Историята на кюрдската активистка Роя Хешмати, осъдена на 74 удара

...
Историята на кюрдската активистка Роя Хешмати, осъдена на 74 удара
Коментари Харесай

Иранка е осъдена на 74 удара с камшик заради снимка без хиджаб

Историята на кюрдската активистка Роя Хешмати, наказана на 74 удара с бич, откакто е разгласила фотография във фейсбук, на която не носи хиджаб, провокира вълна от неодобрение измежду доста иранци, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Жената описа за наказването си в обява във фейсбук, а информацията бе доказана от иранските правосъдни управляващи, които показаха, че мярката е подхваната според законите на страната, заяви осведомителна организация Мизан. 

Според в. " Шаргх " кюрдската активистка е била задържана през април поради въпросната фотография, която е в нарушаване на строгите правила за женското облекло в Ислямската република. Впоследствие против нея са били повдигнати голям брой обвинявания. Съдът е почел жалбата ѝ против постановената ѝ присъда от над 13 години затвор, само че наказването за морални прегрешения е останало в действие. 

Роя Хешмати заяви, че е била наказана на бичуване през октомври във профила си във " Facebook ", който към този момент не е наличен. На 3 януари тя съобщи, че се е явила пред управляващите дружно с юриста си, откакто е получила призовка. Жената разказа мястото, където е бичувана, като " средновековна стая за мъчения ".  

Преди повече от година Иран беше разтресен от всеобщи митинги след гибелта на младата кюрдка Масха Амини. Тя изпадна в кома, откакто беше арестувана от нравствената полиция поради погрешно носене на хиджаб, и по-късно умря в ареста, напомня ДПА. Трагичният случай провокира най-сериозните митинги в страната от десетилетия, само че управляващите  насилствено потушиха демонстрациите. Оттогава от ден на ден дами стачкуват против условието за забулване.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР