Историята на Прометей е една от най-любопитните в гръцката митология.

...
Историята на Прометей е една от най-любопитните в гръцката митология.
Коментари Харесай

Създателят на човечеството, който донесе огъня на Земята

Историята на Прометей е една от най-любопитните в гръцката митология. През вековете тя е обогатявана от поети и философи, а в наши дни Прометей въплъщава интелигентността, даже хитростта, поради опита си да помогне на човечеството, макар че в последна сметка отстъпва в неравната си битка със Зевс.

Митологията на Прометей приказва за основаването на човечеството, за раждането както на цивилизацията, по този начин и на страданието.

Историята на Прометей

Прометей, чието име значи проницателност, бил полубог, наследник на титана Япет и Климена или Асия, двете океаниди и дъщери на Океан. Негови братя били глупавият Епиметей (известен като "послемислител "), Атлас и Меноций. Когато избухнал спорът за власт сред олимпийските богове и титаните, той застанал на страната на олимпийците, макар че самият той бил исполин, и с мъдрите си препоръки дал успеха на Зевс.

Според сатирика Лукиан, Прометей, основава първия човек благодарение на богинята Атина.

Направен от огън и глина, той бил завършен по облика на боговете. Създаването на първия човек става след фамозния конфликт на титаните, а в Орфическия алманах употребяваната глина е примес от почва, напоена с кръвта на титаните.

В римските саркофази Прометей е изобразен да създава скулптури, а богинята Атина може да бъде забелязана да им изпраща душа с крила на пеперуда, с цел да живее в тях и да им даде живот (любопитна аналогия със основаването на Адам).

Твърди се, че още при първия си опит, Прометей основал напълно създание. Хермес го занесъл на планината Олимп, където Зевс го почерпил с напитката на безсмъртието, което го предиздвикало да се озове на небето и да се трансформира във Фаенон, сегашната планета Юпитер.

Създаването на животните и човечеството

Животните са основани едновременно, въпреки че са основани посредством разбъркване на материали от Земята и Огъня. Всички същества и хората били основани вътре в Земята. Когато всички същества вътре в Земята били поканени да излязат на бял свят, на Прометей и Епиметей било предоставено да дадат на всяко създание характерностите, които то би трябвало да има.

Епиметей убедил брат си да му разреши да свърши тази работа самичък , което означавало, че Епиметей можел да назове всяко създание и да му даде мечтаните от него характерности.

Когато пристигнал редът на индивида, от него останали единствено няколко косъма и нокти, което го правело уязвим и безпомощен. Обхванат от горест, Прометей се заел да пази хората.

Като основател на хората, Прометей постоянно следил с интерес хода им на земята и постоянно не се подчинявал на заповедите на Зевс, с цел да обезпечи на човечеството някакво преимущество.

Дали се е опитвал да им помогне, тъй като са били негови творения и ги е възприемал като свои деца?

В една от историите боговете и смъртните се събрали, с цел да обсъдят взаимните си привилегии и изключително, наподобява, с цел да дефинират коя част от натрупа, препоръчан за жертвоприношение, ще отиде при всеки от тях.

Прометей разделил един вол на две елементи. В първия дял поставил кожата, месото и вътрешностите, покрити с корема на животното, а в другия - костите, от които извадил месото, и ги предиздвикал да се покрият с бялата лой.

След това Прометей помолил Зевс да избере делът, който ще подхожда на боговете. Останалата част била предопределена за хората. Зевс избрал мазнината и когато схванал, че в този дял има единствено кости, се разгневил и на Прометей, и на човечеството и решил в никакъв случай повече да не им изпраща още веднъж огън.

В знак на възмездие, Прометей откраднал огнени искри от колелото на слънцето или от пещта на Хефест на остров Лемнос и ги дал на човечеството.

Използването на огъня подобрило живота им. Те изработвали принадлежности, обработвали земята и се цивилизовали. Прометей им оказал помощ да придобият медицински знания, да подготвят медикаменти и ги научил на архитектура, математика, астрономия, металургия и навигация.



Пандора и наказването на Зевс

Зевс санкционирал хората, като им изпратил Пандора, която донесла със себе си кутия. Авторите не са изцяло съгласни, когато става въпрос за изложение на наличието на кутията.

Хезиод написа за ужасните премеждия, които произлезли от кутията на Пандора, до момента в който други настояват, че като я отворила без защитни ограничения, Пандора изпуснала всичко, което би асъдействало за щастието на човечеството.

Но Зевс към момента не бил благополучен, той желал по-голямо възмездие и поискал изтребването на човечеството. Затова той отприщил потоп, с цел да удави смъртните.

Отново Прометей трябвало да предотврати унищожаването на човечеството. В една история, която поразително наподобява на библейската приказка за Ноевия ковчег, Прометей споделил на сина си Девкалион и снаха си Пирра да построят ковчег, в който да се затворят и да се скитат по вълните в продължение на девет дни и девет нощи.

Що се отнася до Прометей, Зевс заповядал на Хефест и прислужниците му - Държавата и Насилието - да приковат Прометей към един стръмен връх в Кавказ, а по-късно изпратил орел, роден от Тифон и Ехидна, да изяде черния му дроб.

Зевс също по този начин се заклел във водите на Стикс в никакъв случай да не смъква оковите на Прометей. Дали това е било образцово наказване за "познание и послушание " както за боговете, по този начин и за смъртните?

Прометей висял дълги години (от 30 до 30 000) на скалата, до момента в който Херкулес не го освободил от оковите му. Зевс се зарадвал на подвига на сина си, по тази причина решил да пусне Прометей.

Но защото трябвало да съблюдава обета си и с цел да подсигурява, че Прометей вечно ще носи тежестта на наказването си, той наредил на Прометей да направи пръстен от стоманата на веригата си и да сложи в него парче от скалата, на която бил завързан. Оттогава хората почнали да създават и носят пръстени в чест на Прометей, който страдал за човечеството.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР