Историкът проф. Градева: Историята се повтаря най-често като фарс Историята

...
Историкът проф. Градева: Историята се повтаря най-често като фарс Историята
Коментари Харесай

Историкът проф. Градева: Историята се повтаря най-често като фарс

Историкът проф. Градева: Историята се повтаря най-често като фарс Историята се повтаря най-често като фарс, това сподели проф . Росица Градева в рубриката " Предай нататък " на Дарик. Професор Градева е историк, учител в Американския университет в Благоевград и Института по балканистика към Българска академия на науките .
 
" Първо не четем. После, всеки счита, че схваща от история и интерпретира без да чете, както му отърва. Трето, историята се повтаря, само че като фарс. Ние в този момент " фарсираме " много постоянно. Много ми е тъжно нещо, което споделям на студентите си - би трябвало да подхождат отговорно към ролята си в обществото, без значение дали са компютърни експерти, политически специалисти, икономисти, бизнес или без значение какво учат. Да не четат това, което тече в пространството въобще, а да четат това, което са си избрали да четат. Да схванат, че там има съществено проучване и че не е да се почешеш по главата и всичко да схванеш. Тези, които си играят с историята, би трябвало да подхождат малко по-отговорно ", прикани проф. Градева.
 
Попитана кои са греховете на съвремието , тя разяснява: " Много са, само че най-много отношението към близък , към хората, това, че нямаме възприятие за отговорност. Не приказвам за всички, а за тези, които сякаш ни водят, политическа класа, в случай че има такова нещо. Те в действителност ми се коства, че подхождат много безконтролно. Надеждата, че ще завоюват още един мандат, в случай че въобще имат такава отговорност, изтрива всевъзможни задръжки ".
 
Историята ни учи, че тогава, когато имаме обща идея, ние се трансформираме в народ, а сега всеобщото мнение е, че ние сме група от индивидуалисти. Дали това е добре в актуалния свят, историкът разяснява по този начин: " Аз не бих заложила на масовостта като това да ни е цел в живота за сметка на всичко останало. В името на някаква илюзорна традиция или в името на доста значимо показване на България се вършат опити да се изтрие част от историята. Това не оказва помощ. Но българите са били обединени, когато са се борили за личното си обучение в Османската империя. Това е нещото, което е обединило големия % от българите. Даже не концепцията за независимост, дори не толкоз и концепцията за лична черква, тъй като много народ остават отвън придвижването за екзархия, само че за обучение ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР