Историята опровергава твърденията за шокова инфлация след приемането на еврото.

...
Историята опровергава твърденията за шокова инфлация след приемането на еврото.
Коментари Харесай

МС: Историята опровергава твърденията за шокова инфлация след приемането на еврото

Историята опровергава изказванията за шокова инфлация след приемането на еврото. Това се оповестява на Facebook страницата на Министерски съвет (МС), озаглавена „ Факти против дезинформацията “. В новите страни в еврозоната няма забележителна инфлация, допълват от кабинета и дават образец, че в Хърватия прекосяването от куна към евро е имало едва влияние върху потребителските цени, а инфлацията даже се е забавила. 

От Министерския съвет дефинират като подправени вести изказванията, че ще има шокова инфлация след приемането на еврото, изключително на стоките от първа нужда, че в случай че един самун в този момент коства 2 лв., ще стане 2 евро, както и че ще има огромно обедняване на българите, написа Българска телеграфна агенция.

От кабинета оборват тези изказвания, като дават следните образци:

В новите страни в еврозоната няма забележителна инфлация. Хърватия, която се причисли към еврозоната през 2023 година, е образец за това. Преминаването от куна към евро там имаше едва влияние върху потребителските цени. Инфлацията даже се забави. През първите месеци на влизането на Хърватия - януари и февруари 2023 година годишната инфлация понижа. Месечната инфлация беше 0,3 % през януари 2023 година, което е доста по-малко, в сравнение с в други страни от еврозоната. 

За съпоставяне инфлацията в България за януари по отношение на декември беше 1,2%. След приемането на еврото, инфлацията в Словения да вземем за пример, е в сходство с тази на еврозоната и Европейски Съюз, а за Словакия - е по-висока единствено с 0,2-0,3%. 

За да няма спекулации, месец след оповестяването на датата за влизането на България в еврозоната, цените в магазините ще стартират да се изписват и в лв., и в евро - и това ще продължи още 12 месеца след приемането на еврото у нас, пишат още от Министерски съвет. Пресмятането на цените ще става при досегашния закрепен курс от 1,95583 лв. за 1 евро. Закръгляването ще е до два знака след десетичната запетая, което значи, че в случай че един самун коства 2 лв., цената му в евро ще е 1,02 евро. Така всеки ще може да си направи сметка какъв брой коства дадена стока в евро и дали тя нараства преди и след влизането ни в еврозоната. 

Няма да има промени в приходите и покупателната дарба. Напротив, чака се последователно приходите да се усилят, тъй като бизнесът ще понижи разноските си за превалутиране при импорт, ще усъвършенства конкурентоспособността си и ще може да отделя повече средства за работна заплата. Заплатите и пенсиите ще се преизчислят автоматизирано при същия курс и с парите в евро хората ще могат да си купят същите неща, в същия размер, които могат да си разрешат със сегашните си приходи, допълват от кабинета.

В четвъртък държавното управление даде единодушие националното знаме на България да бъде включено в състава на марката на Министерството на финансите за графичен знак (лого) на информационната акция за присъединение на страната към еврозоната. 

По този метод беше доказано предпочитаното значение на пълноправното участие на България в еврозоната и поддръжката за осъществяване на огромна акция, която да осведоми обществеността за идната смяна на лв. с единната европейска валута.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР