Историята на 16-годишния Йосиф Йосифов от с. Търнава е абсурдна.

...
Историята на 16-годишния Йосиф Йосифов от с. Търнава е абсурдна.
Коментари Харесай

Стъклените деца vs. дървените институции

Историята на 16-годишния Йосиф Йосифов от с. Търнава е неуместна. В XXI век в България от година той не може да получи лекуването, за което е утвърден, поради липса на връзка по длъжностен път, липса на снабдител, занимателен импорт на лекарство. От Фонда за лекуване на деца препращат към лекуващата го болница, от лечебното заведение препращат към майката, а в това време положението му се утежнява.

Йосиф е с рядко заболяване (остеогенезис имперфекта), при което костите се чупят елементарно. До предходната година му е прилагано лекарството „ Аредиа “, което оказва помощ те да станат по-здрави. За да продължи лечението и през 2017 година, родителите му аплайват във Фонда за лекуване на деца и през януари получават утвърждение за финансиране. Въпреки това медикаментът по този начин и не стига до Йосиф и лечението му е прекратена.

Вносът на лекарството е трябвало да бъде организиран от Специализираната болница по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “, в която момчето се следи, защото у нас то няма позволение за приложимост. Болницата обаче стартира процедурата по импорт чак седем месеца след разрешението на Фонда . Обяснението е, че майката не е предоставила писмото с разрешението за финансиране.

Проучването на репортера на bTV Мария Ванкова обаче демонстрира, че при започване на май болничното заведение изпраща документи до Фонда по случая, измежду които е и въпросното решение за утвърдено финансиране, т.е. болничното заведение е имала нужния документ още тогава .

Същевременно се оказва, че лечебното заведение не се е допитало до доставчика дали вносът е вероятен. Според него лекарството е остаряло и към този момент го няма в Европа. Има обаче негови аналози на други компании.

Припомнете си историята на Йосиф:

--> Историята е неуместна по доста аргументи – приказваме за обезпечено финансиране, само че една година това лекарство по този начин и не може да стигне до това дете, уточни Ванкова в предаването „ Тази заран “ по bTV. Двете институции – Фондът за лекуване на деца и Специализираната болничното заведение по детски заболявания, се намират в две прилежащи здания , обаче се чака майката от село Търнава да изпрати нужния документ по пощата на болничното заведение, с цел да стартира процедурата по импорт на лекарството. Въпреки че двете институции могат да си го обменят служебно.

Нямаме други такива случаи , в които да се къса връзката сред лечебното заведение и Фонда и дете месеци наред да не получи медикамент, увери в предаването шефът на Център „ Фонд за лекуване на деца “ доктор Мариета Райкова. За нея това е по-скоро изключение.

Ако следваме единствено правилника, ние предоставяме заповедите на родителите . Но предвид на това и лечебните заведения да имат информация, употребяваме модерни средства – изпращаме заповедите по имейла. С две изключения, едното от които е Педиатричната болница – тя не е предоставила имейл , на който документите да бъдат изпращани, сподели Райкова. Този проблем ще бъде изчистен, увери тя.

Директорката уточни и че до случая на Йосиф не е имала информация, „ че с въпросната болница нямаме тази връзка. В момента, в който разбрах, го инициирахме “.

Майката на младежа – Мара, обаче уточни, че в писмото, изпратено от Фонда през януари 2017 година, на никое място не е упоменато, че е трябвало да изпрати документа в болничното заведение . Тя попита Райкова за какво никой не е дал отговор на настояването ѝ да се откаже от финансиране от Фонда, с цел да може да кандидатства за „ Българската Коледа “.

Отговор не е получен, тъй като организирахме диалог с болничното заведение и беше ясно, че няма снабдител на медикамента. За нас по-важното беше да изясним в тази обстановка какво ще предприеме болничното заведение, отговори Райкова. Тя увери, че в този интервал е имало диалози с майката.

Какви са решенията за Йосиф?

Ако болничното заведение откри снабдител и достави този медикамент, няма проблем Фондът да го заплати. Ако лекарите изберат различен тип лекуване и детето кандидатства за финансиране, то ще мине през процедурата, ще бъде утвърдено и ще бъде финансирано, сподели Райкова, само че акцентира, че Фондът няма по какъв начин да реши избора и доставката на лекарството.

По думите ѝ те са разбрали за казуса с Йосиф едвам на 15 ноември.

Директорът на болничното заведение и представител на Министерството на здравеопазването също бяха поканени да разясняват случая в студиото, само че първите показаха, че ще изгледат репортажа за Йосиф и тогава ще решат, а вторите оторизираха Райкова.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР