Историята постави на изпитание устойчивостта на Търновската конституция през нейните

...
Историята постави на изпитание устойчивостта на Търновската конституция през нейните
Коментари Харесай

Радев: Конституционният ред устоя на предизвикателствата на историята

Историята сложи на тестване устойчивостта на Търновската конституция през нейните седем десетилетия на битие, само че доверието в конституционния ред затвърди публичния консенсус, че това е пътят за превъзмогване на всяка политическа и гражданска неустойчивост, декларира президентът Румен Радев в приветствието си във връзка Деня на българската Конституция – 16 април, с което поздравява българските жители и юристите за професионалния им празник, предават от Българската телеграфна организация.

Приетата на 16 април 1879 година Търновска конституция възвръща българската държавност, само че и възприема достиженията на модерния конституционализъм за това време, съчетавайки демократичното начало с демократичните полезности, показва президентът. В приветствения си адрес Румен Радев акцентира градивния темперамент на Конституцията от 1879 година, чието конструиране след Освобождението консолидира напъните на българските държавници, макар разликите във възраст, специалност, убеждения и визия за политическото бъдеще на страната. Турбулентните събития в обществено-политическия живот на България в идващите години не съумяват да заличат заветите на архитектите на първата българска Конституция, които се проектират и в актуалното схващане за правовия ред, акцентира президентът.

“Настоящата Конституция съхранява неотменимата заръка на търновските учредители да бъде обезпечена свободата на всеки, да бъде отстоявана българската еднаквост, да бъде съхранено националното единение. Убеден съм, че това е завет за всеки актуален общественик “, споделя Румен Радев. По мотив професионалния им празник президентът пожелава на всички български адвокати храброст в отстояването на главните конституционни правила и решителност те да бъдат защитавани с честност и отговорност в името на справедливостта.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР