Историите за завръщане на село винаги са въздействащи. Спокойствието и

...
Историите за завръщане на село винаги са въздействащи. Спокойствието и
Коментари Харесай

Мечтите се сбъдват: Добре дошли в село Лесидрен! СНИМКИ

Историите за завръщане на село постоянно са въздействащи. Спокойствието и чистият планински въздух карат от ден на ден фамилии от огромните градове да купуват парцели в дребните селца.

Такава е историята и на Здравко, който избяга от огромния град и в този момент с приятност слуша песните на стотици птички в долината, с приятност диша чист въздух в село Лесидрен, който публично е станал негов дълготраен дом.

Китното село Лесидрен се намира на 120 км североизточно от София. Само на 25 км. се намира Гложенски манастир, а на 15 км. е естествената забележителност " Съева дупка ". Преди тъкмо година, на 12 юни, Здравко посещава Лесидрен за финален оглед на харесан от него парцел. Няколко часа по-късно той към този момент е бил пред нотариус и щом взел ключовете за къщата хукнал към София за принадлежности. Междувременно минал и през остарялото си село - Саранци, с цел да си вземе багажа, и в 23:00 ч. отключил портата на парцела в Лесидрен. Влезнал в спретнатата кирпичена барака и преди да легне за сън на прожиненото миндерче в спалнята, пуснал прахосмукачка.



На идващия ден Здравко с приятност дишал чист въздух, слушал стотиците птички в долината и обиколил магазинчета и местенца из селото, срещнал се и с хората, с които и до ден сегашен дружи. Вечерта минал през овчарите и с тях да се запознае, както и да вземе малко млекце да закваси, а те напълно гостоприемно го поканили на курбан. " Беше Спасов ден. От тогава дружим постоянно и ми оказват помощ всевъзможно. Прекрасни хора и другари. ", споделя историята си Здравко в обществените мрежи.

Сега, година по-късно, с изключение на с безпределно значимият добит опит, Здравко може да се похвали с два нови покрива, втора баня, уголемен сеновал (стана на тераса), двестатина квадрата зеленчукова градина, изправени греди на колибата, по-дълбока осведоменост с долината, в която общо взето той най-често кръжи. " Най-вече мога да се похваля, че се усещам същински вкъщи си - и с хората в селото, и с природата към мен. Един гвоздей да забия, и знам че ще е там за години напред...чувството е извънредно надълбоко. "

И по този начин, с 3-те му кученца в двора, 3-те котенца в колибата и безбройните локални животинки из гората, в тревичките на долината, и в рекичката край пътя, тази година Здравко се вълнува за още нещо. Нещо още по-вълнуващо от покриви, тераски и зеленчуци, а точно още една сбъдваща се фантазия - Приятелите му са се влюбили в долината и стават негови съседи напълно скоро. " Това, както може да си визиите, напълно си е мотив за церемониалност, изключително за един хипер-социален интровертен екстроверт и космат единак, целящ да събере съзнателна общественост в ширините на домашната му котловина. ", написа Здравко.



Мъжът споделя още, че преди 8 години си е мечтаел за всичко това, което сега му се случва. За него това е цялостна магия и се надява все по този начин да бъде.

" Благодарен съм за фамилията ми, което ме поддържа с обич, препоръки и финанси, за приятелите ми, без които нито мотивацията ми щеше да е задоволителна, нито щях да мога да свърша толкоз доста от работата нужна да заживея умерено тук, за сътрудниците ми, които се приспособяват към динамичността ми и отдалечено поддържат с непрекъсната работа и обич, за съседите ми и целия Лесидренски социум, които с отворени прегръдки ме одобряват подобен, какъвто съм, за вселенския логаритъм, който ме подари със силата да погледна пътя осветлен пред мен, и за всички и всичко, които са ме е докосвали досега по подобен метод, че да бъда това, което съм. Аз не съм просто човек, а цялост от всички ви, и за това живея и вървя напред, влюбен в живота. ", отбелязва Здравко.



Снимки: Здравко Керелски / Facebook
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР