението на разнообразни подразделения на " Уникредит ", е бил на разнообразни топ позиции в полската банка Bank Polska Kasa Opieki SA, а по-късно и начело на италианските Bank Pekao SA и Credito Valtellinese SpA, където остава до юни 2021 година.

" Монте дей паски " регистрира загуба от 79 милиона евро за четвъртото тримесечие, откакто задели хранителни запаси по евентуални неприятни заеми в размер на 222 милиона евро. Междувременно, управлението на банката предизвести, че тази година може да има дефицит на капитал от 150 милиона евро, който ще нарасне до 500 милиона евро през март 2023 година.

Италианското финансово министерство, което сега управлява банката, преговаря с Европейския съюз с искане да получи зелена светлина за нейния нов проект за преструктуриране и удължение на периода за приватизацията й.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР