Историята на държачите на гърди“ (така се превежда думата сутиен“

...
Историята на държачите на гърди“ (така се превежда думата сутиен“
Коментари Харесай

Историята на сутиена: Кой го е изобретил и как се е променил през годините

Историята на „ държачите на гърди “ (така се превежда думата „ сутиен “ от френски) води началото си от Древния свят.  Египетските дами носели ленени ленти за глава и покривали бюстовете си с тях освен за хубост и хармония, само че и за отбелязване на обществен статус. Така висящите гърди са били присъщи за плебеите и просяците, а елитът е носел първообраз на сутиен.  

Подобна обстановка поражда в Древен Рим.  Жените носели превръзки от плътна кожена тъкан, само че не на гърдите, а под тях. Факт е, че за римляните гърдите, които не са покрити от долни дрехи, са били свързани с варварите, а сутиените са служили като инструмент, подчертаващ превъзходството на велика цивилизация. 

 сутиени Getty

В Древна Гърция корсетите са били употребявани като долни дрехи за поддържане на гърдите.  Хипократ ги е употребявал при лекуването на ортопедични заболявани я, а няколко века по-късно, през Средновековието, корсетът е предопределен да модифицира тялото, с цел да дава отговор на актуалните стандарти за хубост.  

В историята има случаи, когато корсети са били носени, с цел да се скрие непланирана бременност.  През 1461 година испанската кралица Изабела Португалска забременява от любовника си . Когато не е допустимо да скрие корема си от брачна половинка си, тя си поръчва корсет със стоманени пръстени, и мощно стяга корема си.  Кралица Изабела I пък принуждава бременните прислужници да носят корсети . Поради стегнатото завързване, бременността на доста девойки приключва със импровизиран аборт, а някои даже умират. Въпреки това корсетите не престават да се носят до 1908 г. 

 сутиени Getty

Някои фешън историци са сигурни, че корсетите са употребявани за смяна на фигурата, до момента в който други считат, че са били нужни за поправяне на стойката и попречване на гръбначни изкривявания . В ерата на викторианския морал дамите са били уверени, че тялото и мозъкът би трябвало да бъдат компресирани в избрана форма. Правилната стойка се учи от раждането: бебетата се повиват компактно, тъй че телата и крайниците им да са прави.  

С появяването на концепцията за „ новата жена “ при започване на 20-ти век придвижването на суфражетките стартира да се развива бързо.  Момичетата към този момент имат право да вземат участие интензивно в обществения и политически живот и да унищожават каноните на патриархалния метод на живот.  През 1884 година е изобретен „ безвредният “ велосипед. Това накара дамите да сменят дрешника си и да се отърват от корсетите, които затрудняват придвижването. Започват да се появяват други възможности.  През 1889 година на Световното ревю в Париж е показан първият първообраз на долни дрехи , което поддържа гърдите, с презрамки на раменете. Неговата създателка, френската майсторка Ермин Кадол , е изтощена да изпитва неудобството на корсета, когато играе тенис. Тогава тя взема решение да отреже частта, която ограничаваше придвижването, и прибавя сатенени панделки. 

 сутиени Getty

Десет години по-късно, през 1899 година, шивачката Кристина Хард от Дрезден показва ново откритие в Занаятчийската камара, което има чашки за гърди. По нейна концепция подобен сутиен би трябвало да поддържа извивките на дамите, без да лимитира естествените им форми.  

През далечната 1910 година младата жителка на Съединени американски щати, Мери Фелпс Джейкъб , приготвя костюм за дебютантски бал. Момичето има превъзходен бюст, заради което закупеният корсет не може да пасне. Мери моли прислужницата да й подготви два джоба, с цел да направи нещо сходно на горнище с халтер. На бала изобретението на дебютантката е видяно от приятелите й. Те незабавно желаят същата комфортна и лесна за носене дреха. Няколко години по-късно Мери Фелпс се омъжва, основава личен магазин за долни дрехи и на 3 ноември 1914 година получава патент № 1115674 за артикул, наименуван Backless Brassiere или „ сутиен без тил “ . Година по-късно тя патентова изобретението си и получава няколко поръчки от универсални магазини, само че нещата въобще не вървят добре. Тогава брачният партньор й принуждава Мери да продаде патента на Warner Brothers Corset Co. за $1500. 

 сутиени Getty

През бурните години на 20-те стартира модата на плоските гърди и се появява придвижването flapper - слаби девойки с дребни гърди и неопределена талия. Те предлагат носенето на сутиени с бандо, които скриват извивките им.  Сутиените се считат за нещо като средство за послушание, тъй че те би трябвало да претърпят незабавна промяна, с цел да освободят женските тела от оковите.  

Въпреки това, не всички са съгласни с наклонността за плоски гърди.  Шивачките Енид Бисет и Айда Розентал основават поддържащ контур с чашки.  Първоначално се пришиват върху рокли, само че по-късно стартират да го продават като обособен детайл от облеклото. Тези дами също мислят за размера на чашката. Първоначално всички сутиени са с идентичен размер, защото са направени от еластичен материал, само че  шивачките трансформират тъканите и уголемяват линията до четири разновидността: A, B, C и D.  

През 40-те години на предишния век сутиените са основани особено за холивудските актриси.  Предприемачът Хауърд Хюз основава модел дамски сутиен особено за Джейн Ръсел за фотосите на кино лентата The Outlaw. Това бележи началото на ерата на сутиените с пирамидална форма на чашка, придобил особена известност още през 50-те години на предишния век. 

 сутиени Getty

През 1965 година австрийският дизайнер Руди Гернрайх вкарва наклонността за меки материали и основава найлонов сутиен, с който дамите да не усещат дискомфорт. До 80-те години на предишния век сутиените още веднъж се трансформират, защото дамите стартират да се интересуват от тичане и се нуждаят от сутиен, който поддържа добре гърдите им.  

Три американки (Лиза Линдал, Хинда Милър и Поли Смит) влизат в историята като създателките на първото спортно горнище. Те изпитвали дискомфорт, защото по време на джогинг сутиенът с банели се впивал в кожата с металните си елементи и протривал гърдите. За да основат спортна версия на сутиена, те са употребявали презрамки, които мъжете спортисти носели, с цел да предпазят слабините си.  

Реформата на сутиените се организира през 1990-те и 2000-те години, с помощта на акцията на Wonderbra " Hello Boys ". Този детайл от бельото е сексуализиран, губейки правилата на комфорт и поддръжка за дамите. Те стартират да притеглят супермодели за реклама и да провеждат шоу на ангелите на Victoria's Secret.  
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР