Историкът проф. Христо Матанов сподели своето мнение относно обявеното желание

...
Историкът проф. Христо Матанов сподели своето мнение относно обявеното желание
Коментари Харесай

Проф. Присто Матанов: Не можем всеки път да сменяме националния празник в зависимост от политическата конюнктура

Историкът проф. Христо Матанов показа своето мнение по отношение на оповестеното предпочитание на " Продължаваме промяната " за смяна на националния празник - от 3 март на 24 май.

" Този въпрос занапред ще ни разделя или сплотява. Аз се придържам към консервативно отношение. Веднага споделям, че не съм " Възраждане " или Българска социалистическа партия. Напротив, отнасям се прекомерно скептично към изказванията на " Възраждане ", че американците победили руснаците, че едните били зда 24 май, а другите за 3 март. Което безусловно не е правилно, защото американците са по-ангажирани с 3 март, в сравнение с с 24 май. 24 май е нещо доста надалеч от тях. Аз съм за 3 март. 24 май дава друга конотация и различен акцент на празника. Дава общославянски акцент, което също е проруски, в случай че би трябвало да сме точни ", сподели той в утринния блок на " Нова телевизия ".

" Всеки народен празник провокира въпроси. Нима американският празник, който е извоюван във война с Англия, която е колониална мощ, не води до несъгласия? Тъй като през днешния ден Съединени американски щати и Англия са първи съдружници. Това опонира на избора на нещата. Или пък завладяването на Бастилията. Да не би някои от ограниченията на новата власт, която идва с новата власт, да са останали? Нима календарът да е останал, белким да не е опустошен един монумент на културата? Ролята на политическата класа е да сплоти българите. Може доста възражения да се кажат по отношение на 3 март - че е рожден ден на императора, че това е прелиминарен контракт, който остава на Русия място за лавиране. Някои считат, че Берлинския конгрес е дал началото на българската независимост. Но същите възражения могат да се създадат и по отношение на 24 мвай. Празникът е общославянски. Ще има евентуално несъгласие от Словакия, където е седалището на Методий, ще има възражения от Хърватия, от Македония. Това няма изключително значение. Повечето национални празници по света са свързани с началото на държавното битие. За всеобщото схващане на българите подобен празник е 3 март. Той е бил празник и по време на интервала, когато България е в противоположен лагер с Русия. Русия не бомбардира ли българското крайбрежие със своя флот? Българите не дават ли 40 жертви при започване на Първата международна война? Втората международна война, когато България е съдружник на Третия райх остава отново 3 март. Той има тази опция да сплотява българите, зависи по какъв начин им се показва. Не можем всякога да сменяме националния празник според от политическата обстановка ", счита професорът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР