Историята на Моцарт и Салиери ще бъде разказана тази вечер

...
Историята на Моцарт и Салиери ще бъде разказана тази вечер
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив, гледайте Моцарт и Салиери в Операта

Историята на Моцарт и Салиери ще бъде разказана довечера на сцената на Държавна опера - Пловдив. Едноактният оперен театър в две подиуми от Николай Римски-Корсаков е по едноименната драма от Александър Пушкин. " Това е алегория за мекото и твърдото, за homo ludens и сухата разумност, за интуицията и логиката, за носещия Любов и оня, който не я позволява в себе си. Тук Моцарт и Салиери са не просто две персони, а две същности, живеещи в индивида. Освен антагонизма сред тях, има и мощна взаимовръзка - едната същина търси бащина поддръжка в другата, а втората осмисля съществуването си посредством първата.

Унищожаването и поглъщането на едната от другата води до провал на Личността ", споделя режисьорът Елена Стоянова, режисьор. В основните функции са Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Михаил Пулиев, Благовеста Костадинова, Борис Кучков. Музикален началник е Драгомир Йосифов, а създател на сценографията и костюмите - Кристиан Леков. Според днешните критерии Салиери е композитор от междинна ръка, само че приживе е измежду звездите.

Пише над 40 опери, от които през днешния ден се слагат единствено “Данаида”, “Тарар” и “Фалстаф”. Първият театър, с който се открива популярната “Ла Скала”, е на операта на Салиери “Europa riconosciuta”. Голямата му популярност обаче е като музикален възпитател. Сред учениците му са Лудвиг ван Бетовен, Ференц Лист, Франц Шуберт и несъмнено, Волфганг Амадеус Моцарт. Геният на съветската литература Пушкин основава убеждението, че Салиери протяга ръка в отчаянието си на младия саморасъл гений Моцарт, тласкан от злоба.

Кои други забавни събития можете да посетите през днешния ден, четете на - най-хубавия гид за Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР