Историята на една от най-великите рок групи на всички времена

...
Историята на една от най-великите рок групи на всички времена
Коментари Харесай

Музикални хроники: Когато две момчета се срещнаха случайно на гарата и създадоха Rolling Stones

Историята на една от най-великите рок групи на всички времена почнала в Дартфорд, Англия, през октомври 1961 година

Тогава на гарата в града се срещнали двама студенти, които били израснали в Дартфорд и се познавали от учебно заведение, само че били изгубили връзка.

Единият се казвал Майкъл Филип Джагър и се бил запътил към Лондонския стопански университет, а другият, Кийт Ричардс, отивал към арт колежа в Сидкъп. Двамата остарели другари се заприказвали, най-много за плочите с блус и R&B записи, които Мик носел на разположение.

Нямаше да го има и едно от най-знаковите партньорства сред китарист и артист, които в миналото ще забележим.

Мик Джагър и Кийт Ричардс към този момент били създали първите си стъпки в музиката, когато ги обединило увлечението им по настоящото звучене оттатък Океана. Под своите въздействия и употребявайки подражателския си гений, Джагър към този момент бил попил певческия фасон на американските блусари, само че и развивал личен жанр при интерпретирането им.

А Ричардс, който бил от музикално семейство и като възпитаник пеел в църковен хор, напредвал бързо с китарата. Двамата осъзнали, че имат общ другар в лицето на Дик Тейлър, който преди бил в една тайфа с Джагър, а сред уроците в Сидкъп свирел с Ричардс.

Заедно с още двама другари образували Little Boy Blue and the Blue Boys.

През април 1962 Джагър и Ричардс отишли да слушат групата Blues Incorporated в лондонски клуб. Барабанистът на блусарите Чарли Уотс правел усещане със сигурното си свирене и джаз въздействията си, само че двамата били изумени най-много от китариста Брайън Джоунс – който тогава свирел под името Елмо Люис, определено поради обичания му блус реализатор Елмор Джеймс.

Също като Джеймс, Брайън Джоунс се специализирал в магията на слайд китарата – метода на свирене посредством превъртане по струните на специфична приставка за един от пръстите. 19-годишните Джагър и Ричардс били впечатлени и почнали да свирят с Blues Incorporated, само че Джоунс желал да развива свое лично звучене и ги придърпал в новооснованата си тайфа.

Присъединил се и Дик Тейлър, както и откритият посредством публикация кийбордист Иън Стюърт. Джоунс обаче го измислил, като се въодушевил от ария на великия блусар Мъди Уотърс, наречена Rollin’ Stone.

На 12 юли 1962 година бандата дебютирала с Джагър като фронтмен, Ричардс и Джоунс на китари, Тейлър на бас, Стюърт на кийборд и Мик Ейвъри (по-късно от The Kinks) на барабани.

Трудностите пристигнали бързо и всеки трябало да направи огромния си житейски избор. Макар че Rolling Stones почнали постоянно да свирят в Marquee, Джагър, Ричардс и Джоунс живеели в мизерия в централния регион Челси и разпределяли между тях остатъка от стипендията на Джагър.

 Bill Wyman - Rolling Stones - 1975

Бил Уайман

Stones се нуждаели от нов басист и тествали Бил Уайман от The Cliftons. С няколко години по-голям от останалите и не толкоз осведомен с техните R&B въздействия, Уайман въпреки всичко свирел задоволително качествено, с цел да получи утвърждение. Везните в негова изгода наклонил и фактът, че той дал китарните си усилватели на другите от бандата, която имали остра потребност от съоръжение.

В началото на 1963 година още едно парче от пъзела попаднало на мястото си. Чарли Уотс се присъединил в Rolling Stones, с цел да обезпечи по този начин нужното надеждно наличие на барабаните.

Така била формирана истинската шестица, с която Rolling Stones осъществили ранния си пробив – Джагър, Ричардс, Брайън Джоунс, Бил Уайман, Иън Стюарт и Чарли Уотс.

На 14 януари се провело първото им присъединяване в този състав, във Flamingo Club в Сохо. От февруари техният първи промоутър Джорджо Гомелски съумял да им уреди постоянно наличие в Crawdaddy Club в Ричмънд и там Stones натрупали началното си твърдо ядро от почитатели –

Местните вестници също показали интерес, а даже една друга изгряваща група на име The Beatles наминала през клуба, с цел да види защо е целият този звук. През април амбициозният 19-годишен промоутър Андрю Луг Олдъм се срещнал с новата сензация и видял капацитета в звученето и излъчването на Rolling Stones.

Той употребявал, че Джорджо Гомелски бил отвън страната и дружно със своя сътрудник Ерик Ийстън обвързал Стоунс с мениджърски контракт. Не след дълго бандата се обвързала и със звукозаписната компания Decca Records.

Някъде тогава Андрю Луг Олдъм посочил предприемчивия си и безсърдечен жанр на управление на процесите и изключил Иън Стюарт от главния състав. Едрият и набит пианист просто не се вписвал в имиджа на останалите и трябвало да се задоволи с ролята на сесиен музикант и тур управител.

На 7 юни 1963 година излязъл дебютният сингъл на Rolling Stones – кавър на Come On на Чък Бери. Не след дълго се появили техните лични композиции, зародили и проблемите с опиатите и споровете с Брайън Джоунс, довели до сложната разлъка с него.

Това обаче било единствено началото за тази епохална група с необикновено музикално дългоденствие. На Rolling Stones им предстояла дълга, комплицирана и наситена с незабравими мигове музикална история, през която и връзките сред Джагър и Ричардс щели да преминат през куп огромни и дребни премеждия.

 The Rolling Stones Summerfest in Milwaukee - 2015

Rolling Stones през 2015

Бандата готви идващия си албум и таман излезе с първата си нова ария от 8 година насам – Living in a Ghost Town. Легендите дават обещание и щом свърши рецесията с ковид да осъществят плануваното си следващо американско турне. Шоуто няма по какъв начин да не си заслужава.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР