Историческият договор между Скопие и Атина за договореното между двете

...
Историческият договор между Скопие и Атина за договореното между двете
Коментари Харесай

Македония и Гърция подписват договора за името

Историческият контракт сред Скопие и Атина за контрактуваното сред двете страни име на Македония се чака да бъде подписан през днешния ден. Премиерите и външните министри на двете страни, както и високи посетители от Брюксел, се събират за събитието в региона на Преспа от гръцка страна.

Договорът ще бъде подписан в гръцкото село Псарадес от първите дипломати на Скопие и Атина Никола Димитров и Никос Кодзияс дружно с медиатора от страна на Организация на обединените нации в разногласието за името Матю Нимиц в наличието на министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас.

На събитието ще бъдат също висшият представител на Евросъюза за външната политика Федерика Могерини, еврокомисарят за разширението Йоханес Хан, както и заместител генералния секретар на Организация на обединените нации Розмари ди Карло.

В македонска делегация ще са министрите на защитата, европейските въпроси и вътрешните работи.

След подписването са планувани обръщения на двамата министър председатели, след което събитието ще се придвижи на македонска територия в Отешево, където ще има формален обяд.

Очаква се засилено полицейско наличие в региона на Псарадес и по пътищата към мястото поради готвената от гръцки опозиционни сили протестна обсада.

Българският външен министър Екатерина Захариева, която през вчерашния ден беседва с македонския си сътрудник Никола Димитров, съобщи пред БНР, че министър председателите на Гърция и Македония имат цялостната поддръжка на Европейския съюз за подписването на контракта.

Тя добави, че водеща цел за България е Скопие да получи покана за договаряния за присъединение към Европейски Съюз на 26 юни и покана за НАТО на 11 юли.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР