Историята в картинки. Може, защо не. Монуметални платна, портрети, плакати,

...
Историята в картинки. Може, защо не. Монуметални платна, портрети, плакати,
Коментари Харесай

Ще извае ли твореца шкафчето и пачките? „Аркад“ подиграха Борисов

Историята в картинки. Може, за какво не. Монуметални платна, портрети, плакати, комикси и скулптори нерядко сдават визия за събития, персони и обстановки, за които са използвани голямо количество телевизионно време и журналистически трудове. От през вчерашния ден имаме специфичен мотив да се поровим в тематиката за изобразителното изкуство и някои негови герои.
Плакатистът Симеон Кръстев е люто засегнат от врявата в мрежата във връзка картината му на тематика " Балкански поток ", в която се извисяват фигурите на българския министър председател Борисов и сръбския президент Вучич. Разни самозванци нарекли творбата му „ креватна живопис “, „ отвратителна “, „ смрадлива “ и прочие А той бил вложил труд и гений, по тази причина му е обидно.

.
Картината на Симеон Кръстев по поръчка на консорциум " Аркад "

Сигурно му е кофти, само че той самичък пожела да е цел на обществено разискване. От консорциума „ Аркад “ му предложили да нарисува творба за газопровода и той като експерт приел. Но като експерт е можел и да откаже, тъй като е бил наясно, че с изключение на хонорара, ще последва и нещо друго. Въпрос на избор.

Кръстев дава образци с велики художници от Ренесанса и средновековието, които рисували крале, пълководци, известни хора и прочие Вярно, само че става дума най-вече за портрети, а не на обекти по изкопаване на трап край Париж или ковачница край Мадрид. Репин, да вземем за пример е нарисувал „ Иван Грозни убива сина си “, а не царят като популярен общественик. Но това са други времена, с други усещания и понятия. Сюжетите с велики ръководители се раждат доста по-късно и са от интервала на култа към личността или на диктатори, решили да се увековечат.

.
Владимир Путин и Доналд Тръмп на платно

Кръстев твърди още, че платното му не било соцреализъм, а единствено реалистично. Тогава дали би нарисувал реалистично премиера Борисов, легнал до чекмеджето с пачките, златните кюлчета и пищова? Или в джипката по села и паланки, където кара възрастни хора да му благодарят за отпуснатите мизерни 50 лв.? А Борисов в Европейски Съюз със залепена до него преводачка?

.
Труженик в куртка сочи площада, който през днешния ден е именуван " Триъгълникът на властта " и 200 дни протестиращи желаят оставката на Борисов, Гешев и Народното събрание

Но да оставим художника – платили му – нарисувал. По-важен е замисълът да се стигне до картината. Поръчител е консорциумът „ Аркад “, зад който от дълго време се разбра, че стоят съветски кръгове? Кръстев признава, че „ поръчителите поискали да има фигури ". Видно е и кои са фигурите. Който е родил концепцията и който е платил за нея, съвършено са знаели какъв резултат ще провокира тя. Борисов се пробва да играе хем с американците, които са против Турски/Балкански поток, хем с руснаците, на които негови ортаци дължат стотици милиони, откраднати около неродения Южен поток. С картината му декларират, че знаят това. За Вучич нещата са естествени: получава картината и къде ще я постави е негов проблем. Но Борисов е увековечен като един от основните участници в плана, от което той срамежливо се дистанцира пред Вашингтон. Не нам му споделят от " Аркад ".

Поръчителите реализираха мечтаното - да подиграят български министър председател. Ако съвеници и пиари му приказват друго - лъжат го. Унизени са обаче и доста българи, които не са съгласни изобразителното изкуство - и изобщо изкуството, - да се употребява за идеологически, политически и подмолни цели.

.
Картина, на която са изобразени генсека на Съюз на съветските социалистически републики Брежнев (с четири героиски зведи) и други Живков (с три героичен звезди)...

Проф. Иван Славов е непостижим и до през днешния ден откривател на труфя. Според него кичът в едно общество е произведение на политическия режим. Вечно и неизтребимо, „ тъмната сянка на културата”. Към това събитие се причисли чалгата. Тя прибави нови линии в модела на държание на българските политици и ги засели в джунгла, от която няма излизане. Имало е и ще има създатели, подготвени да възпеят със слово, четка и камера достиженията на едно ръководство. И това нямаше да е ужасно, в случай че обществото ни имаше базисни полезности и критерии, в случай че ценностната ни система не бе изпушила през ауспуха на джипката или не лежеше добродушно в това чекмедже…

Ако си съумял да излъжеш някого, това не значи, че той е простак, а че са ти вярвали повече, в сравнение с заслужаваш - Чарлз Буковски.

Точка.

Емил Азар
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР