Историческо решение на форума в ГлазгоуЦелта е спиране на обезлесяването

...
Историческо решение на форума в ГлазгоуЦелта е спиране на обезлесяването
Коментари Харесай

19 млрд. долара за спасяване на горите

Историческо решение на форума в Глазгоу
Целта е прекъсване на обезлесяването до 2030 година

Индия даде обещание въглероден неутралитет до 2070 година

Световната среща за климата в Глазгоу реализира историческо решение - водачите се ангажираха да спрат и преобърнат наклонността на обезлесяване и утежняване на качествата на земята до края на десетилетието. Участниците на форума КОП26 възнамеряват да отделят над 19 милиарда $ обществени и частни вложения в отбраната на горите, съобщи Би Би Си.

Всяка минута светът губи горска повърхност с размерите на 27 футболни стадиони. Една трета от нездравословните излъчвания в света се обезвреждат от горите. Затова до 2030 година над 100 страни в света са подготвени да спасят над 33 млн. кв. км гори.

Освен Европейски Съюз, подписите си под обща декларация ще положат страните с най-големите горски площи в света - Канада, Русия, Бразилия, Колумбия, Чили и Китай.

Близо 30 интернационалните корпорации се чака да поддържат начинанието като положат старания за ограничение на ролята на търговията с храни и аграрни артикули в обезлесяването. Част от изсичането на горите е обвързвано с обезпечаването на нови площи за годишна продукция или пасища.

Друг съответен ангажимент, който бе стихотворец в Глазгоу, е на Индия. Премиерът Нарендра Моди за първи път уточни период за реализиране на въглероден неутралитет, въпреки и в далечно бъдеще - 2070 година Като страна, в която 90% от електрическата енергия се създава във въглищни централи, Индия е третият максимален замърсител в света с отделяния въглероден диоксид.

В същото време, по време на конференцията Китай разгласи, че усилва с над един милион тона ежедневното си произвеждане на въглища поради дефицит на електрическа енергия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР