Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да

...
Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да
Коментари Харесай

Румен Радев: Езикът на омразата и разединението на Балканите трябва да останат в миналото

Историческото помиряване, върху което е построена единна Европа, би трябвало да откри своето място и на Балканите. Отстояването на европейската вероятност в района изисква храброст, конструктивност, загърбване на езика на омразата, определяне на трайно добросъседство и ценене на правата на националните малцинства. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимна конференция с президента на Република Сърбия Александър Вучич в Белград.

Държавният глава Румен Радев е на двудневно публично посещаване в Република Сърбия по покана на своя сътрудник Александър Вучич. Европейската интеграция на Сърбия, двустранното съдействие и повишението на стандарта на живот на българското национално малцинство в страната бяха водещите тематики на срещата на двамата президенти.

“Днес в връзките сред България и Сърбия позитивните процеси преобладават и сме решени тази наклонност да стане необратима. Езикът на омразата и разединението на Балканите би трябвало да останат в предишното, а на тяхно място да дойдат помиряването и сътрудничеството”, съобщи българският държавен глава. Той дефинира построяването на добросъседски връзки в района като исторически късмет, който ще подсигурява европейската интеграция на Балканите и ще покаже, че уроците от предишното са научени. Румен Радев изрази готовността на страната ни да продължи да оказва поддръжка на Сърбия за реализиране на участие в Европейски Съюз. “Европейската вероятност на Сърбия беше водеща тематика на нашата среща и отсега нататък Сърбия може да разчита на нашата поддръжка - да работим дружно за вероятността на Балканите в Европейския съюз. Само по този начин можем да имаме същинска непоклатимост и просперитет”, обърна се президентът към Александър Вучич.

По думите на българския президент времевата рамка за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз, заложена от Европейската комисия до 2025 година, е амбициозна, само че постижима цел, която изисква солидна готовност и воля за промени в региона на политическия, икономическия и публичния живот на страната. Двамата президенти показаха удовлетворението си от растежа в стокообмена сред двете страни, който надвишава 1 милиарда евро годишно, и от увеличаващия се продан в областта на туризма. На взаимната конференция на двамата президенти беше очебийно и смисъла на общите инфраструктурни планове, които свързват България и Сърбия - завършването на автомагистралата сред Белград и София, електрификацията на железопътната линия Ниш-Димитровград-София, построяването на газов интерконектор. “Когато приказваме за съгласуваност, би трябвало да прилагаме изчерпателен подход”, съобщи президентът Румен Радев и прикани за по-активна работа в областта на речния туризъм и търговия и активизиране на работата по взаимните планове за трансгранично съдействие. Румен Радев дефинира включването на Сърбия в общото въздушно пространство на Европа като основен общ приоритет.

“Официална покана към Сърбия да се причисли към Функционалния блок въздушно пространство беше отправена от България и Румъния - значима цел, която е в синхрон със стратегическите ползи на нашите страни от позиция на сигурността и успеваемостта на въздушния превоз и интеграцията на Република Сърбия в ЕС”, съобщи българският президент. Румен Радев прикани и за основаването на нов гранично-контролен пропускателен пункт на границата сред България и Сърбия.

През втория ден на визитата президентът Румен Радев дружно със сръбския си сътрудник ще организира първа по рода си взаимна среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград. “Очакваме нашето национално малцинство да усети мощната поддръжка на сръбската страна и позитивните промени в сръбското законодателство за малцинствата да донесат действителни промени в всекидневието на нашите сънародници”, съобщи Румен Радев и прикани за градивен разговор и съответни дейности за възстановяване на достъпа на българското малцинство до опазване на здравето.

Обсъдена беше и опцията за възстановяване на съдействието сред двете страни в областта на образованието, както и във връзка с образованието на български език за сънародниците ни в Сърбия. Изразена беше взаимна подготвеност за подписването на съответни спогодби, които да регламентират съдействието в тези сфери. Президентът Александър Вучич удостовери и готовността на сръбската страна да предприеме на практика дейности за развиването на трансграничния район и да обезпечи финансиране на медии на роден език за българското малцинство. Сръбският държавен глава означи отличния двустранен разговор сред България и Сърбия, който дава на практика резултати в комерсиалния продан и растежа в туризма. “Тези достижения са изключително значими, тъй като вършат нашите два народа все по-близки. От голямо значение за нас е да гледаме към бъдещето, а не към предишното, да почитаме дружно своите починали герои и да отворим нова страница”, сподели още президентът Александър Вучич.

По-рано денем президентът беше посрещнат с публична гала пред Палата Сърбия от своя сътрудник Александър Вучич в столицата Белград. През първия ден на визитата си българският държавен глава организира срещи и с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич и с ръководителя на Народната скупщина Мая Гойкович.

Румен Радев също ще сервира венец на Паметника на незнайния боец в местността Авала в Белград. През втория ден на визитата двамата държавни глави ще поднесат венци на паметника на починалите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 година на Нешков връх. В състава на формалната делегация на президента Румен Радев в Република Сърбия вземат участие ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков, началникът на Военномедицинска академия бриг. ген. проф. доктор Венцислав Мутафчийски и генералният шеф на Директива за птиците РВД Георги Пеев, които ще проведат диалози със свои сръбски сътрудници в Белград.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР