Историята на Содом и Гомор е една от най-популярните в

...
Историята на Содом и Гомор е една от най-популярните в
Коментари Харесай

Какво знаем за греховните градове Содом и Гомор

Историята на Содом и Гомор е една от най-популярните в Библията. Тези градове платили най-високата цена за греховете си: цялостно заличаване .

Само на един мъж и фамилията му им е било разрешено да избягат. Всичко останало било опустошено.

Но за какво Содом и Гомор се изправили пред Божия яд? Колко тежки били греховете, осъществени от техните поданици?

Важно е да се спомене, че с изключение на Содом и Гомор по крайбрежията на река Йордан е имало още три града. Петте градове са били наричани Градове на равнината. Останалите три се наричали Адма, Зебоим и Сигор. Адма и Зебоим също са били унищожени поради греховете си , само че не станали толкоз известни като Содом и Гомор. Сигор , въпреки това, бил пощаден от Божия яд, тъй като Лот (племенникът на Авраам - именитият общ основоположник на авраамическите религии - юдаизма, християнството, исляма и бахайството) е живеел в него .

Хомосексуалността е била изкупителната жертва за наказванията на Содом и Гомор от хилядолетия. Но има и друга версия на историята: че градовете са били унищожени, тъй като жителите им са били неприветливи към непознатите .

Теорията за хомосексуалността насочва към Битие 19:5, където мъже от Содом споделили на Лот: „ Къде са мъжете, които пристигнаха при тебе тази нощ? Изведи ни ги да ги познаем. " След това концепцията е подчертана в Юда 7, където се споделя: „ Содом, Гомор и близките им градове, които сходно на тях се отдадоха на блудничество и бяха обзети от противоестествена пристрастеност “.

Негостоприемството е било огромна работа тогава. В Матей 10:14-15 се споделя: „ И в случай че някой не ви одобри, нито послуша думите ви, когато излизате от вкъщи му, или от оня град, отърсете праха от нозете си. Истина ви споделям, по-леко ще бъде наказването на содомската и гоморската земя в съдния ден, в сравнение с оня град. "

И въпреки всичко какъв е бил прегрешението в действителност?

Йезекиил 16:49 гласи: "Ето какво беше беззаконието на сестра ти Содом, нейното и на дъщерите ѝ: горделивост, уталожване с храна и нехайно спокойствие; а сиромаха и немощния не поддържаше ".

В Еремия 23:14 се споделя: "И в пророците на Ерусалим видях ужасни неща: Прелюбодействуват, и вървят в неистина, И укрепяват ръцете на злодеите Щото никой не се връща от злото си: Всички тези са на мене като Содом, И жителите му като Гомор. "

Беззаконието царувало в тези градове.

В Петър 2:6-9 се акцентира по какъв начин Лот бил избавен от Бог, който направил това, тъй като Лот бил благоверен и правоверен човек. Лот и дъщерите му съумяват да избягат живи и здрави. Съпругата на Лот не съумява, тъй като не се подчинила на Бог и погледнала обратно. Затова тя била превърната в дирек от сол.

Колкото и иронично да звучи, Лот направил грях с дъщерите си, когато избягал от града на прегрешението. Но за какво? Древната еврейска книга "Битие Раба " предлага известна визия. Оказва се, че за Месията е предсказано, че идва от рода на Лот, тъй че Лот и дъщерите му са "изпълнили Божията воля ".

Дъщерите на Лот родили Моав и Бен-Ами, които почнали династиите, известни като моавците и амонците , които непрекъснато воювали с израилтяните - Божия народ.

Римляните имат своя лична версия на историята

Това не е първата история в Библията, която може да се откри другаде. Римският публицист Овидий написва легенда, която смесва детайли от гръцката и римската митология, историята на Бавкис и Филимон. Боговете Зевс и Хермес (или надлежно Юпитер и Меркурий) пътуват до град, маскирани като елементарни мъже единствено с цел да открият, че всички са негостоприемни, като се изключи Филимон и брачната половинка му Бавкис, които ги одобряват и им дават храна. Мъжете в последна сметка се разкриват като богове и предизвестяват двойката да бягат, защото те ще унищожат града. Звучи ли ви познато?

Ислямската версия на историята

В Битие 19:26 се споделя, че дамата на Лот се обърнала обратно по време на унищожаването на града, неподчинявайки се на Божието предписание. В резултат тя била превърната в солен дирек. Сура Худ 11:81 в Корана пък гласи: Рекоха [гостите]: “О, Лут, ние сме пратеници на твоя Господ. Не ще те допрян. Тръгни със своето семейство в част от нощта и никой от вас да не се обърне, с изключение на жена ти - нея ще я порази, каквото порази и тях. Срокът им е утрото. Не е ли близо утрото?”

Това демонстрира, че Лот е знаел, че жена му ще бъде осъдена. Но остава въпросът: за какво?

Градовете на равнината имали тежко минало

Преди да се случи апокалиптичното събитие, Содом и Гомор в действителност били опустошени от война. Кедорлаомер , царят на Елам, нападнал градовете, избил жителите им и откраднал всичките им благосъстояния и храна.

Така че може би тези жители са имали причина да спрат да следват Божията воля и да станат малко по-груби и да се трансфорат в хедонисти. Но в последна сметка си платили за това по допустимо най-лошия метод.

През 2005 година археолози откриват обширна територия в Йордания, известна като Тал ел-Хамам. Може ли това да е Содом?

Човекът, който управлявал разкопките, археологът Стивън Колинс, е бил евангелски християнин с задача да откри града. Това накара някои хора да слагат под въпрос неговите открития. Независимо от това, разкритият обект се намира на най-вероятното място на Градове на равнината и се оказва, че има доказателства, че мястото е било опустошено от пожар .

Установено е било, че откритата там керамика се е трансформирала в стъкло, откакто е била изложена на извънредно високи температури. Може ли това да е дело на Бог? През 2018 година Колинс излезе с доктрина , която би обяснила високите температури, трансформирали керамиката в стъкло: метеор . Той твърди, че метеор е паднал и избухнал над Мъртво море и по този начин е унищожил Тал ел-Хамам. Свидетелството на сходно събитие елементарно може да се интерпретира по този начин като че ли Бог е бил доста сърдит.

Единственият от петте градове на прегрешението, който останал неопустошен - Сигор - се загатва през цялата история - от римляните до исляма. В региона на града са се провели разкопки, основно през 80-те и 90-те години, и са направени няколко открития - като пещерата, където може да се е укривал Лот.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР