Историята показва, че глобалната икономика след голяма криза като COVID-19

...
Историята показва, че глобалната икономика след голяма криза като COVID-19
Коментари Харесай

Икономика след пандемията

Историята демонстрира, че световната стопанска система след огромна рецесия като COVID-19 евентуално ще бъде друга

Икономическият удар от ковид към този момент е реалност - от ден на ден страни са в дълга карантина и е ясно, че светът ще изпита спад на производството с невиждана дълбочина най-малко от Втората международна война насам. Засега данните са нищожни и шокът не може да се мери, въпреки първите цифри към този момент да обрисуват срив, който го прави по-голям от финансовата рецесия през 2007-2009 година - и тук не приказваме единствено за стопяващите се борсови показатели, само че и за колосалните 3.3 млн. заявки за безработица в Съединени американски щати единствено за седмица.

Това дава поле за анализатори и консултанти, като сега обяснимо прогнозите варират в необятни граници и доближават до двуцифрени свивания на Брутният вътрешен продукт в най-големите международни стопански системи - освен за второто тримесечие, а и за годината. Разчертават се и модели и сюжети за излизането от рецесията - класическата чорба от букви от латинската писменост, даваща образна визия за бързо и по-безболезнено или протяжно възобновяване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Голямата незнайна най-малко първоначално не е толкоз финансова, тъй като всички страни сами или с външна помощ към този момент са подготвени да изливат пари, каквито имат или нямат. Тя е здравна - от скоростта на оправянето със болестта и връщането към естествен темп на живот и бизнес зависи какъв брой време и по какъв метод ще продължат икономическият спад и възобновяване. А утвърдените избавителни пакети от редица държавни управления и централни банки за трилиони долари и методът на използването им могат да оказват помощ да се излезе по-бързо от шока.

Най-оптимистичната прогноза за възобновяване е за V-образна криза - при нея ще има внезапен спад на бизнес интензивността през второто тримесечие и възобновяване при нормализиране на изискванията. Условието е обаче здравната рецесия да бъде овладяна относително бързо и в деяние да влязат огромните избавителни ограничения. По този метод може да се избегне по-продължително и гладко U-образно или най-дългото L-образно излизане от рецесията.

Може ли COVID-19 да се отрази на структурата на стопанската система

Историята демонстрира, че световната стопанска система след огромна рецесия като COVID-19 евентуално ще бъде друга. Според консултантската организация McKinsey коронавирусът е освен здравна рецесия с големи размери - той е и идно преструктуриране на световния стопански ред. Анализаторите считат, че до момента в който за някои организации краткосрочното оцеляване е единственият въпрос на дневен ред, други мислят по какъв начин да се нареждат, откакто рецесията премине. На микрониво към този момент ставаме очевидци на това по какъв начин рецесията подтиква потреблението на нови технологии и трансформира бизнес модели.

На микрониво към този момент ставаме очевидци на това по какъв начин пандемията подтиква потреблението на нови технологии и трансформира бизнес модели. Избухването на епидемията от SARS през 2003 година е ускорило онлайн покупките в Китай, което пък е помогнало за растежа на Alibaba. Електронното образование също си пробива път в новата обстановка. Освен това преодоляването на рецесията и посредством следенето през смарт телефоните в епицентъра на епидемията в китайския град Ухан може да е от изгода в бъдеще за опазването на здравето. Ясно е, че някои неща не могат да се използват онлайн, само че за доста други клиентите може в никакъв случай всеобщо да не се върнат офлайн още веднъж. Краят на глобализацията на веригата на доставки наподобява реален, в случай че производството и снабдяването се приближат физически до крайния консуматор.

Най-голямата предстояща смяна на макрониво е децентрализацията на световните вериги на доставки, които сега са прекомерно подвластни от Китай. Мнозина гласно или мълчешком упрекват Пекин за разпространяването на вируса. Но даже и без непотребна политика, вирусът задълго ще ускори чувството за риск от single point of failure - липса на други възможности за доставка на прекалено много първични материали. Това в фрапантен вид би бил краят на глобализацията на веригата на доставки, в случай че производството и снабдяването се приближат физически до крайния консуматор. Все отново обаче търсенето на усъвършенстване на разноските няма да изчезне, тъй че по-вероятно е разпръсването на производства допълнително разрастващи се страни. Между другото това е нещо, от което и България би могла да завоюва. А ще имаме потребност, тъй като рецесията съвсем несъмнено ще докара до стесняване на българската стопанска система. Най-песимистичната прогноза на държавното управление, което предлага актуализация на бюджета, е за спад от 3% през годината. Белгийската банкова и застрахователна група КВС, която е притежател на ОББ и ДЗИ, чака стесняване с внушителните 10%, песимистичният вид е даже за -12%, а оптимистичният е за -4%.

Не бива да се изключва и политическото въздействие - вирусът подлага на тестване способността на другите политически системи да пазят своето население. Крехките институции може да доведат до задействане на политически промени. В взаимозависимост от продължителността и тежестта си COVID-19 даже може да се отрази на президентските избори в Съединени американски щати. В международен мащаб рецесията може да бъде разчетена като апел за по-голямо съдействие, само че може да ускори и националистическите и ксенофобски инстинкти. Това е изключително видно в Европейски Съюз, който към момента замазваше пукнатините по оста север-юг от предходната си дългова рецесия. Там гласовете за взаимност зоват за общо решение - избавителен фонд, европейски облигации и даже чертаят исторически паралели с хрумвания за европейски проект " Маршал " за възобновяване от пандемията. В момента страните от еврозоната получават поддръжка на Европейската централна банка, до момента в който опциите за тези отвън валутния съюз са по-малки. Освен това при огромен проект ще става дума за поддръжка за целия съюз, а сега спасението е поединично, даже и в деяние да влезе Европейският механизъм за непоклатимост, основан след дълговата рецесия в еврозоната. Моментът за сходно деяние е подобаващ, изключително на фона на прогнозите, че Европейски Съюз и еврозоната ще бъдат едни от най-тежко засегнатите и са изправени пред дълбока криза. Скептицизмът на консервативния север обаче мъчно ще бъде продънен, което може да изостри антиевропейските настроения и изразителност, изключително в по-тежко ударените от вируса страни.

Време за смяна

Формата и тежестта на икономическия спад зависят освен от държавните политики, само че и от това по какъв начин бизнесът може да преодолее компликациите и да се насочи още веднъж към напредък. Американската консултантска компания Boston Consulting Group (BCG) обръща внимание, че в спешната обстановка бизнес водачите би трябвало да наблюдават две макроикономически тематики - какви ще бъдат ударът и възобновяване от него (V, U или L форма) и интензитетът на шока - дълбочината, скоростта и продължителността му. Според компанията евентуално е възобновяване да има по-скоро V-образна форма, въпреки че е допустимо да се стигне и до U-образна форма. Засега най-бавното - L, е минимум евентуално. Интензитетът на шока е извънредно мъчно да бъде оценен, изключително в Съединени американски щати, където тестването не е било задоволително интензивно, с цел да се получи информация за изходната база на болестта.

Проучване на BCG измежду над 100 компании сочи, че множеството от тях са подхванали дейности за отбрана на здравето и сигурността на чиновниците, само че по-малко са приели ограничения за стабилизиране на веригите за доставки. А мениджърите ще би трябвало да работят на три фронта - да реагират с непосредствени ограничения, да приготвят кратковременен проект и да обмислят структурни усъвършенствания за времето след рецесията.

Леко по-различна картина рисува допитване на консултантската компания EY до 2900 основни изпълнителни шефове по света. Малко повече от половината от тях чакат U-образна форма на възобновяване с интервал на по-бавна икономическа интензивност до 2021 година Близо 40% са по-оптимистични, очаквайки възобновяване във V-образна форма - връщане към естествената интензивност към края на 2020 година Като добра вест може да се дефинира това, че повече от половината от мениджърите в международен мащаб възнамеряват придобиване през идващите 12 месеца.

Много световни компании са имали проекти за превръщане преди рецесията. Те може краткотрайно да се забавят заради сегашната обстановка, само че ще се рестартират - и евентуално с прибавен акцент и незабавна нужда, регистрират от EY.

Възстановяването от рецесията ще зависи от редица фактори, като да вземем за пример степента, до която търсенето ще се забави, дали спадът ще е шоков или по-продължителен, ще настъпят ли структурни промени в стопанската система. Добрата вест е, че историята демонстрира, че от предходни епидемии възобновяване е имало V-образна форма, в това число епидемии като SARS, грип H3N2 от 1968 година ( " Хонконг " ), грип от 1958 година H2N2 ( " азиатски " ) и испански грип от 1918 година, написа сп. Harvard Business Review.

Рецесиите по концепция са циклични, а не структурни. И все пак границата може да бъде размита, като най-малкото те форсират разпада на неустойчиви бизнес модели. Криза със сегашната дълбочина сигурно ще мине като цунами през цели промишлености и ще отнесе доста зомби компании, които последните години оцеляваха най-вече с помощта на ултраниските лихви. Но ще изправи на ръба на изгубването и здрави бизнеси и точно тук е основно за всяка страна да отсее по какъв начин да структурира избавителните си стратегии и да канализира лимитираните запаси, че в оптималната степен да отбрани устойчивия бизнес.

Как да се приготвят фирмите

За фирмите най-важното след рецесията е да продължат напред даже и с цената на съществени вреди. Въпреки че дълбочината и продължителността на икономическия спад в други страни е невероятно да се предвиждат, опитът на Китай демонстрира сюжет, за който фирмите би трябвало да се приготвят. Имайки поради времето за основаване и използване на нови политики в огромните компании, планирането на възобновяване би трябвало да стартира, до момента в който към момента те реагират на рецесията, поучава Harvard Business Review.

Само шест седмици след разкриването на първичното огнище наподобява, че Китай е в ранните стадии на оттласване от дъното. Данните за март демонстрират, че производството стартира да се възвръща, въпреки и постепенно.

Компаниите би трябвало да чакат разнообразни скорости на възобновяване за другите браншове. Това не е изненадващо, заради което се изискват и разнообразни подходи. Цените на акциите паднаха във всички браншове през първите две седмици от ускоряването на епидемията в Китай, само че водещите браншове като IT, здравно съоръжение и услуги се възвърнаха за няколко дни и към този момент се повишават. По-голямата част от секторите връщат позициите си по-бавно, само че доближиха предходни равнища в границите на няколко седмици. Все отново най-засегнатите като превоза, търговията на дребно и енергетиката демонстрират по-слаби признаци на възобновяване.

Това значи, че фирмите би трябвало да употребяват друг метод, изключително огромните. Изданието дава образец с огромен международен конгломерат за храни и питиета, употребявал рецесията, с цел да форсира дълготрайните промени в продуктовата си гама в Китай (вторият максимален пазар в света), в това число увеличение на фокуса върху такива, свързани със здравето, и върху онлайн каналите за продажби. Компаниите могат да приспособяват тактиката си на продажби географски - съгласно динамичността на възобновяване от болестта по райони и градове.

Освен балансирането на продуктовото портфолио потребностите на новите клиенти също основават благоприятни условия за нововъведения. Когато са застрашени от рецесия, доста компании избират защитни тактики, само че някои китайски компании самоуверено са вкарвали нововъведения. Застрахователната промишленост е известна като консервативна, само че в отговор на рецесията Ant Financial добави гратис покритие, обвързвано с ковид, към своите артикули. Това е от изгода на клиента, като в същото време го предизвиква да търси онлайн офертите на компанията.

Разбира се, има такива браншове, които печелят в тази обстановка - става дума за електронна търговия, фармацевтика, IT компании, здравни компании, доставки от врата до врата. Това обаче е годно освен за Китай.

Най-важният урок и за държавните управления в развитите страни, и за фирмите след излизането от рецесията е, че е необходим нов модел на напредък. Досегашният, основан на евтиното финансиране и трупане на дълг, ще е належащо да се размени с подобен, в чиято основа да са нововъведенията.

Кризата, както и предходната, ще разкрие освен уязвимите места, само че и опциите за възстановяване на работата на бизнеса. Вероятно изкушението да се избави всичко и да се продължи постарому и този път ще е голямо, само че цената ще е прекомерно висока. Така също като при хората има късмет вирусът да удари най-вече най-уязвимите и страдащи и от други заболявания. А за разлика от при хората това не е безусловно неприятно. Трудно е да се дават препоръки какво да вършат водачите на фирмите в тази рецесия. Все отново ето няколко:

- Съсредоточете се върху сигналите, които дават индикатори като доверие на потребителите, равнище на безработицата, индустриална интензивност и други Доверете се на личните си инстинкти и използвайте данните за вашата компания при разбор на сходна информация. Въздействието няма да бъде еднообразно за всеки бранш, а изводите ще бъдат характерни за вашата промишленост.

- Планирайте най-хубавите вероятни разновидности и се подгответе за най-лошите. Имайте поради, че V-образно възобновяване е правдоподобният емпиричен сюжет, само че не позволявайте това да ви главозамайва.

- Започнете да следите какво микро- или макроикономическо завещание ще има COVID-19. Какви благоприятни условия или провокации ще зародят след пандемията.

- Помислете по какъв начин ще се справите след рецесията. Можете ли да бъдете част от по-бързото приемане на нови технологии, нови процеси и други? Можете ли в последна сметка да намерите преимущество в новата нормалност за вашата компания, клиенти и общество?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР