Историята на коренното население на Сардиния е обвита в загадки.

...
Историята на коренното население на Сардиния е обвита в загадки.
Коментари Харесай

Древната нурагска цивилизация от Сардиния

Историята на коренното население на Сардиния е обгърната в загадки. Нурагската цивилизация е оставила след себе си хиляди постройки, мегалитни гробове и деликатно направени творби на изкуството, само че същинските въпроси остават. Какво се е случило с този народ и с кои други цивилизации са контактували?

Кулите „ нураги “

Вероятно най-известните остатъци от нурагската просвета са кулите „ нураги “. Открити са към 7000 такива структури, само че в предишното най-вероятно са наброявали 30 000. Тези кули са цилиндрични, най-често със полегат плосък покрив. Построени са преди към 3800 години.

 Нураги Арубиу. Wikimedia Commons Нураги Арубиу. Wikimedia Commons

Някои от нурагите са високи по 27 метра (като Нураге Арубиу на фотографията отгоре), само че множеството от по-ранните постройки са доста по-ниски и варират по архитектурна трудност.

 Различни типове нураги. Italo Curzio Различни типове нураги. Italo Curzio

Предназначението на нурагите е предмет на спор – от хангари за жито, през обсерватории или храмове, до военни замъци. Но някои открити предмети като домашен съдове, скотски кости и вретена демонстрират, че нурагите най-вероятно са употребявани като жилища.

Гробници на колоси

Мегалитните гробници, се намират главно в централна Сардиния.  Това са всеобщи гробове, в някои от които са почивали костите на над 100 души. Археолозите мислят, че нурагската цивилизация е положила огромни старания да остане по-близо до мъртвите си, смятайки ги за богове.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Религиозните им практики са обвързани главно с мъртвите, водата и връзката с живота след гибелта. Открити са голям брой бронзови статуетки, които наподобява са били давани на боговете по време на религиозни ритуали или при молебствия за мощ и смелост в другите житейски инициативи.

Мистерията на нурагската цивилизация

Нурагската просвета е поддържала известна връзка с близките нации, само че е имало и интервали на изолираност. Повечето препратки към тях са дело на по-късни нации, основно римляните. Нурагската цивилизация не е имала никаква форма на книжовност. Това, което се знае за тях, с изключение на артефактите, е записано епохи по-късно и най-вероятно е излъчено от уста на уста.

 Italo Curzio Italo Curzio

Причините за края на нурагската цивилизация са неразбираеми. Някои археолози считат, че с течение на времето хората са приели непознати обичаи като да вземем за пример финикийската, други пък отдават упадъка им на непрекъснати противников нападения. В последните няколко години в Израел са открити следи от нурагската просвета, което евентуално приказва за миграция на цивилизацията.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР