Историческият музей в Лом е домакин на изложба от средновековни

...
Историческият музей в Лом е домакин на изложба от средновековни
Коментари Харесай

Лом в европейските географски представи показва историческият музей

Историческият музей в Лом е хазаин на галерия от средновековни карти на Европа, в които участват българските земи и Лом. Експозицията съдържа копия на документи от цифровите фондове на архиви във Виена, Оксфорд, Париж, Мюнхен и антични карти от сбирките на инж. Любен Божков, съхранявани в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий”. Изложбата бе показана от археолога Валери Стоичков, който посочи смисъла на неповторими географски карти.
"Присъствието на Лом в географските карти на Европа през междинните епохи се изяснява с местоположението му на стратегическия дунавски път. В тези времена през Лом минават пътешественици, дипломати и офицери на път от Западна Европа към Истанбул. Картите, част от които въпреки всичко не са напълно точни, са и доказателството, че и в тези далечни епохи Европа познава България и я счита за част от територията си. ", сподели археологът Валери Стоичков.
Валери Стоичков е археолог в историческия музей в Лом. Той е дълготраен проучвател на античния град Алмус и античното минало на Северозападна България. През последната година се занимава с проучване на селищната и пътна система на късноантичната провинция Крайбрежна Дакия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР