Историята помни един различен Ник Кейв – ужасно млад, гневен,

...
Историята помни един различен Ник Кейв – ужасно млад, гневен,
Коментари Харесай

Музикални хроники: Ник Кейв загуби баща си и сина си, но пребори хероина и запази творческата си искра

Историята помни един друг Ник Кейв – извънредно млад, ядосан, от време на време неконтролируем. Който като фронтмен на разюзданата пост-пънк тайфа The Birthday Party би се сбил с цяла банда крещящи хулигани (случвало му се е).

Австралиецът има компактен глас, който не можете да сбъркате, и външност и жанр, които не се не помнят от първия път, когато го зърнете. Зад чувствената и изискана музика на Кейв се крие богат на възходи и падения живот, в който не липсват персонални нещастия, проблеми с опиати и тежки интервали – само че мрачният принц на рока с вампирско лъчение знае по какъв начин да трансформира премеждията в композиции, които не могат да те оставят апатичен.

Свързваме го най-вече с групата му Nick Cave and the Bad Seeds, само че музикалната му история стартира по-рано.

Роден в провинциална част на Австралия през 1957 година, Ник е студент, когато среща мултиинструменталиста Мик Харви и в средата на 70-те двамата образуват пост-пънк състава The Boys Next Door. 

Около харизматичния и експресивен фронтмен и неговия неоготически жанр бързо се заформя легенда. Мрачните му текстове и непредвидимата му натура няма по какъв начин да не създадат усещане и когато групата се преименува на The Birthday Party и се мести в Лондон през 1980-а.

Едва когато той и останалите се местят в Берлин две години по-късно, те в действителност откриват своя втори дом.

„ Беше необикновен интервал от живота ми. В Берлин беше втората ми младост “, спомня си Кейв преживяванията от 80-те. Крос-дисциплинарната артистична сцена в немската столица въодушевява музиканта и той сътворява своя готически разказ And the Ass Saw the Angel, както и една от най-емблематичните и показателни за стила му песни The Mercy Seat. В Берлин Ник Кейв употребява и голямо количество хероин, а пристрастеността му трае цели 25 години.

Около 1988 година австралиецът е толкоз обхванат от опиатите и толкоз сензитивен на тази тематика, че се нахвърля да бие публицист, който му задава въпрос за хероина. Кейв осъзнава какво си предизвиква и изпитва боязън, че ще повлияе на почитателите, които го идеализират, също да прибегнат до нездравословните вещества.

 Warren Ellis Nina Simone's Gum event

Уорън Елис

Говорим за човек, който с изключение на безчет песни, има зад тила си пиеси, лирика, сюжети и два романа. Кейв и сътрудникът му Уорън Елис (присъединил се към The Bad Seeds през 2000-те) композират и няколко кино саундтрака. 90-те също са време на редица възходи и падения за Кейв. Той напуща Берлин през 1989 година и основава семейство в Сао Пауло, само че след това се завръща в Лондон и издава най-успешния си албум с Bad Seeds, наименуван Murder Ballads (1996). Албумът съдържа и дуета с Кайли Миноуг Where The Wild Roses Grow, най-големия шлагер на бандата, получил доста ефирно време в мощните години на MTV.

В началото на 2000-те Кейв към този момент се е отдалечил от алкохола и опиатите и е в нова връзка с актрисата Сузи Бик, която му ражда двама близнаци. Песните и текстовете не престават да бликат от него, а житейските и креативните му търсения са разгърнати в документалния филм 20,000 Days on Earth. Музикантът се оправя с невъобразимата тъга по този начин, както може най-добре: посредством още творчество, по-конкретно с албума Skeleton Tree и интимния документален филм One More Time with Feeling, в който със брачната половинка му търсят метод да преодолеят контузията. 

Всъщност това въобще не е първата огромна покруса в живота на Ник Кейв – едвам 19-годишен музикантът губи татко си в резултат на автомобилна злополука.

 Nick Cave and the Bad Seeds - London 2013

Колин Кейв е преподавател, ценящ културата, изкуството и хубостта, който има много сложни връзки със сина си. Трагедията пък се случва в плевел интервал от живота на младия Ник, до момента в който младежът е в пандиза, арестуван за кражба, а майка му таман се пробва да го измъкне под гаранция. По-късно Ник Кейв си спомня, че гибелта на татко му идва в „ миг в живота ми, когато бяха най-объркан “.

Още от този момент персоналният живот на Ник Кейв е много комплициран и е показателно, че двамата му по-големи синове са родени в разстояние на 10 дни в Бразилия и Австралия от две разнообразни дами. Относно раздялата си с певицата Пи Джей Харви, той също признава: „ Имах още да работя, до момента в който изчистя концепцията си за моногамията “. 

За благополучие, и до през днешния ден Ник Кейв не просто не се е отказал да твори, само че и основава някои от най-хубавите си песни, а албумът Ghosteen (2019) с The Bad Seeds беше разказан от част от критиците като връхна точка за групата. За един от най-отличаващите се модерни актьори постоянно има още неразучени територии и още поле за рационализиране.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР