Историята на сградата започва от 1899 г., когато архитектите Мариано

...
Историята на сградата започва от 1899 г., когато архитектите Мариано
Коментари Харесай

Правят 20 научни лаборатории в бившия девически колеж

Историята на постройката стартира от 1899 година, когато архитектите Мариано Пернигони, Георги Фингов и Вълко Вълкович вършат плана на неповторимото здание. В тогавашната обител, където не е припарвал мъжки крайник, ще се създават съвременни устройства с изкуствен интелект.

Когато са следвали строгите аскетични правила, тогавашните възпитанички на френския девически лицей „ Св. Йосиф ” в Пловдив надали са предполагали какво ще се случи 2 века по-късно. В тяхната обител, където не е припарвал мъжки крайник и взор, освен ще влязат стотици момчета. А и ще основават ноу-хау, което бизнесът да грабне, с цел да внедри в авиацията, автомобилостроенето и други промишлености - нови технологии и устройства с изкуствен интелект, които обаче да са „ отзивчиви ” към потребителя.

Сградата, която от години се употребява единствено отчасти от Техническия университет от съображения за сигурността на студентите, прекрачва от предишното в бъдещето с 2 млн. лв.. С финансирането по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ” тя ще бъде възобновена извън в достоверния си тип, преобразувана от вътрешната страна и оборудвана с последно потомство инсталация, с цел да се трансформира в Център за подготвеност „ Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии ”. До края на идната година в нея би трябвало да проработят 20 научни лаборатории. Ще има също зала за образование, конферентна зала и научно-информационен център.

В тази база ще се вършат проучвания и разработки с прибавен темперамент, които да отговорят на потребностите на бизнеса в района и в цялата страна, изясни шефът на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. Въльо Николов, който е зам.-ръководител на плана. С сътрудника му проф. Райчо Иларионов, който ръководи ТУ в Габрово и ще управлява целия развой по модернизирането на постройката, направиха алегорична първа копка пред съграденото още в края на 19. век здание.

То е монумент на културата, по тази причина планът e минал процедурите за утвърждение от Министерството на културата, изясни проф. Николов. Има строително позволение и компанията, която е спечелила публичната поръчка ​-ЕТ „ Металик - Иван Mихайлов ”, може незабавно да влезе на обекта.

До края на 2020 година служащите би трябвало да възстановят фасадата, придържайки се към достоверния <210> тип. За задачата ще се съблюдават категорично предписанията за цветове и състав на боите и материалите, ще се запазят всички орнаменти, сподели още шефът на пловдивския филиал на ТУ. Ще се смени дограмата. Предстои също ремонт на покрива в югозападното крило и междинната част. Проектът за вътрешния ремонт пък планува отделяне на 20 лаборатории и спомагателни зали. В работата в тях ТУ-Пловдив ще си партнира с ТУ-София, Факултета по фармация и химия на Софийския университет, ТУ-Варна, Института по роботика и Института по електроника към Българска академия на науките, Централната лаборатория по приложна физика към Българска академия на науките, университетите в Берлин (Германия) и Либерец (Чехия). Това ще увеличи и качеството на образованието на студенти, магистри и докторанти.

Само до подписването на контракта за ремонта процедурите са лишили към 7 месеца. А предстоят още 19 за оборудването, сподели проф. Въльо Николов. Въпреки това е оптимист, че освен ще се спазят крайните периоди, а и всичко ще завърши до старта на идната академична година на 15 септември идната есен.

При обновяването на постройката ще се подменят и двете вътрешни дървени стълбища, поради които досега е имало ограничавания за използването <210> заради проблеми с пожарната сигурност. Предвижда се даже асансьор и създаване на подстъп за инвалиди за налична образователна среда.

Музейна колекция ще пази реликвите

Ремонтните работи няма да обиден нищо от „ наследството ”, което е оставил тогавашният девически лицей. Още при влизането във фоайето студентите ще виждат непокътнатата мозайка на пода с преплетените букви SJ - букви на Сент Жозеф, или Свети Йосиф, който е бил патрон на девическия католически лицей.

В обновената постройка управлението има желание да оформи музейна колекция със фотоси от историята на колежа. На някои от фрагментите се виждат тогавашните му възпитанички, има и фотос с тяхно присъединяване в манифестация. „ Направихме копие на всичко, което е непокътнато в Държавния списък - сподели проф. Въльо Николов. - Много е значимо всяко нещо да има история и тя да бъде непокътната. ”

До новия живот на остарялата постройка се стига след дълги саги към нея.

Историята води началото си от август 1899 година, когато архитектите Мариано Пернигони, Георги Фингов и Вълко Вълкович вършат плана на френския девически лицей „ Свети Йосиф “. Мъжкият корпус е бил там, където в този момент е Ректоратът на Пловдивския университет.

По исторически данни постройката е издигната през 1907 година Запазена е нейна фотография от 1912 година, оповестена от Димитър Райчев в „ Пловдивски сборник “. Първоначално зданието е било двуетажно. След земетресението през 1928 година стартира ремонт и дострояване на трети етаж. В този тип е приключено през 1942 година През 1948 година постройката на колежа е национализирана и предоставяна на държавни институции. От 1987 година е предадена за прилагане на Техническия университет - филиал Пловдив.

Католическият медал „ Свети Йосиф “ е водил несполучлива правосъдна борба за възобновяване на собствеността на постройката. През 1992 година парцелът е реституиран и върнат на Ордена. По-късно в интернационален съд българската страна потвърждава, че е изплатила репарации на Франция след Втората международна война и в тези репарации е включена и цената на парцела. От 2000 година постройката още веднъж е обществена държавна благосъстоятелност, предоставена на университета. Около предаването <210> имаше големи безредици, най-много поради затварянето на френската детска градина, която работеше в бараките в двора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР