Историята на мечока Ямпил, намерен сред руините на изоставена зоологическа

...
Историята на мечока Ямпил, намерен сред руините на изоставена зоологическа
Коментари Харесай

Ямпил - оцеляла от войната в Украйна мечка, намери нов дом в Шотландия

Историята на мечока Ямпил, открит измежду руините на изоставена зоологическа градина в Източна Украйна няколко месеца след нахлуването на Русия през 2022 година, който дойде в новия си дом в Шотландия, е история за шанс, избавление и добрина.

Косматият 12-годишен симпатяга - " спокоен и благ субект " съгласно новите му домакини, е представител на типа Азиатска черна мечка (Хималайска мечка). Предвид обстоятелството, че малко животни се изтеглят от зоопаркове в Украйна и че е измежду дребното оживели от 200-те животни в зоопарка, Ямпил в действителност е огромен късметлия.

Мечокът е кръстен на името на селището в Донецка област, където е открит.

След спасяването му за животното се грижи белгийска благотворителна организация, преди Ямпил да поеме на над 12-часово, 700-километрово пътешестване до новия си дом в зоологическата градина " Файв Систърс " на към 32 км западно от шотландската столица Единбург.

Гледачите са оптимисти, че животното ще се възвърне бързо след описаното от тях като " много комплицирано " нощно пътешестване до Шотландия от Дувър. Те споделят, че мечокът наподобява " спокоен " и скоро след идването си към този момент е похапвал обичаната си храна - краставици.

" Времето ще покаже, само че той наподобява удивително спокоен, извънредно невъзмутим и към този момент се храни. Ямпил излиза от клетката си, яде, пие и се отпуска - това е хубаво да се види и ние в действителност се надяваме да продължи в същия дух ", споделя Адам Уелш, началник на просветителния отдел на зоопарка.

Въпреки всичко животното ще бъде следено деликатно, с цел да се види дали не демонстрира проблеми, сходни на посттравматично стресово разстройство след престой във военна зона.

Сега Ямпил е настанен във краткотрайно заграждение, до момента в който чиновниците следят дали ще изпадне в торпор - положение, сходно на хибернация през зимата.

Гъстата четина и карикатурните уши на косматия украински емигрант Ямпил евентуално ще го създадат любим в шотландския зоопарк, който преди този момент е предоставял дом на мечки от пътуващи циркове.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР