Историята на агент Ивайло (журналистът Иво Инджев) е знакова за

...
Историята на агент Ивайло (журналистът Иво Инджев) е знакова за
Коментари Харесай

Главозамайващите лупинги на агент "Ивайло" - Иво Инджев

Историята на сътрудник " Ивайло " (журналистът Иво Инджев) е знакова за сбъркания български посткомунизъм. Съдете сами - човек, който е бил част от сътрудническия уред на Държавна сигурност, чийто родови корени по бащина и майчина линия са кървавочервени, човек, който е е бил стипендиант на Първо основно ръководство на Държавна сигурност, ни се показва към този момент десетилетия наред надали не за икона на " дясното ", на съпротивата против Русия, на обективността и антикомунизма. Не е чудно, че тук не сеслучи нито лустрация, нито декомунизация, нито търсене на отговорност от комунистическите варвари за безбройните им закононарушения против България и българите. Как да се случат тези неща, откакто хората, които трябваше да ги случат до един бяха подвластни или от Държавна сигурност, или от Разузнавателно управление на Министерството на нар, или от комунистическата номенклатура, на която бяха слугували преди 10 ноември 1989 година А както ще разберете от досието на сътрудник " Ивайло " - такива като него са били в същата позиция е след тази дата.

 Проведена среща с Иво Инджев от действен служащ от Държавна сигурност след 10 ноември 1989 година Проведена среща с Иво Инджев от действен служащ от Държавна сигурност след 10 ноември 1989 година Източник: Zonanews  Проведена среща с Иво Инджев от действен служащ от Държавна сигурност след 10 ноември 1989 година Проведена среща с Иво Инджев от действен служащ от Държавна сигурност след 10 ноември 1989 година Източник: Zonanews  Проведена среща с Иво Инджев от действен служащ от Държавна сигурност след 10 ноември 1989 година Проведена среща с Иво Инджев от действен служащ от Държавна сигурност след 10 ноември 1989 година Източник: Zonanews  Проведена среща с Иво Инджев от действен служащ от Държавна сигурност след 10 ноември 1989 година Проведена среща с Иво Инджев от действен служащ от Държавна сигурност след 10 ноември 1989 година Източник: Zonanews
Как да се случат гореизброените неща, откакто кумири на " разградската десница ", която имаше голямо въздействие върху държавното управление на ОДС в интервала 1997-2001 година бяха все ченгета от Държавна сигурност като Илиан Василев (агент " Сашо " ), Веселин Дремджиев (шестак с псевдоним " Богдан " ), въпросният сътрудник " Ивайло " и още цели партизански отряди от куки на Държавна сигурност и Разузнавателно управление на Министерството на нар, които подвластни от службите и комунистическата олигархия промотираха безкрай, с упойване. За да строшат опцията отечеството ни да се възстановява и почисти от мракобесните подлоги на репресивните служби и комунистическата робия, която 45 години съсипваще страна и нация.

Чудя се по какъв начин още никой не се е сетил да разгласява персоналното дело на Инджев от архива на Комисията по досиетата. Достъпно е за четене, може да се ксерокопира. Zonanews го има в архива си. Да положат малко старания тези българи, които към момента му се водят по акъла, и да видят по какъв начин в края на 1989 година, когато Живков към този момент е свален и отпред на България и Българска комунистическа партия е Петър Младенов, Иво Инджев продължава срещите си с водещи офицери от ПГУ-ДС. Среща се даже с шефа на канцеларията на ръководителя на Държавния съвет Петър Младенов, с цел да ги съветва и осведоми за протичащото се в зараждащата се българска съпротива. Но дано всичко за този вид върви по реда си.

Собственоръчно написаните обстоятелства за произхода и родовата кървавочервена обязаност на сътрудник " Ивайло ", Иво Инджев, са потресаващи:
" Строго секретно!
Утвърждавам:
Началник отдел 04 ПГУ-ДС
Подполковник: (п)
(Р. Тошков)
05.VІІ.1983 година
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Относно: привличане на новоназначения сътрудник на Българска телеграфна агенция в Бейрут Иво Любомиров Инджев за помощник на отдел 04, Първо главно управление (на ДС).

(…) Произхожда от семейство на служещи.
Баща му Любомир Иванов Инджев е публицист във вестник " Вечерни вести ". Член е на Българска комунистическа партия. Майка му Люба Асенова Инджева е служителка на Министерство на вътрешните работи. Член на Българска комунистическа партия.
Съпругата му Регина Борендт Инджева, родена на 21.ІІІ.1957 година в гр. Нойщрелиц, е гражданка на Германска демократична република. Членувала е в ССНМ. Завършила е Московския държавен университет. Иво Инджев е приключил висшето си обучение също в Московския държавен университет, компетентност " История на арабските страни " през 1980 година Бил е стипендиант на Първо главно управление (на ДС) ".

И още, все от същото:
" Строго секретно!
До шеф отдел 04
Първо главно управление (на ДС) – Държавна сигурност
ДОКЛАДНА ЗАПИСКА
ОТНОСНО: Проведена вербовъчна сказка с Иво Любомиров Инджев, сътрудник на Българска телеграфна агенция в Бейрут
…Инджев съобщи, че продължава да се смята морално привързан с нашата работа, без значение че не е постъпил на работа при нас (…) съобщи, че е подготвен съгласно силите и опциите си да " се сложи на наше разположение ".

 Докладна бележка за вербовката на Иво Инджев като сътрудник Докладна бележка за вербовката на Иво Инджев като сътрудник " Ивайло " Източник: Zonanews  Докладна бележка за вербовката на Иво Инджев като сътрудник Докладна бележка за вербовката на Иво Инджев като сътрудник " Ивайло " Източник: Zonanews
А в този момент стартира страшното – вижте от какъв бандитско-партизански жанр е този човек, на който част от така наречен български десни са склонни да се доверяват:
" Секретно!
СПРАВКА ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Относно: Изучаването на Люба Асенова Инджева, жителка на София, кандидатка за работа в IV ръководство Държавна сигурност

Другарката Люба Асенова Инджева е родена на 1.VII.1928 година в София. Произхожда от работническо семейство. Има приключено приблизително обучение. Членка е на Българска комунистическа партия. Омъжена с три деца. Владее чешки език. Баща й Асен Стоянов Асенов е роден през 1903 година в София. Преди 9.IX.1944 година е работил като строителен бояджия. Член на Българска комунистическа партия е от 1926 година и е участвувал интензивно в съпротивителното придвижване като укривател. На 9.IX.1944 година е взел интензивно присъединяване в установяването на националната власт като комендант на Княжево. На работа в Министерство на вътрешните работи е бил от 1948 год., а през 1960 год. се пенсионирал. Утвърден е за деен герой срещу фашизма и капитализма.
Майка й Екатерина Петрова Стоянова е родена през 1906 година в София. Преди 9.IX.1944 година е работила като тютюноработничка и е пособия на брачна половинка си в съпротивителното придвижване. Членка на Българска комунистическа партия е след 9.IX.1944 година От 1950 година е на работа в Министерство на вътрешните работи като телефонистка.Уволнена е по лично предпочитание през 1953 година В момента е пенсионерка. Утвърдена е за деен герой срещу фашизма и капитализма.
Брат й Емил Асенов Стоянов е роден през 1926 година в София. Преди 9.IX.1944 година е бил възпитаник. Членувал е в РМС и бил отговорник в гимназията. Взел интензивно присъединяване в установяването на националната власт. Член на Българска комунистическа партия е от 1944 г.Завършил е медицина и е работил като доктор към гранични войски, а сега е доцент към ВМИ. Утвърден като АБПФК.
Съпругът й Любомир Иванов Инджев е роден през 1921 година в София. Преди 9.IX.1944 година е бил възпитаник и студент. След 9.IX.1944 година е работил като публицист, а от 1954 година е началник-отдел в редакцията на вестник " Вечерни вести ". Член на Българска комунистическа партия от 1946 година Активно участвува в живота на партийната организация, а сега е член на партийното бюро.
Баща му Иван Инджев е роден през 1890 година в гр. Свищов. Преди и след 9.IX.1944 година е работил като счетоводител, а сега е пенсионер. Член на Българска комунистическа партия е от 1944 година и работи интензивно в партийната организация. (…)
Майка му Катя Инджева е родена през 1900 година в София. Преди и след 9.IX.1944 година е била стопанка. Членка на Българска комунистическа партия е след 9.IX.1944 година.(…)
Брат му Евгени Иванов Инджев е роден през 1932 година в София. Член е на Българска комунистическа партия от 1951 година и работи в Централен комитет на Българска комунистическа партия.
Кандидатката Люба Асенова Инджева е приключила главното си обучение в чешкото учебно заведение с отличен триумф и примерно държание. Член на РМС е била отпреди 9.IX.1944 година и отговорничка на незаконните юношески групи във фабрика " Люлин ", " Керемеджиян ", " Декало " и други На 6.IX.1944 година е участвувала на митинга, за което е била арестувана и на 8.IX. освободена. Участвувала е в завземането на властта в Княжево.През 1943 година е призната за ученичка в Първа девическа комерсиална гимназия, която е приключила през 1948 година с добър триумф и примерно държание. Като член на комсомолската организация е била избирана в управлението на сдружението. Участвувала е в бригадирското придвижване в Чехословакия през 1947 и 1948 година Била е помощник към Централен комитет на ДКМС. Придружавала е юношески делегации, ходили за обмяна на опит в Чехословакия, като преводач по чешки език, през 1962 и 1968 година
След завършването на междинното си обучение, през 1948 година постъпва като преводачка към Министерството на външните работи.Владее доста добре езика и с работата си се е справяла добре. Използвана е като преводач от Централен комитет на Българска комунистическа партия. През 1949 година е призната с последния ремсов набор в Българска комунистическа партия. От 1961 година постъпва като преводачка в Държавния комитет за просвета и механически напредък. (…) Поради редуциране на длъжността през 1965 година постъпва на работа в отделение 35010 на Министерство на народната отбрана като преводачка по чешки език. (…) Напуснала Министерство на народната отбрана по лично предпочитание и е работила два месеца към " София Прес " като преводач от български на чешки език. Квалификацията й обаче като преводач от български на чешки се оказала незадоволителна за условията на " София Прес ", заради което била освободена. Като майка на три деца е наградена с орден за майчинство. (…) Изхождайки от гореизложеното, предлагаме други Люба Асенова Инджева да бъде назначена за шпионин IV степен във II отдел на направление Държавна сигурност и да й се присвои офицерско звание мл. лейтенант.

18.VIII.1969 година "

 Справка-заключение за проучването на майката на Иво Инджев, Люба Инджева, преди назначението й за кадрови чиновник на Държавна сигурност Справка-заключение за проучването на майката на Иво Инджев, Люба Инджева, преди назначението й за кадрови чиновник на Държавна сигурност Източник: Zonanews  Справка-заключение за проучването на майката на Иво Инджев, Люба Инджева, преди назначението й за кадрови чиновник на Държавна сигурност Справка-заключение за проучването на майката на Иво Инджев, Люба Инджева, преди назначението й за кадрови чиновник на Държавна сигурност Източник: Zonanews  Справка-заключение за проучването на майката на Иво Инджев, Люба Инджева, преди назначението й за кадрови чиновник на Държавна сигурност Справка-заключение за проучването на майката на Иво Инджев, Люба Инджева, преди назначението й за кадрови чиновник на Държавна сигурност Източник: Zonanews

Сами преценете по какъв начин да разтълкувате тази информация. Другарката Люба Инджева в средата на 80-те година към този момент работи като висша номенклатура в Държавния комитет по обмисляне. Ето документ, който потвърждава това.

 Люба Инджева като номенклатурен служащ в Държавния комитет по обмисляне Люба Инджева като номенклатурен служащ в Държавния комитет по обмисляне Източник: Zonanews  Люба Инджева като номенклатурен служащ в Държавния комитет по обмисляне Люба Инджева като номенклатурен служащ в Държавния комитет по обмисляне Източник: Zonanews

Синът, сътрудник " Ивайло ", не остава по-назад в издигането в комунистическата подчиненост. Освен че приема предлагането на началника на кабинета на Петър Младенов да се " внедри " в прохождащата съпротива, Иво Инджев става и шеф на Българска телеграфна агенция – през 1990 година Не мислите ли, че съвпаденията са прекомерно доста – приемаш да участваш в мероприятия на изцяло непокътнатата в края на 1989 и началото на 1990 година Държавна сигурност, и хоп, след няколко месеца оглавяваш Българска телеграфна агенция. И започваш да присъстваш на съвещанията на Министерския съвет с министър председател Андрей Луканов. Рамо до рамо с лица като ген. Любен Гоцев, Добри Джуров, Нора Ананиева, Емилия Масларова, Чудомир Александров, Стоян Марков (Стенмарк) и така нататък Можете да ги видите на факсимилето.

 Иво Инджев на съвещание на Министерски съвет през 1990 година дружно с Луканов, Любен Гоцев и така нататък Иво Инджев на съвещание на Министерски съвет през 1990 година дружно с Луканов, Любен Гоцев и така нататък Източник: Zonanews
Та ето този популярен " антикомунист " и седесар е уволнен от държавното управление на Любен Беров през 1993 година Просто тъй като едни подлоги на компартията са разчиствали други подлоги на БКП/БСП и службите. Това са обстоятелствата. А те, както знаем, са настойчиво нещо.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР