Историята на Десислава Иванчева се превърна във филм, който ще

...
Историята на Десислава Иванчева

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Историята на Десислава Иванчева, разказана сълзливо във филм, отива в Кан?

Историята на Десислава Иванчева се трансформира във филм, който ще бъде показан даже в Кан. Това заяви режисьорът на лентата Дима Пройкова.

Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова влязоха в Сливенския затвор, откакто бяха упрекнати в корупция. Иванчева е наказана на 6 година решетки, а Петрова – на 5 година Пройкова взема решение да наблюдава един различен ъгъл от историята – човешката страна на случилото се.

Близките на Иванчева и Петрова имат вяра, че двете са „ сготвени “ поради политиката си против презастрояването на квартала

Сподвижниците им също считат, че акцията е режисура. За тях правосъдният развой е нагласен. Именно това предизвика Пройкова да стартира работа по кино лентата.

„ Аз съм еколог и тяхната идея ми е драговолно. Надявам се да видят кино лентата по света и да схванат “, споделя Дима Пройкова.

Главните герои във кино лентата са синът на Десислава Валентин-Александър и майка й Любка. В него взе участие и брачният партньор на Петрова – Ясен.

В основата на лентата обаче е детето на Иванчева, което е заченато инвитро от донор след години несполучливи опити на Десислава да стане майка

Затова избира да даде живот, въпреки и да е самотна майка.

След като тя влезе в пандиза за детето се грижи майка й. На Любка й се постанова да се трансформира в майка за внука си. Именно за отсъствието на майката е първата част на кино лентата. Житейската драма е показана посредством две писма.

Първото е от Десислава до сина й, в което приказна самодива му изяснява за какво майка му я няма. Разказва се за царството, наречено „ Младост “, където Деси се грижела да има детски градинки и така нататък Ала в един миг в колата й се появило гърне с жълтици. Заради него сдтражът Гешгамен ги пратил с Биляна в сливенските кули.

„ Пропуснах първите ти крачки, първото ти зъбче, само че давам обещание да съм до теб за първия учебен звънец “, се споделя в писмото на Десислава до детето й.

Трогателният миг просълзява цялата зала

Второто писмо е от Биляна до майка й Даринка. Възрастната жена е с деменция и лежи изпочупена на легло.  Именно тогава служителите на реда идват в дома им, с цел да вкарат заместничката в пандиза. Когато положението на Даринка се утежнява, от пандиза и прокуратурата отхвърлят да пуснат Биляна да се сбогува с нея. Така старата жена умира, а на щерка й е разрешено да отиде на погребението.

„ Всеки ден се упреквам, че се утежни поради мен “, признава Петрова в писмото до майка си.

Тя споделя още, че копнее да може да я прегърне още веднъж жива. Въпреки тъгата е признателна, че в миналото родителката й я е научила на градинарство. Това й е помогнало доста, когато трябвало да копае градинката в Сливенския затвор.

Оказва се, че и Иванчева, и Петрова желаят амнистия, че поради присъдата не могат да бъдат със сина си и с майка си

 „ Филмът е изработен без спонсори, а участниците играят безплатно. В интернет към този момент се върти филмовият откъс, само че занапред ще го разпространяваме. Ще се опитаме да го представим на интернационалните фестивали “, споделя режисьорката Дима.

Филмът е озвучен на британски език и е с български надписи, с цел да се одобри по-добре в чужбина. Единственият проблем е, че лентата е 27 минути, а в Кан да вземем за пример може да се взе участие с късометражен (до 15 мин.) и дългометражен (над 60 мин.) филм. Сега пред Пройкова стои алтернативата дали да съкрати лентата, или да взе участие да вземем за пример на успореден фестивал в Кан, където одобряват и среднометражни филми.

Източник: България днес 
Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News  

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР