Истории на бежанци от войните в Сирия и Украйна стават

...
Истории на бежанци от войните в Сирия и Украйна стават
Коментари Харесай

Ованес Торосян като “Автентичен бежанец”


Истории на бежанци от войните в Сирия и Украйна стават основа за спектакъл, който провокира своите фенове на съучастничество. Проектът се осъществя според от ангажираността на хората от публиката, които решат да вземат участие. Така да вземем за пример, има хора, които влизат в пространството на плана и до края на представлението не схващат, че артистът Ованес Торосян в действителност играе ролята на емигрант, а го мислят за действителен емигрант. 

Всъщност, той е. Историята на Ованес Торосян е доста забавна, тъй като той е преселник в България от Армения. Идва у нас през 1993 година. " Вероятно съм оказал помощ на сътрудниците с елементи, тъй като аз съм достоверен емигрант, да вземем за пример с това по какъв начин се усещат те и по какъв метод одобряват своята нова орис ".



 

" БЯГАЩИ ОТ ВОЙНАТА " на Театър - Студио Персона е спектакъл онлайн, плюс документалистика, плюс взаимоотношение с публиката. Авторите събират истории на непридружени деца от центъра за бежанци в Овча купел, след което ги претворяват в спектакъл. " Защото ние не се задълбочаваме в тези ориси, а гледаме на тях от политическа позиция " - това желаят да трансформират Ованес и екипа на плана. 

" Когато започнахме да репетираме - стартира и войната. И беше доста мъчно да намерим ключа. Даже доста сътрудници се отхвърлиха " - споделя Антоанета Петрова. " Най-лошото на войната за косвените жертви - дами, деца, животинки, възрастните. Никой не е застрахован. Утре може войната да пристигна при нас. Въпросът е да останем хора и да бъдем съпричастни " - добавя тя.

" Чувството за комизъм измъква хората от болката и нещастието ", споделя още Ованес.

Чуйте повече за плана в аудиото!



Последвайте ни в: - - -

Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Национален фонд " Култура " в програмата за възобновяване на частни културни организации.

Източник: Театър - Студио Персона, колаж: Петя Александрова, Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР