Историята започва, може да се каже, преди 37 години, когато

...
Историята започва, може да се каже, преди 37 години, когато
Коментари Харесай

Суперлуксозният SUV, който може да бие Ferrari

Историята стартира, може да се каже, преди 37 години, когато на бял свят се появява първият Range Rover. И през всичкото време до момента моделът непрестанно се развива и надгражда с поколенията и модификациите. И по този начин стигаме до 2004 година, когато британците вземат решение да отделят от главния модел един с по-спортна устременост, който се трансформира в независим, красноречиво поставяйки думичката Sport зад името.Идва и краят на предходната година, когато на пазара е пусната обновената версия (фейслифтът) на второто потомство Range Rover Sport. Новият модел не се разграничава фрапантно от базовия от 2013 година Но вгледа ли се човек, стартира да вижда доста разлики. И все приятни за окото.

В предницата незабавно се виждат новите фарове. Те наподобяват малко по-тесни, въпреки това да е единствено заблуда. Но пък дневните LED светлини в тях са много по-различни от тези в модела от 2013 година - към този момент са много по-красиви, обикалят целия фар като се изключи горната му част, а елипсовидният " автограф " под формата на елипса е сменен от много сплеснат успоредник. Освен това с напълно нова форма са и секторите на късите и дългите светлини.

 2055796 Радиаторната решетка сред тях също е сменена, към този момент е с по-големи кафези, в една низина е (преди беше с нещо като две стъпала) и също наподобява по-сплескана, както фаровете. Видоизменена е и бронята, което най-силно си проличава при въздухозаборникът, който е станал по-голям, както и по разположените от двете му страни гнезда за халогените. Които към този момент са извадени от тях и са ситуирани тъкмо изпод. А са станали и мощно сплескани и това не е заблуда, както да вземем за пример при фаровете и решетката.

Отстрани измененията в актуализирания Range Rover Sport се изчерпват с леко изменената форма на капаците на огледалата, както и на декоративния детайл в горната задница на предните калници. Последният е станал малко по-къс, а редом и двете успоредни линии, символизиращи какъв брой бърз може да бъде Range Rover Sport, са на по-голямо разстояние една от друга.

Доста сериозна преправка е претърпяла задницата на автомобила. Там, както и начело, имаме нови форми на светлините, въпреки външният силует и форма да са останали същите. Имаме нова ризница (в множеството модификации двуцветна), а с изключение на, че самата тя е с нова форма, накрайниците на ауспуховата система към този момент са много по-ефектно вградени в нея. И са с нова форма – при модела от 2013 година те бяха кръгли, в този момент към този момент са успоредници. Аз персонално върша асоциация със упоменатия към този момент " автограф " от фаровете. Дали дизайнерите са имали поради същото – не мога да кажа.

 2055808 В интериорно отношение промените по никакъв начин не са малко. Воланът е запазил обичайния за Range Rover Sport дизайн, само че пък имаме нови бутони за ръководство. Преди фейслифта те бяха с натискане, а в този момент към този момент са сензорни и реагират единствено на допиране. Което е извънредно комфортно, а и могат да се настройват в някои връзки съгласно желанията на лидера.

Изцяло актуализирано е и арматурното табло, което е напълно цифрово и може да се настройва съгласно желанията, само че и съгласно потребностите на лидера. С уточнението, че това е при по-скъпите и оборудвани версии, които имат 12.3-инчов екран вместо табло. Базовият вид е с аналогови скоростомер и оборотомер и с 5-инчов екран сред тях.

Доста по-сериозни са измененията по централната подпора. Единствено въздуховодите в най-горната й част са запазили предходната си форма. Точно под тях имаме съвсем същия екран, само че той към този момент е преносим и може да се нагласява нагоре-надолу в най-удобната за водача позиция. Всъщност той е част от информационно-развлекателната система Touch Pro Duo, която е комбиниране от два екрана (и двата 10-инчови). Точно под упоменатия преносим има втори, стационарен. Той е заменил бутоните за ръководство на климатичната система в модела от 2013 година, само че с изключение на нея, командва и съвсем всички останали настройки по колата, в това число режимите за шофиране. Дизайнерите въпреки всичко са решили да запазят (и то по много гръмък начин) два от огромните контролери, които наподобяват като слети с екрана. От тях пасажерът и лидерът могат да нагласяват температурата за своя бранш от купето. Единственият различен стандартен бутон е този за спешните светлини, както и за увеличение и понижаване на звука – не, че не може да се направи и от кормилото, само че въпреки всичко и пасажерът да има тази опция.

С нова форма е и контролерът за скоростната кутия (умишлено не споделям лост, тъй като джаджата е много надалеч от този термин, а и кутията е автоматизирана и няма кой знае какво да се сменя с него). Точно зад него е автоматизирано прибиращият се кръговиден контролер за настройките по шасито и бутоните за активиране на другите офроуд и онроуд функционалности, системи и асистенти. В дизайнерско отношение при тях няма смяна. С тази разлика, че една част от функционалностите им са конфискувани от упоменатата система Touch Pro Duo или пък са дублирани и на двете места, та да може човек да избира. Все отново Range Rover Sport е автомобил за капризни и платежоспособни клиенти.

 2055793 В купето на този автомобил кожата е съвсем на всички места, даже и в най-евтината версия. В по-добре окомплектованите нещата към този момент стават и двуцветни. По дребното места, където няма кожа, намираме скъпо изглеждащи меки или гланцирани пластмаси. Или пък алуминиеви детайли или рамки, да вземем за пример към горния от екраните на Touch Pro Duo, бутоните на ел.стъклата, дръжките за отваряне на вратите и други

Седалките на Range Rover Sport са нещо в действителност впечатляващо. Освен, че постоянно са кожени, още при най-евтината версия шофьорската се нагласява във всички направления, в това число лумбалната опора, като всичко се случва автоматизирано без лостове – това е Range Rover въпреки всичко. В съвсем всички случаи същото важи и за тази за пасажера начело. Имат и памет за няколко позиции, тъй че да се върнат в най-удобното определено от обичайния водач или пасажер състояние, в случай че колата е карана или возила някого другиго. А за по-претенциозните клиенти има и масажна функционалност като в допълнение съоръжение.

Воланът също се настройва по височина и дълбочина с бутон, като даже се отмества, когато се отвори вратата, с цел да може по-лесно лидерът да слезе. Качи ли се назад и затвори ли вратата, той се връща в определената преди този момент позиция.

В взаимозависимост от равнището на съоръжение седалките също по този начин биват вентилирани и отопляеми. Което важи освен за предните, само че и за задните. Пътниците на втория ред също имат и личен панел, от който могат да командват климатизацията в тяхната част от купето, както и упоменатите екстри на седалките. Предполагам, че не е належащо да се загатва какъв брой комфортни са креслата в Range Rover Sport и какъв брой необятно и удобно е да се вози човек в него.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР