Историята на Емилиан Лалев - ученият от БАН, който “лекува

...
Историята на Емилиан Лалев - ученият от БАН, който “лекува
Коментари Харесай

Историята на Емилиан Лалев - ученият от БАН, който "лекува" китари


Историята на Емилиан Лалев - ученият от Българска академия на науките, който “лекува ” китари.

Той взе участие в изобретяването на очила за сънища и първия български таблет. Докато не открива същинската си пристрастеност. Повече от 20 години той “лекува ” китари. Освен това свири и пее – за кучетата, хората и кучешкия живот.

“Едно квартално куче лежи до боклука и спи. Наситено от днешните две сухи хлебни кори. Ухото му клепнало няма опашка откъм гърба. Че друго гладно куче я през вчерашния ден отхапа от апетит. Нещастен и неверен народ, що за прогнил живот ”, пее Лалев.

“Текстът е въодушевен от Васко Кръпката, само че и аз прибавих малко от мен. В София са прекомерно заети с кариерата, само че в провинцията непосредствено се озоваваме в кучешкия живот. Трудно свързват двата края и имат не положителни фамилни обстановки – хората, които са изнервени. Страдат. Животът им минава като едно не изключително прелестно премеждие ”, споделя той.

Емилиан Лалев от 20 години лекува китари. Казва, че и те имат усеща. Той е професионален лютиер.

“Някои споделят тази китара е за боклука, аз споделям, не е правилно това. Всеки инструмент мога да го възвърна – колкото и да е остарял, колкото и да е амортизиран и така нататък Имам доста типове подходи към едно и също нещо и това ми дава независимост. Имам независимост да трансформира нещо, което различен си мисли, че не мога да трансформира. Работя го на драго сърце, с копнеж ”, добави Емилиан.

Емилиан няма музикално обучение.

“От дребен изпипвам неща – хвърчила, арбалети и сходни. Веднъж в планината на една хижа имаше китара и се влюбих в китара, и по тази причина взех решение да съчетавам и двете – музиката и техническите умения. Аз съм приключил математика и логика на психиката. Постепенно се ориентирах и към програмиране, само че видях, кое ме влече най-силно. Този поминък е сбъдната фантазия ”, счита той.

Той дълги години работи в Българска академия на науките.

“Преди няколко години сглобихме първия български таблет, даже бяхме в подготвеност, бяхме закупили съставените елементи за произвеждане, само че огромни компании доста бързо развиха технологията и нашата остана изостанала, по тази причина се оказахме ”, сподели той.

“Очила за сънища някои от хората може да ме разпознаят по тази причина. Измислих датчик, който да ти покаже по кое време сънуваш и вероятно, в случай че искаш да се събудиш и да си запомниш съня, тъй като ние нормално не си помним сънищата. Това е допустимо на бързи очни придвижвания на съня – когато човек сънува, очите под клепачите се движат на ляво на дясно. Сензорът може да улови това придвижване и да задейства някаква тревога, някакъв звънец, който да се разсъни и ти в този миг можеш да запишеш своя сън и да заспиш ”, описа Емилиан.

Той изясни, че сънищата са като фантазия. “Нали на британски думата е една и съща. Затова аз съм видял, че фантазиите се сбъдват, по тази причина човек, който пожелае какво да му се сбъдне, може да го сънува ”, сподели Емилиан.

Емилиан постоянно сънува своите нови китари. Сънува и музика. Отнема му една година, до момента в който направи първата си китара. Самоук е, само че търси препоръки от най-хубавите.

“Имам срещи с доста, доста забавни хора всекидневно. Това е доста огромен бонус. Музиканти. Добрите свирачи на тамбура, китаристи от групи известни БТР, “Конкурент ”. Идват, пробваме принадлежности, приказваме си, обсъждаме, измисляме. Аз обичам звука от струната, той е омагьосал целия свят. Директно въздейства на възприятията звукът от китарата – радва, или натъжава или схваща ”, описа Емилиан.

Дали разполага с доста, или пък с малко, в случай че го попитате за личния му живот, ще ви отговори, че е благополучен. А щастието не го мери в количество.

“Да, благополучен съм. Китарите ме вършат доста благополучен и детето ми ме прави доста благополучен. Достатъчно е да имаш смисъл. Най-достатъчното е да имаш цел и смисъл – ето това ми е философията. Ако имаш фантазия, с неизменност се сбъдва. Другият метод е с шанс. Пожелавам на всички да имат шанса, само че в това време да постоянстват ”, добави Емилиан.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР