Историята на Силви Вартан е известна на поколения българи. Всички

...
Историята на Силви Вартан е известна на поколения българи. Всички
Коментари Харесай

Силви Вартан пред ОFFNews: Когато чуя за България, сърцето ми експлодира от хубави спомени

Историята на Силви Вартан е известна на генерации българи. Всички са чували за 7-годишното момиченце с руси коси, което напуща България със своите родители, години наред живее в стая в хотел, само че все пак животът ѝ се усмихва и се трансформира в една от най-обичаните певици на Стария континент, която популяризира рокендрола във Франция и се омъжва за Джони Холидей. 

Всичко изписано през годините построява именит облик на певицата с български корени. Върхът на славата, животът на звезда и стотиците хиляди почитатели наподобява обаче не са трансформирали Силви Вартан.

В реалност тя е земна, откровена и занимателна. Гласът ѝ носи положителен заряд и се отнася другарски с всеки, който прояви интерес към нея, и даже мощно се извинява, че е закъсняла едвам няколко минути за изявление - освен това по телефона.

" Няма проблем да ми говорите на български, мъчно ми е да приказвам, защото бях едвам на 7, когато го използвах за последно, само че го разбирам ", са първите думи на Вартан.

Поводът да се чуем са двата концерта, които певицата ще изнесе у нас идващия месец - на 19 април във Варна и 21 април в София. Тя ще се завърне 28 години след първия си концерт тук, който се трансформира във възторг, а хилядите гости на зала 1 на НДК плачат, когато извършва " Облаче ле бяло ".



Различно турне

Спектакълът ще е уникален и е умислен само за турнето " Forever Sylvie " , тъй като ще показа творчеството ѝ от последните 50 години.

Въпреки че всеобщо се изписа, че това ще е последното ѝ турне, тя успокоява: " Мисля, че има някакво недоразбиране по отношение на думата " финален ". Това ще е последният ми концерт в подобен формат. Концертът ще е разграничен на три елементи. В първата ще извърша песни от годините на " йе-йе " стила - от 60-те до 80-те, във втората ще изпея песните си, които пях в зала " Олимпия " предходната година, а третата е отдадена на Джони Холидей ".  В този смисъл ще е финален - тъй като няма да се повтори ".

За Джони Холидей



Всъщност, първият концерт от турнето ѝ бе изцяло отдаден на френската легенда на рокендрола Джони Холидей. В известната парижка зала " Le Grand Rex " Вартан отдели няколко часа на спомените и песните си със звездата, с която се разделихме в края на предходната година.

За него певицата с наслада приказва: " Пяла съм доста пъти с Джони, изживяла съм 18 години от живота си с него. Бяхме буйно влюбени, всичко, което се случваше тези дни - новата музика, младостта, новите открития, триумфът, публиката... Това бяха златни години, беше като вихър, пяхме дружно, споделяхме доста неща. В по-късните години, когато се срещахме на сцената, също беше необикновено, това не може да се загуби, не може да се счупи. Ние не споделяхме единствено любовта, само че и специалностите и триумфите си. Това ни направи в действителност близки. "

А какво е получила от сцената през десетилетията на върха, Вартан споделя: " Аз прекарах живота си на сцената. От 18-годишна съм на нея, това в действителност е необикновен живот, който споделих с публиката. Във всяка страна научих нещо, което ме обогати - Япония, Съединени американски щати, Италия. Когато бяхме млади - при започване на кариерата ни, Джони и аз бяхме сензация, тъй като единствено ние пеехме рокендрол. Това беше нова музика за Европа, обичахме тази музика. Имаше единствено още няколко музиканти, които изпълняваха рок. Беше революционно време, време на обществена и музикална гражданска война. За първи път деца се трансфораха в звезди. Преди това имаше шансони - доста съществени и красиви, само че родендролът беше чужд, ние имахме опция да го прославим, бяхме млади, бяхме младежи. Тези дни бяха щастливи в това време. Когато мисля за тях, не изпитвам носталгия, само че имам красиви мемоари, които ме направиха богата. Сега, когато излизам на сцената, съзнавам, че целият този живот и дългата ми връзка с публиката, която построих, израствайки пред очите ѝ, е оттатък мен, над мен. Аз даже не го желаех, само че то се случи. Чувствам се привилигирована за това, доста съм признателна. "

Допълва, че един от моментите, който мощно я е раздрусал, и в който е осъзнала какъв брой мощно въздействие са имали с Джони Холидей, е денят на неговото заравяне.  

" Когато Джони си отиде, имаше голяма гала в църквата. Но за мен беше доста докосващо да видя хилядите хора по улицата, същинските хора, които се събраха извън, с цел да му отдадат респект. "

За България



" Когато чуя български някъде или чуя името България, се появява детонация в сърцето ми от хубави мемоари и обич. България е обвързвана със спомените ми и изпитвам носталгия, когато си мисля за нея ". Това споделя Вартан за страната ни в отговор на въпрос дали знае, че тук името ѝ се е трансформирало в знак на национална горделивост. После тя непоколебимо декларира: " О, и за мен е по този начин! "

По време на диалога я връхлита спомен от България, когато е била едвам на 4 години. 
``
" Аз имам виц за Варна. Когато бях може би на 4, отидохме с родителите ми на посетители при наши близки в града. Явно домът им е бил покрай плажа, несъмнено, не знам кой тъкмо плаж, тъй като взех решение да отворя портите на къщата им и да се разходя. Изведнъж се озовах на плажа, а там видях шадраван. Казах си, че фонтанът е доста положително място да изпера чорапките си. И започнах да пера във водата на фонтана. Изведнъж на тичешком се появи майка ми, която разплакана стартира да ме прегръща. Аз тогава не осъзнавах за какво го прави, само че в този момент разбирам какъв брой е била разтревожена, че съм избягала. Така че имам спомен и с Варна ", смее се Вартан и дава обещание, че ще се завръща у нас, без значение дали ще извършва концерти или не. 

" Все отново имаме асоциация тук (асоциация " Силви Вартан за България " - б. ред.), а зам.-председателят ѝ е българин - Теофана Теохарова. Тя прави фантастична работа тук, в София. Когато стартирахме работа през 1991 година, помагахме с храна, тъй като тук нямаше нищо, спомня Вартан. 



Друга от аргументите да се връща тук са мощните страсти, които изпитва всякога, щом стъпи на родна земя. 

" Никога няма не помни първия път, когато се завърнах в София. Беше след рухването на Берлинската стена. Беше първият път, когато видях страната, откакто напуснахме с родителите ми. Беше доста, доста, доста мощен прочувствен потрес за мен. До ден сегашен, където и да съм пяла, където и сърцето ми да е биело мощно и да съм се вълнувала на сцената, нищо не може да се съпостави с концерта ми от 1990 година тук ", споделя певицата.

" За мен България е доста значима. Емоционално. И това в никакъв случай няма да се промени ", съобщи Вартан на разлъка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР