Историята е показала, че не различията са проблемът на човечеството,

...
Историята е показала, че не различията са проблемът на човечеството,
Коментари Харесай

Радев: Да пазим от вредни влияния граденото с векове единство у нас

Историята е посочила, че не разликите са казусът на човечеството , а разделянето, което, съзнателно насаждано, радикализира и експлоатира страховете от разликите. Ролята на държавните институции и ръководителите на вероизповеданията е да не позволяваме външни, непознати за нашите обичаи въздействия, които да заплашват построявания с епохи модел на съгласие и единение.

Това съобщи президентът Румен Радев при започване на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, оповестиха от пресцентъра на президентството.

Българският държавен глава бе хазаин на празничната вечеря в символ на почитание към религиозните празници и обичаи на българските жители с мюсюлманско изповедание. На нея участваха както представители на обичайното изповедание в страната - източното православие, по този начин и представители на главните религиозни общности в България, дипломатическия корпус, учени, културни дейци и други.

Държавният глава акцентира, че с историята си българският народ е потвърдил, че постоянно е бил гостолюбив към пристигналия с мир и съчувствен към бедстващия и страдащия.

Президентът уточни още, че възпитанието и образованието на нашите младежи са обща задача и споделена цел освен на държавните, само че и на духовните институции. " Ние би трябвало да научим младежите, че бъдещето на нашето общество е във взаимното почитание, толерантността и солидарността ", съобщи Румен Радев. По думите му, единствено в случай че младежите бъдат горди със своята еднаквост, само че и в същото време почитат разликите на другите, няма да издигат загради, а ще ги разрушават.

Вечерята ифтар в този месец сближава хората, без значение каква вяра изповядват и от какъв етнос са, сподели в приветствието си основният мюфтия Мустафа Хаджи и изрази признателност към президентската институция за семейството на вечерята. Ще станем по-силни и щастливи единствено в случай че сменяем омразата, завистта и желанието за отплата с любов , обич и съгласие, съобщи още основният мюфтия, като акцентира, че Рамазан е време за филтриране.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР