Историята помни не един или двама добри, дори бих казала

...
Историята помни не един или двама добри, дори бих казала
Коментари Харесай

Човек или божество: Кой е Александър Македонски?

Историята помни не един или двама положителни, даже бих споделила гениални пълководци, които са оставили трайна диря върху света, със своите умения, достижения и благоприятни условия. Едни са били безпределно жестоки, други не толкоз, само че може би, с цел да създадеш голяма империя, с която вечно да запечаташ името си в историята, постоянно би трябвало да си нечовечен, даже безсърдечен, само че дали тази цена си коства да погубиш душата си?

Безспорно един от най-видните пълководци и въобще персони в международната история е Александър Македонски.

Кой е Александър Македонски?

Александър Велики, прочут също като Александър III Македонски, е бил цар на древногръцкото царство Македония, живял от 356 година прочие н. е. до 323 година прочие н. е. Той е считан за един от най-успешните военни командири в историята, превзел огромна част от познатия свят досега на гибелта си на 32-годишна възраст.

Александър е наследник на Филип II и е учтив от самия Аристотел. Александър става цар на нежната възраст от 20 години, откакто татко му е погубен, и незабавно се заема да разшири своята империя. Той повежда армиите си и с тях побеждава персите, египтяните и доста други народи, като в последна сметка превзема империя, която се простира от Гърция до Индия. Нещо нечувано и невиждано освен дотогава, само че и в този момент. Толкова млад и както се споделя още зелен, а към този момент стопанин на съвсем целия свят.

Александър бил освен умел боен пълководец, само че и настойник на изкуствата и науките. Той мощно е насърчавал смесването на гръцката и източната култури и основал няколко нови града, които са служели като значими центрове на образование и просвета.

Въпреки многото му достижения, наследството на Александър е ненапълно спорно. Той е възхваляван за военните си достижения, само че подложен на критика за безмилостната му тактичност и бруталността на завоеванията му. Въпреки това той остава една от най-известните фигури в историята.

Александър основава двадесет града, които носят неговото име. Най-известен измежду тях е Александрия в Египет. Основаването на градове колонии от Александър Велики и разпространяването на гръцката просвета на Изток дават начало на една нова елинистическа цивилизация.

Може даже да се каже, че Александър Македонски придобива облик на именит типичен воин, който постоянно съпоставят с Ахил, и заема значимо място в историята и мита, както на гръцки, по този начин и на негръцки култури. Той се трансформира в един пример, един облик, с който военните водачи се съпоставят, а всички военни академии се стремят да учат тактиките му за водене на борби.

Александър Македонски – човек или провидение?!

Както съвсем всяко нещо в историята и тук не липсват легенди и митове към този толкоз прочут и в това време спорен облик. Много хора споделят, че той е бил някакво провидение, надарено с невиждани сили и разум, които са били в основата на неговите триумфи. Много са легендите и митовете свързани с него, тъй като още от неговото време хората мъчно са вярвали, че толкоз млад мъж може по този начин бързо да завладее съвсем целия свят. Точно заради тази причина те са считали, че е някакъв тип провидение или полубог, изпратено на Земята от някаква по-висша мощ.

Дали има някаква истина в тези предания, няма по какъв начин да знаем, само че едно е реалност – Александър Велики в действителност е бил талантлив военачалник, който няма аналог в историята.

До къде се е простирала империята на Александър Велики?

В своя подем, империята на Александър Велики се е простирала от Гърция на запад до Индия на изток и от Египет на юг до Черно море на север. Една в действителност голяма империя, която и до ден сегашен смайва със своите мащаби.

Някои от териториите, които са били част от империята на Александър Велики, включват: Македония (днешна Гърция), Мала Азия (днешна Турция), Египет, Персия (днешен Иран), Бактрия (днешен Афганистан), Пенджаб (днешен Пакистан) и елементи от Индия.

Краят на една империя

Какво обаче се случва с тази велика империя след гибелта на Александър Велики? Тя е била разграничена сред неговите генерали и тогава стартират да пораждат разнообразни държави-наследници. Заветът, който Александър оставя след себе си се разпокъсва и неговата величествена империя влиза в историята, само че не се резервира териториално. На нейно място пораждат голям брой по-малки страни, които познаваме и през днешния ден.

През лятото на 323 година по време на гуляй Александър се почувствал доста зле и след няколко дни той умира в двореца на Навуходоносор II. Доста са въпросителните към неговата гибел. Еднио споделят, че е бил токсичен, други, че е прекалил с пиенето. Но доста хора са си задавали въпроса по какъв начин един толкоз млад, здрав и деятелен мъж ще почине просто по този начин?

След гибелта му стартират голям брой разпри и несъгласия сред пълководците и велможите, които не престават 7 дни. След това балсамират тялото и го поставят в златен саркофаг. По пътя към остарялата столица на Македония – Еге, където са царските гробници, траурният конвой е пресрещнат и отклонен в посока Мемфис (Египет) от Птолемей I. Години по-късно тялото му е пренесено в Александрия, тъй като се е считало, че този учреден от него град, му е бил най-вече на сърце.

Дали от отрова или болест е реалност, че един от най-успешните пълководци за всички времена си отива прекомерно млад. Дали щеше в действителност да завладее света, в случай че ориста му беше отредила още няколко години живот? Може би да, а може би той си отива в своя пик, когато е най-силен, най-могъщ и ще бъде запомнен за безконечни времена.

Ето и някои обстоятелства за Александър Велики, които доста тъкмо отразяват какъв човек и военачалник е бил той:
Александър е роден на шестия ден от старогръцкия месец хекатомбеон, което евентуално подхожда на 20 юли 356 година пр.н.е., макар че точната дата не е известна, в град Пела, тогавашната столица на Македония;Родът на Александър Велики се води от митичния Херакъл, посредством царете на Аргос, от които, съгласно легендата, произлиза първият македонски цар Каран;Когато превзема Египет той не протяга ръка на локалните обичаи и традиции. Съхранява системата на ръководство в страната и слага на основни места свои гарнизони;След като основава град Александрия в Египет, той става един от най-важните стопански и културни центрове на страната;Предполага се, че Александър Македонски самичък е пуснал слух, че е наследник на Зевс;Имало е голям брой заприказва за убийството на Александър;Едва двадесетгодишен наследява престола от своя татко и през по-голямата част от своето царуване води невиждани за времето си военни акции в Близкия изток;Аристотел подарява на Александър едно копие от „ Илиада “ и нож, който Александър постоянно крие под възглавницата си;Непобедим в борбите, Александър Македонски е считан за един от най-успешните командири в цялата история;
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР