Историята e все по-актуална през последните години заради превратностите, на

...
Историята e все по-актуална през последните години заради превратностите, на
Коментари Харесай

Да се учиш да живееш в интересни времена

Историята e все по-актуална през последните години поради превратностите, на които сме очевидци. В учебно заведение обаче този предмет постоянно се свързва с досадна фактология, която би трябвало да се назубри. Може ли историята да бъде вълнуваща за актуалните младежи и да се употребява за създаване на мощни, уверени и мислещи персони с гражданска позиция, разяснява Ралица Петкова, преподавател по история в ЧСУ " Българско школо ". Историята e все по-актуална през последните години поради превратностите, на които сме очевидци. В учебно заведение обаче този предмет постоянно се свързва с досадна фактология, която би трябвало да се назубри. Може ли историята да бъде вълнуваща за актуалните младежи и да се употребява за създаване на мощни, уверени и мислещи персони с гражданска позиция, разяснява Ралица Петкова, преподавател по история в ЧСУ " Българско школо ". Как поддържате интереса на вашите възпитаници към историята?
Много хора в действителност виждат в историята единствено датите и обстоятелствата. Това обаче е най-богатата на тълкования просвета, което допуска голям брой гледни точки и благоприятни условия за изследване и проучване, образуване на лично мнение и персонално пояснение. В " " считаме, че качественото обучение е обвързвано с учене посредством прекарване, с работа по планове и откривателство. И тук историята предлага необятни благоприятни условия. Проектната активност е доста скъпа, с цел да развиваме нужните за триумф умения и настройки у учениците.
По какъв метод развивате у учениците уменията на XXI век?
Работата в часовете по история предизвиква сериозното мислене посредством разбор и оценка на обстоятелства и доказателства, оказва помощ на нашите ученици да схващат смисъла на събитията в подтекста на исторически интервали и култури и да правят оценка актуалните събития.

Науката ни оказва помощ да разберем личната си еднаквост, както и да придобием по-широко схващане и почитание към други култури и общности. Емпатията и съдействието са в основата на построяването на дейни персони с социална позиция и правила.
Реклама
Гимназистите на " " с лекост създават мнения и се аргументират, пишат писма от името на значими водачи, основават пропагандни вестници, рисуват исторически карикатури, влизат в ролята на участници в международните войни, претърпели тоталитарните режими, снимат видеа и документални клипове, списват списания, пишат сюжети за пиеси.

Всичко това е допустимо с помощта на планово основаното образование и методите, които прилагаме в " ", с цел да създадем вълнуваща и предизвикателна просветителна среда. Изследователският метод чертае рамката, демонстрира пътя, само че не слага граница на опциите за учене. Всеки със свое личното движение доближава до познание и открива необятни благоприятни условия, подкрепян от своите преподаватели.
Разкажете ни повече детайлности за някой от плановете, по които работите в последно време с вашите възпитаници?
Наскоро с гимназистите приключихме раздел, отдаден на национализма. След като се срещнаха с фактологията през документи, просветителни видеа, художествена литература, игрални филми и така нататък, трябваше да напишат личен, исторически меродавен роман от първо лице за ориста на човек, персонално претърпял терора. Преживяването на историята и влизането в функции са дейностите, които допускат по-задълбочено осмисляне и схващане на проучвания материал. Учениците ни се убедиха, че зад числата от статистиките стоят същински хора с техните ориси, а зад обстоятелствата - комплицирани исторически процеси, върху които да разсъждават и да вършат заключения.

Организирахме галерия - " Загадки в музея " - с експонати, които всеки беше намерил и подготвил като илюстрация на своя роман, и литературно четене, на което поканихме родители, съученици и учители.
Реклама
Проектът завърши със задълбочена рефлексия, в която направихме паралел със съвремието ни, като си обяснихме ориста на националистическото придвижване през днешния ден и в този подтекст поговорихме за свободата и отговорността, която имаме към нея с всяко свое деяние.
Няколко думи в умозаключение?
" Да живееш в забавни времена " е сентенция, която най-точно разказва исторически интервали на неустановеност и неустойчивост. Но в нашия екип имаме вяра, че тестванията и компликациите ни предизвикват да търсим нови, по-ефективни способи за справяне с провокациите и да се развиваме като човеци и общество. Затова не стопираме да предизвикваме с забавни планове нашите възпитаници, подтикваме ги да изследват, да си слагат високи цели и да развиват своя капацитет освен като възпитаници, само че и като задълбочени и свободомислещи членове на обществото.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Образование
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР