ИТ гигантите сами ще бранят хората от вредно онлайн съдържание….

...
Коментари Харесай

Онлайн платформите ще се саморегулират... в Нова Зеландия


ИТ колосите сами ще бранят хората от нездравословно онлайн съдържание…. в Нова Зеландия (снимка: CC0 Public Domain)

Все по-често държавни управления от всички краища на света постановат нови правила на ИТ колосите във връзка с наличието, което се сервира, само че Нова Зеландия избра различен метод – остави ги да се саморегулират. В понеделник огромните интернет платформи се споразумяха по отношение на ограниченията за ограничение на нездравословното онлайн наличие, като одобриха кодекс, избягващ – съгласно критиците – потребността от държавно контролиране.

Meta Platforms, Гугъл, TikTok, Amazon и Twitter подписаха „ Практически кодекс “, заяви Netsafe – държавна група за интернет сигурност. Компаниите ще следват кодекса като форма на саморегулиране, разкри шефът на Netsafe Брент Кери.

Индустриалната лобистка група NZTech ще дава отговор за това фирмите да извършват отговорностите си. Това включва понижаване на нездравословното наличие онлайн, докладване по какъв начин вършат това и поддръжка за самостоятелна оценка на резултатите.

„ Надяваме се, че рамката за ръководство ще му разреши [на кодекса] да се развива дружно с локалните условия, като в това време зачита главните права на свободата на изложение “, сподели основният изпълнителен шеф на NZTech Греъм Мюлер.
още по темата
Meta и TikTok обявиха, че са въодушевени по отношение на кодекса, който прави онлайн платформите по-безопасни и по-прозрачни.

Редица заинтригувани групи обаче желаеха повече детайлности – да вземем за пример за наказания за всяко неспазване от страна на фирмите и за механизъм за публични тъжби. Активистите също по този начин показват, че пактът се управлява от промишлен орган, а не от държавното управление.

„ Това е презрян опит да се предотврати регулирането – в Нова Зеландия и в чужбина – посредством поощряване на модел, управителен от промишлеността “, разяснява Манди Хенк, основен изпълнителен шеф на Tohatoha NZ – организация с нестопанска цел, която е фокусирана върху общественото влияние на технологиите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР