IT сферата в България има не само амбицията, но и

...
IT сферата в България има не само амбицията, но и
Коментари Харесай

Над 34 400 нови работни места ще бъдат открити в IT сектора до 2026 година

IT сферата в България има освен упоритостта, само че и опцията в идващите 5 години да се трансформира в водач по доходи в българската стопанска система. Това сочи и най-актуалният отчет на BASSCOM (Българската асоциация на софтуерните компании) – БАСКОМ Барометър 2022, който излиза годишно през декември. Ускорената цифровизация и непрекъснатата еволюция на софтуерния пейзаж са съображение за оптимизъм даже във времена на съкращения и нахлуване на AI в ежедневната активност, както споделя и доктор Светлин Наков – идеолог и създател на СофтУни, най-голямата просветителна институция в България за , цифров маркетинг, QA инженерство и дизайн.
Как навлизането на генеративния AI и трусовете на световната софтуерна сцена повлияха IT бранша в България?
Недостигът на качествени фрагменти, с акцент върху качеството и опита, и софтуерни инженери с висока техническа подготовка е реалност в световен мащаб. Все още търсенето на експерти надвишава доста предлагането, макар събитията от последната половин година. Наблюдаваме едно преразпределение на софтуерен гений, а съкращенията не са симптом на остатък, а по-скоро краткотрайни оптимизации при някои компании, които оказват помощ за растежа на други.

При дефицит на милиони програмисти, съкращенията би трябвало да са доста по-мащабни и по-трайни, с цел да се реализира остатък на IT фрагменти. Истината е, че колкото по-голяма е една корпорация, толкоз по-смели са назначенията за бързо разгръщане, а резултатът от това бяха по-чувствителни съкращения. Българската промишленост не е от подобен вид, не се крепи върху огромни корпоративни структури. В сюжет на рецесия и съкращения, по-малките компании по-ефективно усъвършенстват работата си, тъй като структурата им не е толкоз тромава.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР