Историческо откритие окончателно слага край на спора за първата история

...
Историческо откритие окончателно слага край на спора за първата история
Коментари Харесай

Откриха оригиналния ръкопис на първата История на България

Историческо изобретение дефинитивно поставя завършек на разногласието за първата история на България. Оригиналният ръкопис на свещеник Петър Богдан е открит и към този момент няма никакво подозрение за неговото битие и наличие.

За откритието оповестява проф. Лилия Илиева от Югозападен университет „ Неофит Рилски “ в идния брой на сп. „ Балканистичен обзор “. Информацията към този момент е налична онлайн, а списанието ще излезе от щемпел през 2018 година

В момента екип филолози и преводачи приготвят за щемпел оригинала на първата българска история, който ще излезе през идната година.

За историческата просвета откритието няма аналог в последните десетилетия. То потвърждава с безспорна сигурност съществуването на „ Историята “ от Петър Богдан Бакшич и слага Чипровци на полагащото му се място като културен и учебен център на Балканите още през 17 век. „ Историята “ предшества тази на Паисий Хилендарски с повече от век и е един от стадиите в битката на българските католици за самостоятелност от Османската империя. Апогеят на този развой е Чипровското въстание, в което се включват огромни елементи от Северозападна България. Разгромът на въстанието оставя в давност голяма част от Чипровската книжовна школа. От днешно време е мъчно да открием даже информация за книги и активност на чипровските книжовници, по тази причина откритията на проф. Илиева са извънредно значима находка за българската история.

Ето какво споделя самата тя пред Severozapazenabg.com:

„ Ръкописът се е запазил, тъй като постоянно е имало хора, които са го оценявали. За ориста му сигурно открих, че той е имал шанса да попадне в сбирката на италианския историк и ерудит маркиз Джузепе Кампори (1821- 1887). Майката на маркиза се е казвала Мариана Булгарини и евентуално това е повода трудът на Петър Богдан да разсъни неговия интерес. След гибелта на маркиза неговата сбирка минава в Университетската библиотека на град Модена, където се намира и до през днешния ден. Имам догатки къде е бил ръкописът преди да попадне в тази сбирка – още през 1983 година в един от манастирите на Дубровник попаднах на данни за ръкопис на нашия създател, който обаче от дълго време беше напуснал манастирската библиотека, без да има данни за ориста му по-нататък. С последното изречение давам отговор на въпроса ви „ по какъв начин стана “ – от дълго време я диря. Хората, които търсят книги, знаят, че съществува една мощ, наречена „ Библиотечният ангел “ – това е един ангел, който ни оказва помощ в търсенето по библиотеки. “

 Факсимиле от ръкописа на „ Историята “

Досегашните открития, в това число и откритите елементи от преписите на „ Историята “, са одобрявани като косвени доказателства за съществуването на творбата. По тази причина мнозина са се отнасяли скептично и одобряват труда на Петър Богдан като недоказана историческа легенда. През 1979 година проф. Божидар Димитров прави значимо изобретение – ръкопис от 9 страници от Библиотеката на Ватикана, написана от хърватския духовник и лингвист Иван Пастрич. До новото изобретение е мистерия дали това е редактирано или тъкмо копие на част от „ Историята “. Тогава е открито, че книгата е била отпечатана във Венеция от наследниците на Петър Богдан. Досега отпечатан екземплят не е открит, само че проф. Илиева е оптимист, че е изцяло допустимо това да се случи.

Тя открива следите на ръкописа първо в частна сбирка, откъдето евентуално е бил изплатен за обществена италианска библиотека. Това прави допустимо откриването му от българския екип. Основната подготовка по издаването на „ Историята “ е на проф. Цветан Василев от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, се показва в обявата на „ Балканистичен конгрес “. Изданието ще бъде превод по истинския текст, клише, бележки и коментар.

Като автентично заглавие се приема „ За древността на бащината земя и на българските неща “. Самият създател се е подписал като „ Петър Деодат Чипровски “, сходно на съгражданина си Марко Чипровски, за чиито значими философоски писания следва да разкажем, още веднъж с помощта на откритията на проф. Илиева. От позиция на всеобщата аудитория откритието на първата българска история надали ще има неотложен и ослепителен резултат. За всеки, изкушен от историята, откритието е неоспоримо доказателство за съществуването на Чипровски Ренесанс, предхождащ Възраждането на българските земи и трагично пресечен след въстанието.

„ Определено можем да датираме с акуратност (макар и приблизителна) възникването на първия итруд, отдаден на българската история. Петър Богдан е бил приключил своя труд през 1668 година, след което го оставя за редактиране на хърватския лингвист Иван Паштрич, който е и свещеник. И той, както и българите – италиански ученици през 17 век, се е подписвал и с италиански вид на името си, като Джовани Пастрицио. И Петър Богдан е предавал името си в други форми, да вземем за пример – на латински като „ Петрус Деодатус “ (Деодатус също значи „ даден от бога “), давал е името на село Железна (близо до Чипровец) като „ Ферара “ (има същото значение) и така нататък

Петър Богдан е огромен интелектуалец, само че той е и духовно лице. Като подобен той не се интересува доста от материалнте неща в живота, интересува се от духовния живот. Затова, в случай че някой чака в своя труд той да е описвал жестоки борби и кървави победи, ще остане отчаян “, споделя проф. Илиева.

Във Венеция книгата е била отпечатана малко след гибелта на Петър Богдан – след 1674 година Напълно допустимо е скоро да открием и печатен образец – в Италия културното завещание се опазва от епохи с цената на огромни старания и като приоритет. Малка отплата за заличаването, на което е подложена българската книжнина по време на Османската империя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР