ИТ гигантът Meta обяви, че за пръв път в своята

...
ИТ гигантът Meta обяви, че за пръв път в своята
Коментари Харесай

За първи път: Мета отбеляза спад в приходите

ИТ колосът Meta разгласи, че за пръв път в своята история има спад на приходите си. Досега всяко тримесечие носеше от ден на ден пари на Meta, само че това към този момент не е по този начин, оповестява Associated Press.

Финансовите резултати на Meta за второто тримесечие на годината са по-ниски поради свиването на разноските за онлайн реклама. Несигурната икономическа конюнктура по света кара фирмите, изключително по-малките, да лимитират този вид разноски.

А точно по-малките компании са огромна част от рекламодателите във Фейсбук. Този проблем засегна и другите ИТ колоси, които разчитат на онлайн рекламата, в това число Гугъл, Snap и така нататък Освен това Meta има и други провокации като напускането на Шерил Сандбърг и усилващата се конкуренция на TikTok.

Също по този начин Meta не съумява да разпространява задоволително добре някои от функционалностите си. Например така наречен Reels или късите видеоклипове, които са пряк съперник на TikTok. За в този момент обаче те не генерират предстоящите доходи и Instagram Stories и стандарният поток от изявления са по-доходоносни, отбелязва CNBC.

Приходите на Meta са се намалили с 1% до 28.82 милиарда $, само че облагата е с 36% по-малко по отношение на същия интервал предходната година. Резултатите са по-слаби от предстоящото от анализаторите, които също предвиждаха намаляване на приходите и облагата.

" Годишният спад на тримсечните доходи демонстрира какъв брой бързо бизнесът на Meta се разпада. Преди тези резултати предвиждахме, че международните годишни доходи на Meta ще доближат съвсем 130 милиарда $ и ще се усилят с 12.4%, в този момент обаче е малко евентуално това да се случи ", разяснява Дебра Уилямсън от Insider Intelligence.

Тя отбелязва, че не всичко е отрицателно за Meta. Нейните съперници също изпитват компликации, а и самата компания е в развой на огромна промяна и се приготвя за метавселената, на която разпорежда огромни упования. Този развой обаче ще изисква много средства и промяна на фокуса, като Meta споделя, че е нараснала личния състав си с 32% по отношение на предходната година, а отделът за разработка на метавселената е на загуба от 2.8 милиарда $.

Затова някои анализатори чакат, че отсега нататък приходите на Meta постоянно ще спадат и това ще продължи, до момента в който тя не откри метод да печели точно от метавселената. Самата компания наподобява също е с сходни настройки, защото намали прогнозите си и за идващото тримесечие. При това и диапазонът е по-голям - сред 26 и 28.5 милиарда $, като и двете граници са под предстоящите от анализаторите и вложителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР