Историческият урок от Холокоста, който никога не трябва да забравяме,

...
Историческият урок от Холокоста, който никога не трябва да забравяме,
Коментари Харесай

Иван Гешев: Оптимист съм, че примерът, който България дава със спасяването на българските евреи, е жив и днес

„ Историческият урок от Холокоста, който в никакъв случай не би трябвало да забравяме, е, че всички хора постоянно би трябвало да сме част от огромното семейство на демократичните нации и в никакъв случай не трябва да сътрудничим по какъвто и да било метод на тирани, които насочат провокации към интернационалния ред. “ Това обръщение насочи основният прокурор Иван Гешев в изявлението си по време на Международна конференция в полския град Краков, отдадена на 84-та годишнина от „ Кристалната нощ “. На форума, проведен от Европейската еврейска асоциация, бе разискван опитът на европейските страни по попречване на деянията на антисемитизъм и ограниченията против закононарушенията от ненавист.

В изявлението си пред многочислената публика Иван Гешев посочи историческия образец, който българската страна дава през Втората международна война със спасяването на българските евреи. „ Всички ние скърбим за загубата на почтени животи, станали жертва на расовите и религиозни предубеждения и на омразата. С реверанс пред паметта на над 1 милион души, които са починали в този лагер, който посетихме през вчерашния ден (лагерът „ Аушвиц “), и пред паметта на над 6 милиона евреи, убити през Втората международна война. Стоя обаче и с горделивост, тъй като българският народ не съобщи своите евреи и не позволи нито един от тях, дублирам – нито един от тях – да бъде депортиран в лагерите на гибелта “. В речта си основният прокурор означи заслугите на Българската православна черква, на българските политици по това време, на българските адвокати, лекари и писатели, както и на мнозина жители, съдействали за спасяването на 48 000 български евреи в годините на Холокоста.

„ Изпълнен съм и с вяра, макар че и през днешния ден за жалост следим възобновление на езика на омразата, повишаване на антисемитизма в международен мащаб и нова война, аз се надявам, че уроците на Холокоста са научени и че образецът, който моят народ е дал за хуманизъм, приемливост и достолепие, е жив. Че положителното ще надделее и няма да допуснем повече повтаряне на това голямо зло “, съобщи още Гешев.

Главният прокурор дефинира спасяването на българските евреи като героизъм. „ Чудо, за което по света не знаят съвсем нищо, като се изключи страната Израел, а за жалост и в моята страна се приказва малко. Аз съм човек на думите и на делата, тъй като съм правист и прокурор и това е обикновено. Във времена на възобновление на езика на омразата, на антисемитизма, на неща, които може би смятахме за забравени, все по-важни стават делата. Или както е споделил, най-великият българин – Васил Левски – „ каузи трябват, а не думи “, уточни още Иван Гешев.

Главният прокурор срещна гостите на конференцията в гр. Краков с идния конгрес, който Прокуратурата на Република България провежда в гр. София, отдаден на попречване на езика на омразата: „ STOP HATE SPEECH “. Иван Гешев подчертава, че в събитието в българската столица ще вземат участие посетители от разнообразни религиозни общности като знак на толерантността, както и цивилен деятели, свързани със отбрана на човешките права и свободи. В интернационалната конференция, която ще се организира на 5 и 6 декември в София, Гешев заяви, че ще вземат участие основните прокурори от голям брой европейски страни, които ще обсъдят и юридическите измерения на противодействието на езика на омразата и деянията на антисиметизъм. Софийският конгрес на толерантността се провежда със съдействието на Европейската еврейска асоциация.

Главният прокурор Иван Гешев заяви още, че през идната година, когато следва да бъде маркирана 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, в центъра на София ще бъде открит огромен монумент в памет на юристите, съдействали за историческия акт.

В умозаключение Иван Гешев напомни пред участниците във форума в Краков думите на откривателя, посланик и хуманист Фритьоф Нансен: „ С сложните проблеми се оправям незабавно, с невъзможните проблеми ми би трябвало малко време, с цел да ги реша, тъй че се надявам с общи старания да решим и невъзможните проблеми “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР