История за един жизнерадостен човек, който е племенник на Алеко

...
История за един жизнерадостен човек, който е племенник на Алеко
Коментари Харесай

Защо е важно да гласуваш - обяснява 91-годишният племенник на Алеко Константинов

История за един жизнеспособен човек, който е племенник на Алеко Константинов. 91-годишният Никола Добрев ще ви опише по какъв начин за него се трансформирала историята на политиката в България и за какво е значимо да гласуваш без значение на какъв брой години си.

Свободен дух, постоянно ухилен и с голямо възприятие за комизъм - подобен е Никола Добрев. Казва, че ги е наследил от известни персони в рода си - племенник е на Алеко Константинов и е роднина на Стефан Стамболов.

" Алеко Константинов да, това е братовчед на моята починала баба. Майката на майка ми - Цветана Маджарова е последното фамилно й име. А тя е била от Свищов - там е родена, и нейният татко е бил вуйчо на Алеко Константинов. Родословното дърво на фамилията е Стефан Стамболов от него произлиза, тъй като по-късно негови деца са Кемилеви, а Кольо Кемилев е първият брачен партньор на баба ми и родният татко на майка ми и по тази линия стамболовото дърво. И дори преди 30 години в Търново чествахме стамболовия жанр, беше доста хубаво, доста интересно”, споделя Никола Добрев.

Кольо Френски - по този начин го назовават неговите близки. От дребен приказва немски и френски език, а по случай 90-ата си годишнина издава албум с френски шансони.

По време на пандемичната конюнктура, споделя че най-вече му липсват срещите с другари и планината. Миналата година по случай Алековите празници изкачва " Черни връх ".

" Планината ми липсва, след това и краката към този момент - на 91 години клекавците, както се споделя, не държат по този начин както едно време, само че човек както няма подготовка - седи затворен през целия ден затворен у дома. Пандемията доста отрицателно ми се отразява”, безапелационен е той.

Сменил е доста специалности. Бил е земеделец, преподавател, работил е в цех за произвеждане на пластмаса и е бил завеждаш отдел " Международни връзки " на " Локомотив-София ". През последните години той създава бижута и вази, а от предходната година написа и стихове за COVID-19.

" Юнак съм аз и не давам от ковид да страдам”.

А неговата пристрастеност към планината го среща и с неговата обичана - Лиляна.

" На 22-ри юли 1995г. се качих към връх Мургаш и там се срещнах с общителната Лилянка. Лили, ела да те видят - ето това е моята Лилянка. От тогава сме си дружно, за хубаво, за неприятно. Написах и една ария за нея”, споделя Никола и запява.

Казва, че ще запомни социализма с хубави и неприятни моменти. Често с другари си приказват за живота преди 1989 година в този момент по време на демокрацията.

" Навремето си припомням, когато децата ми бяха дребни 2,3-годишни. Трябваше да отида до бакалията да очаквам от 5 часа заранта за половинка кисело мляко. Сега имат, прекомерно всичко имат на пазара, но толкоз е богат пазарът. Стига пари да имаш и споделят бедния български народ, а като хукнат да бягат за Гърция и Турция за туризъм, доста е българският народ беден”, споделя Никола.

За него днешните политици са не запомнили какво е да помагаш на близък.

" Не може това опълчване всекидневно. Това вреди и на хората”, разяснява Никола.

Казва, че възпитанието е едно от най-важните неща, който един човек би трябвало да има. Иначе няма да бъде потребен за себе си и за своята страна.

" Има независимост. Човек може да си прави каквото си желае. Свободия е едно, независимост е напълно друго, а някои хора неверно схващат това разбиране независимост. Свободата е да си свободен, само че в границите на законността”, добавя той.

За своите 91-години в никакъв случай не е пропущал да даде своя глас.

" Смятам че гласът, който ще дали е значим или не, само че въпреки всичко на следващия ден, в случай че завоюват изборите и съм дал своя вот за тази партия, значи съм дал един принос. Ами аз съм в тази страна. Тази страна на следващия ден ще разчита на мен. Въпреки че съм пенсионер на 91-години, само че въпреки всичко имам какво да кажа и какво да направя, и да се поучат доста хора от мен. Бих призовал всички българи да отидат да гласоподават веднага като не гласуваш ти все едно не си в тази страна, а щом искаш от тази страна да ползваш нещо и да дадеш нещо на тази страна, иди да гласуваш”, безапелационен е Никола Добрев.

Репортер: Стела Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР