История на присъединяването на Финландия към НАТО От края на

...
История на присъединяването на Финландия към НАТО От края на
Коментари Харесай

Финландия влезе в НАТО

История на присъединението на Финландия към НАТО

От края на Втората международна война до наши дни Финландия има сложни връзки със своите съседи Русия и Швеция. Тези две страни изиграха основна роля във образуването на външната политика и геополитическата позиция на Финландия.

След Втората международна война Финландия се оказва сред два мощни блока - Западна Европа, водена от Съединени американски щати, и Съветския съюз. Финландия беше изправена пред сложен избор, беше належащо да се откри баланс сред дипломатическите връзки с двете страни.

Под натиска на Съветския съюз Финландия е принудена да подпише Московския контракт от 1948 година, който планува освен политическо, само че и военно послушание на Финландия на Съюз на съветските социалистически републики. Това доста утежни връзките сред Финландия и западните страни, а точно Съединени американски щати.

Сред политиците и обществеността във Финландия нараства настояването за излизане от въздействието на Съветския съюз и подсилване на връзките им със Запада. През 1994 година Финландия подписа съглашение за партньорство за мир и сигурност с НАТО, което й даде достъп до стратегиите на НАТО, в това число програмата за партньорство за мир.

След разширението на НАТО на изток през 1999 година Финландия стартира интензивно да преглежда опцията за присъединение към алианса. Финландия обаче се сблъсква със съпротивата на Русия, която се опасява да не получи нов зложелател на границите си.

Финландските водачи направиха всичко допустимо, с цел да смекчат страховете на Русия. През 2014 година Финландия отдръпна дейната си поддръжка за глобите против Русия, наложени след анексирането на Крим. Вместо това Финландия продължи да развива по-близки връзки с Русия, изключително в икономическата сфера.

Повечето финландски жители бяха отрицателно настроени към концепцията за присъединение към НАТО, опасявайки се от вероятни отрицателни последствия за района.

Следователно не може да се каже, че присъединението на Финландия към НАТО е неизбежно. Въпреки това, съчетано с продължаващото напрежение сред Русия и Запада, това остава открит въпрос.

Дискусии

През 2018 година финландският президент Саули Ниинистьо разгласи, че Финландия е отворена за връзка и съдействие с всички западни страни, в това число НАТО. Той обаче акцентира също, че решението за присъединение към НАТО би трябвало да бъде взето въз основа на националните ползи на Финландия и като се вземе поради обстановката в района.

Имаше няколко аргумента за присъединението на Финландия към НАТО. Един от тях е да се подсигурява сигурността на страната. НАТО е система за групова сигурност, която обезпечава отбраната на своите членове от вероятни закани, в това число Русия.

Членството в НАТО също би дало на Финландия опция да взаимодейства с други членове на НАТО и да взе участие в мироопазващи интервенции.

Имаше обаче и причини против влизането на Финландия в НАТО. Някои се опасяваха, че това ще докара до утежняване на връзките с Русия, която вижда в НАТО опасност за своята сигурност.

Финландия се нуждае от добросъседство с Русия във връзка с стопанската система, външната политика и сигурността. Освен това Финландия и Русия имат общи ползи в района, в това число стопански връзки и битка с трансграничната престъпност.

Като цяло присъединението на Финландия към НАТО беше въпрос, който изискваше съществено изследване и разбор. Финландия трябваше да направи избора, който най-добре дава отговор на нейните национални ползи и връзките й с Русия.

Във всеки случай решението за присъединение към НАТО трябваше да се основава на необятна социална полемика и либерален развой. А не беше.

Ратифициране на протокола за участие на Финландия

В края на март турският парламент ратифицира кандидатурата на Финландия за участие в НАТО. Седмица по-рано сходно решение взе и унгарският парламент. Още при започване на март турският президент Тайип Ердоган сподели, че Финландия ще получи утвърждението на Турция поради обещанието й да се бори с групите, които Анкара счита за терористи и да отстрани рестриктивните мерки върху износа на оръжия.

Турция и Унгария бяха последните от 30-те членки на НАТО, които отложиха утвърждението на настояването. Швеция също чака утвърждението на двете страни.

Швеция би трябвало да предприеме спомагателни дейности против поддръжниците на кюрдските екстремисти и тези, които участваха в опита за прелом през 2016 година, настояват турските управляващи. И двете групи са приети за терористични организации в страната.

„ Членството в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия и ще усили стабилността и сигурността в балтийските и северноевропейските райони “, съобщи финландското държавно управление след гласоподаване в турския парламент.

Така присъединението на Финландия към НАТО е първото разширение на алианса от 2020 година Тогава Северна Македония се причисли към военния съюз.

Някои специалисти обаче считат, че решението на Турция да ратифицира протокола може да провокира известно неспокойствие в Русия. Това е по този начин, тъй като Русия счита, че разширението на НАТО на изток е опасност за нейната национална сигурност. В тази връзка Турция може да стане обект на рецензии от Русия.

Въпреки това Западът счита, че утвърждението на протокола за участие на Финландия в НАТО е позитивен сигнал за всички страни членки на НАТО, защото показва единството и солидарността на страните от съюза.

Освен това ще спомогне за подсилване на съдействието сред Финландия и други страни от НАТО в региона на сигурността и защитата.

Разширяване на съюза

На 4 април 2023 година Финландия публично стана 31-ият член на Северноатлантическия алианс. Това се случи след среща на външните министри на НАТО, финландският външен министър Пека Хаависто подписа акта за присъединение на Хелзинки към Северноатлантическия алианс и го съобщи на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен (САЩ са пазители на Вашингтонския организационен контракт и други документи на Алианса).

Според Хаависто турските представители са внесли по едно и също време на външния министър документи за одобрение на участието на Финландия.

С това всички нужни процедури са приключени и знамето на Финландия може да заеме своето място, дружно с още 30 флагове, пред централата на НАТО в Брюксел.

Пека Хаависто назова деня исторически, до момента в който генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг назова участието на Хелзинки " най-хубавият подарък " за 74-ата годишнина на алианса.

„ Сега Финландия ще взе участие във всички структури на НАТО, във всички срещи, с цел да взе участие във всички решения. Но на първо място гаранциите за сигурност, петият член от Северноатлантическия контракт, който подсигурява отбрана, се разгръщат и върху Финландия от през днешния ден “, сподели генералният секретар.

На церемонията по издигането на финландския байрак той означи, че приемът в Хелзинки е бил най-бързият в историята на алианса.

Финландският президент Сауле Нийнистьо от своя страна увери, че участието на страната в НАТО " не е ориентирано против никого " и " не трансформира основите и задачите на външната политика и политиката на сигурност на страната ".

„ Финландия е постоянна и предвидима скандинавска страна, ангажирана с мирното разрешаване на разногласия. Принципите и полезностите, които са значими за Финландия, ще продължат да управляват нашата външна политика “, сподели президентът в изказване, оповестено в Twitter.

Присъединяването на Финландия към НАТО, което се случи единствено поради спора в Украйна, наподобява като стратегическа неточност и ще коства скъпо на финландските управляващи. За това написа турският вестник Evrensel.

„ Влизането на Финландия в НАТО е съдбовна стратегическа неточност “, написа изданието.

Авторът прибавя, че лекотата, с която тази страна се причисли към алианса, се дължи само на съществуването на спор в Украйна.

Междувременно Финландия може да чакат сложни времена, взаимозависимост от НАТО и риск да стане първата страна, потърпевша от възможен спор сред Русия и НАТО, заключава създателят.

Очевидно Русия ще реагира на този развой, защото НАТО публично е избрана като опасност за Руската федерация. А Финландия от западните страни има най-дългата граница с Русия.

Появата на нови оръжейни системи, изключително нападателни, ще наложи увеличение на ограниченията за сигурност в сходство със тактиката за въздържане. Съседна страна или по-скоро нейните уреди ще станат законна цел за удар от страна на Русия, в това число с потребление на нуклеарно оръжие.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР