Историята около т.н.“ къща в Барселона“ е многопластова. Всеки пласт

...
Историята около т.н.“ къща в Барселона“ е многопластова. Всеки пласт
Коментари Харесай

Какво още знаем за офшорката, дала 2 млн. евро на мацето с „Къщата в Барселона“

Историята към тъй наречените “ къща в Барселона “ е многопластова. Всеки слой открива нови и нови изумителни обстоятелства и нарушавания. В историята се появи една кипърска офшорка – Palms Enterprises LTD, за която съгласно каталунската полиция има подозрения за пране на пари и която през 2013г. е превела на Ema BGS SL сумата от към 2 милиона евро.
Ema BGS SL е записана в края на 2012год. от Георгиус Росет Роса Мария, като през февруари 2013год. собствеността на сдружението е трансферирана на Борислава Йовчева и адреса на ръководство изменен с адреса на вилата / къщата в Барселона, в която живее Йовчева с родителите и щерка си./.По това време капитала на сдружението е 3 000евро.

Palms Enterprises LTD, която по този начин обилно спонсорира компанията на Йончева има история в България.Тази история е много любопитна и е съществено предизвикателство към българските служби.Фирмата е записана в Къпър с номинален притежател / т.е. недействителен/ Никос Михайлидис от Никозия. Нейни шефове са Йордан Христов и Саздов.

Palms Enterprises LTD, представлявана от Йордан Христов в съдружничество с община Приморско през 2008г. учредява „ Спортни парцели Приморско “АД. В това сдружение община Приморско взе участие с непарична вноска – 28 940кв м, представляващи терен за състезателен комплекс, публично обслужване, озеленяване дружно с построената железна структура –спортна зала, против което придобива 50% присъединяване в капитала на сдружението – 700 000 акции с номинална стойност 1 лева всяка.В Устава на сдружението е вписано че Palms Enterprises LTD е внесъл парична вноска в азмер на 1 374 500лв., както и е взел участие в нарастването капитала на сдружението, включително е платил частта на общината в нарастването, против което е придобил 50 % присъединяване в „ Спортни парцели Приморско “АД, представляващо700 000 акции с номинална стойност 1 лева всяка.

Оказва се, че съгласно отразяванията в Устава, през 2010год. и 2011год. „ Спортни парцели Приморско “АД е получило доста съществени заемни суми от няколко сдружения. Заемите не били върнати, заради което вземането на всяко от сдруженията било оценено от движимости лица и импортирано в капитала на „ Спортни парцели Приморско “АД.

Или простичко казано „ Спортни парцели Приморско “АД получила от кипърската офшорка паричен заем по контракт от 28.12.2010г. две суми – 708 654,89евро и 1 580 238,21лв или общо 2 966 247лв. Българското сдружение не върнало заема и кипърската офшорка против тези пари получила още 2 966 247бр. Акции или общо с първичните пи учредяването – 3 966 247бр.акции.

На същата дата – 28.12010год. Перла Турист АД заела на „ Спортни парцели Приморско “АД сумата от 348 250,66евро и сумата от 751 365,25лв.Заемът не бил върнат, надлежно вземането оценено и против него Перла Турист придобила 1 413 012акции.

По същия метод друга офшорка – Голдън Холдингс ЛЛС, записана в Съединени американски щати, Делауеър, на 01.04.2011год. предоставила на „ Спортни парцели Приморско “АД паричен заем от 100 333 евро.Заемът не бил върнат, вземането било оценено и против него Голдън Холдингс ЛЛС придобила 196 234 акции от капитала на „ Спортни парцели Приморско “АД.

Последното сдружение кредитор, придобило акции по описания метод е ОМЗ ООД, а добитите акции са 75 883бр.

Така капиталът на „ Спортни парцели Приморско “АД бил повишен на 6 051 376лв., надлежно 6 051 376 акции. По този метод присъединяване на община Приморско било стопено от 50% на малко над 1%.

Историята не свършва до тук. През 2019год.Голдън Холдингс ООД и „ Палмс Ентърпрайзис Лимитид трансферират акциите си на българското сдружение ОМЗ ООД. Акционери в „ Спортни парцели Приморско “АД остават ОМЗ ООД, община Приморско, Перла Турист АД - две български търговски сдружения и общината.

ОМЗ ООД обаче е благосъстоятелност на Йордан Николов Христов и „ НТ Неротек “ ЕООД, което пък е 100% благосъстоятелност на Йордан Христов Николов т.е. Йордан Николов Христов е придобил всички акции на кипърската и американска офшорки, като общо посредством ОМЗ ООД има 4 238 364броя акции.

Йордан Христов има персонално 1,25% от капитала на „ Перла Турист “АД, а 61,93% са благосъстоятелност на „ НТ Неротек “ООД, което пък е 100% благосъстоятелност на Йордан Христов. Останалите от 32,96% от капитала на „ Перла Турист “АД се имат от " ХИММАШ " АД. Последното сдружение е благосъстоятелност на НТ НЕРОТЕК " ЕООД, чийто притежател е Йордан Христов.

Или на процедура Йордан Христов посредством следените от него сдружения има към 99% против 1% за община Приморско от капитала на „ Перла Турист “АД, зад който има 28дка общинска земя, състезателен комплекс и спортна зала.

По – огромната част от вноските са на офшорни сдружения. Дали действително са били предоставени такива суми или не могат да открият службите. Прави усещане заключението на движимостите лица от 2011год. за оценка на непаричните вноски – вземания по паричните заеми. На движимостите лица са предоставени оборотни ведомости, договорите за заем, банкови бордера, касови ордери и други платежни документи и извлечения от касови и разплащателни сметки на сдружението. От по този начин описаното следва, че сумите по договорите за заем са предоставени както по банков път, по този начин и на каса – в брой. Касае се за разпоредби с големи суми, неведнъж надвишаващи размерите, посочени в закона за ограниченията против изпирането на пари. Такива преводи задължават кредитните институции и всички лица по чл.3 ал.2 и и 3 от закона да подхващат плануваните ограничения. Мерките за предварителна защита на потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари са:

1. идентифициране на клиенти и инспекция на тяхната идентификация;

2. идентифициране на действителния притежател на клиента - юридическо лице, и предприемане на съответни дейности за инспекция на неговата идентификация по метод, който дава задоволително съображение на лицето по алинея 2 и 3 да одобри за открит действителния собственик;

3. събиране на информация от клиента по отношение на задачата и характера на отношението, което е открито или следва да бъде открито с него;

4. настоящо наблюдаване върху откритите търговски или професионални връзки и инспекция на покупко-продажбите и интервенциите, осъществявани в границите на тези връзки, до каква степен те подхождат на наличната информация за клиента, за неговата комерсиална активност и рисков профил, в т. ч. изясняване на произхода на средствата в посочените от закона случаи;

5. откриване на информация по отношение на съмнителни интервенции,

покупко-продажби и клиенти.

Съгласно чл.2 ал.2 от закона изпиране на пари е налице и когато активността, от която е

добито имуществото, е осъществена в страна - членка на

Европейския съюз, или в друга страна и не попада под юрисдикцията на

Република България.

Лицата по член 3, алинея и 3 са длъжни да слагат под изключително наблюдаване всички комплицирани или извънредно огромни покупко-продажби или интервенции, както и всички покупко-продажби и

интервенции, които нямат очевидна икономическа или законна цел, която може да

бъде открита с оглед информацията разполагаем на лицето по член

3, алинея 2 и 3, или не подхождат на наличната информация за клиента.

При определяне на покупко-продажби или интервенции по алинея 1 лицата

по член 3, алинея 2 и 3 са длъжни да съберат информация по отношение на значителните

детайли и размери на интервенцията или договорката, съответните документи и

другите идентифициращи данни.

Събраната за задачите на този член информация се

документира и съхранява по този начин, че да е разполагаем на дирекция

" Финансово разузнаване " на Държавна организация " Национална сигурност ",

на съответните органи за контрол и на инспекторите.

Към съответните дати на осъществяваните преводи са работили посочените разпореждания на Закона за ограниченията против изпирането на пари

В Държавна организация " Национална сигурност " е обособена профилирана административна дирекция " Финансово разузнаване ", която получава, съхранява, изследва, проучва и разкрива финансоворазузнавателна информация при изискванията и по реда на Закона за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП) и Закона за ограниченията против финансирането на тероризма (ЗМФТ).

Дирекцията е финансоворазузнавателна конструкция на Република България по смисъла на член 2, § 1 и 3 от Решение на Съвета на Европейския съюз от 17 октомври 2000 година Дирекция " Финансово разузнаване " дава отговор за сигурността на обмена на информация и на уеб страницата на ЕГМОНТ ГРУП. Възложени са й функционалности по предварителна защита, откриване и противопоставяне на изпирането на пари и финансирането на тероризъм, в това число по отношение на придвижването на капитали, корупцията, подкупването в интернационалните търговски покупко-продажби и конфискацията. В осъществяване на функционалните си отговорности дирекцията реализира тясно взаимоотношение с българските служби за сигурност и публичен ред и с задграничните сътрудници.

Държавна организация " Национална сигурност " посредством дирекция " Финансово разузнаване " работи в тясно съдействие с FATF (Financial Action Task Force) - организация, която дефинира стандартите в противодействието на изпирането на пари и финансирането на тероризма, и с MONEYVAL (Комитета на специалистите по оценяване на ограниченията против изпирането на пари към Съвета на Европа) - организация, която дава отговор за Европа по предварителната защита на изпирането на пари.

Оказва се, че никой – кредитни институции, държавна организация " Национална сигурност ", профилирана административна дирекция " Финансово разузнаване ", община Приморско, Оценка за съвместимост Бургас, движимостите лица – оценители – никой не е забелязал очевидното – че милиони се наливат / най-малко по документи/в едно сдружение с общинско присъединяване и то главно от офшорни компании, че в последна сметка след всички юридически каламбури и вписвания общината е останала с 1 % присъединяване, а представителя и шеф на кипърската офшорка – с 99%, без да е явен произхода на средствата в капитала на сдружението или обстоятелството на даването им. Това е същата офшорка, която през 2013г. дава на Борислава Йовчева великодушната сума от съвсем 2 млн. евро.

Това е единствено един слой от историята. Докато се стигне до сърцевината има доста...

Румяна Ченалова, Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР