Историците знаят всичко за опустошението, причинено от Черната смърт, бубонната

...
Историците знаят всичко за опустошението, причинено от Черната смърт, бубонната
Коментари Харесай

Откъде започна Черната смърт

Историците знаят всичко за опустошението, породено от Черната гибел, бубонната чума, която минава през Евразия и убива десетки милиони хора в средата на 14 век. Но когато става въпрос за някои съществени въпроси за произхода й, те към момента нямат солидни отговори.

 E7904-Bishkek-Ala-Too-Square

Бишкек, столицата на Киргизстан

Сега обаче тези въпроси стават с един по-малко. След разбор на ДНК следи, открити в зъбите на жертви на чумата, откривателите настояват, че Черната гибел е почнала в днешния Северен Киргизстан. Техните открития, оповестени тази седмица в Nature, допускат, че заболяването по-късно се е популяризирала в Европа по комерсиалните пътища.

„ Това е мястото, където стартира всичко – Ухан на Черната гибел “, споделя Йоханес Краузе, палеогенетик от Института за еволюционна антропология „ Макс Планк “ и един от създателите на проучването, пред Ан Гибънс от Science.

Черната гибел, която избива към 30% до 50% от популацията на Европа, е кръстена на черните петна, които се образуват по телата на жертвите. Болестта убива бързо като предизвиква мъчително подути лимфни възли (наречени бубони), тресчица, повръщане, делириум и други неприятни признаци. Хората към момента могат да се разболеят от чумата и през днешния ден, само че тя е елементарно лечима с антибиотици – и защото хигиената се е подобрила от 14 век, това се случва много рядко.

Намирането на произхода на заболяването „ е като детективска мистерия “, споделя Мери Фисел, медицински историк от университета Джон Хопкинс, пред Джина Колата от New York Times. „ И в този момент има в действителност мощни доказателства за мястото на закононарушението. “

Подобно на детективи, които се пробват да разрешат всяка комплицирана тайнственост, откривателите разчитат на редица улики. Техният главен източник на доказателства: телата на три дами, заровени в гробището на средновековна общественост покрай езерото Исик Кул в подножието на планините Тян Шан, оповестява Уил Дънам от Ройтерс.

Надгробните им монументи показват годината на гибелта им – 1338 и 1339 – и споделят, че са умрели от „ мор “. Изследователите също по този начин означават, че доста други надгробни монументи носят тези дати, които са 7 или 8 години преди хипотетичното начало на епидемията в Европа.

Когато откривателите тестват ДНК, извлечена от пулпата на зъбите на жертвите на чума, те вършат невероятна находка: откриват античен вариант на Yersinia pestis, бактерията, виновна за Черната гибел.

Мармотите, които живеят в региона през днешния ден, имат бълхи, които носят варианта на бактерията – и откривателите споделят, че този вариант евентуално е обвързван с античния. Поради тази причина те допускат, че тези мармоти са виновни за предаването на заболяването на хората.

ДНК също оказва помощ за решаването на един генетичен пъзел, който обърква откривателите. Преди няколко години учените проучват антична ДНК, за ​​да изградят генетично родословие на чумата, показвайки по какъв начин другите й варианти еволюират с течение на времето. Около интервала на Черната гибел бактерията ненадейно се разклонява на четири варианта -момент, който откривателите назовават „ огромния гърмеж “. Един от тези варианти евентуално е предизвикал Черната гибел и последвалите огнища в Европа.

Сега те споделят, че вариантът, открит в Киргизстан, е стволът на родословното дърво или вариантът „ майка “. От него произлизат множеството от чумните бактерии, които към момента съществуват през днешния ден.

„ Точно като Covid, Черната гибел е нововъзникваща болест и началото на голяма пандемия, която продължава към 500 години “, споделя Краузе пред Кейти Хънт от CNN. „ Затова е доста значимо да разберем в действителност при какви условия се е появила. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР