ИТ секторът вече е втори по дял на предложенията за

...
ИТ секторът вече е втори по дял на предложенията за
Коментари Харесай

ИТ секторът излезе втори по дял на обявите за работа


ИТ секторът към този момент е втори по дял на предложенията за работа в страната
(снимка: CC0 Public Domain)

Продължава засиленото търсене на фрагменти в ИТ бранша, като през август той заема несъмнено първо място по растеж на предложенията с цели 28% по отношение на юли, сочи настоящият месечен разбор на JobTiger за пазара на труда .

ИТ секторът е единственият, при който се следи непрекъснат растеж на обявите от началото на 2021 година, като спрямо август 2020 година броят на предложенията в него е повишен със 160%.

Като цяло, броят на обявите за работа през август се резервира съвсем без смяна по отношение на юли – следи се напълно малко повишаване с 0,4%, регистрира. На годишна база равнището на обявите е с 55% по-високо от това през август 2020 г.  Наблюдава се обаче преразпределение по браншове.
още по тематиката
На второ място след ИТ е секторът „ Маркетинг и реклама ” с растеж от 9%, а след него се подреждат „ Здравеопазване и фармация ” (8%), „ Административни и обслужващи действия ” (7%), „ Производство ” (5%) и „ Строителство ” (1%).

При останалите браншове през август се следи спад на обявите, като той е максимален в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство ” – 23%. През месеците април и май имаше доста висок растеж на предложенията в този бранш (съответно 95% и 36% на месечна база), като с наближаването на края на летните месеци обявите за работа в него понижават. Въпреки спада, предложенията в бранша са с 32% повече по отношение на същия интервал на миналата година.

След „ Хотелиерство и ресторантьорство ” понижаване на броя на новите оферти се следи и в секторите „ Логистика и превоз ” (-6%), „ Счетоводство, одит, финанси ” (-5%), „ Административни и обслужващи действия ” (-4%) и „ Търговия и продажби ” (-1%).

Поради непрекъснатия растеж в ИТ бранша, той към този момент заема второ място по дял от общия брой оферти в страната с 16%, воден от общоприетия водач – бранша „ Търговия и продажби ” (21%).

Секторът „ Производство ” се подрежда на трето място с 15% дял, а до неотдавна заемащият второ място бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство ” слиза на четвърто, с дял от 13%.

Дяловото систематизиране при останалите браншове остава непроменено по отношение на юли и през август е: „ Логистика и превоз ” (9%), „ Административни и обслужващи действия ” (8,8%), „ Строителство ” (5%), „ Счетоводство, одит, финанси ” (4%), „ Здравеопазване и фармация ” (3,3%), „ Маркетинг и реклама ” (2,9%) и „ Изкуство ” (1%).
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР