Историческият ден започна с Кралска процесия. Кралят и кралицата пристигнаха

...
Историческият ден започна с Кралска процесия. Кралят и кралицата пристигнаха
Коментари Харесай

На живо: Крал Чарлз III получи короната

Историческият ден стартира с Кралска върволица . Кралят и кралицата дойдоха с колесница в Уестминстърското абатство от Бъкингамския замък. Процесията е съвсем 2 километра.

Българската страна е представена публично от служебния министър председател Гълъб Донев .  " Визитата е израз на отличните двустранни връзки на България и Обединеното кралство и вероятностите за развиването им ", показаха от нашия Министерски съвет. Сред най-близките до кралската фамилия посетители е и фамилията на Симеон Сакскобургготски .

12:00
Гвардейци маршируваха на комерсиалната улица Mall в подготовка за церемонията по коронацията на английския крал

Снимка: БТА/АП

12:28 
Тълпите в The Mall избухнаха в бурни възгласи

Почитателите на кралските особи заеха местата, откъдето могат да следят шествието по време на коронацията на английския крал Чарлз III.

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

12:48
Кралят и кралицата-консорт дойдоха до абатството

Британският крал Чарлз III и Камила, кралицата-консорт, пътуваха с държавния рейс по случай Диамантения празник около Адмиралтейската арка от Бъкингамския замък до Уестминстърското абатство.

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

13:16
Кралят постави клетва 

Архиепископът на Кентърбъри призна многочислените вероизповедания в Обединеното кралство, като съобщи, че Англиканската черква " ще се стреми да предизвиква среда, в която хората от всички вероизповедания могат да живеят свободно ". След това Уелби полoжи коронационната клетва - законово условие. Той помоли крал Чарлз да удостовери, че ще съблюдава закона и Англиканската черква по време на ръководството си.

Снимка: БТА/АП

Кралят сложи ръката си върху Светото евангелие и даде обещание да " извършва и съблюдава " тези обещания. Чарлз III постави и втора клетва - клетва за декларация за присъединение - в която съобщи, че е " правилен протестант ".

13:26
Риши Сунак, министър-председателят на Обединеното кралство прочете от Посланието до Колосяни от Новия завет

13:50
Кралят сeдна на коронационния стол

Най-напред кралят получи блестяща златна тога, наречена Супертуника. След това той седна на коронационния стол, с цел да му се връчат регалии. На краля е връчен мечът със скъпоценни камъни, за да " въздаде правдивост, да спре разрастването на беззаконието, да отбрани светата Божия черква и всички хора с благосклонност ".

14:02
Крал Чарлз III публично е коронясан

Архиепископът сложи короната на Свети Едуард на главата на краля. Това е единственият път, когато Чарлз ще я носи през живота си.

 

Церемонията по коронацията продължaва към два часа. Ръководи я Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, нравствен предстоятел на Англиканската черква.

По време на церемонията кралят поставя клетва. Текстът е направен през 1688 година, само че през годините е претърпял промени. Кралица Елизабет Втора да вземем за пример по време на церемонията преди 70 години се закле " да ръководи съгласно техните закони народите на Обединеното кралство и на 14-те страни, над които господства Британската корона и да пази Англиканската черква " , на която английският монарх е висш водач.

По време на церемонията ще има известно разкъсване с традициите . За първи път монархът ще произнесе на всеослушание къса молитва, представителите на други вероизповедания ще играят дейна роля в събитието, кралицата ще бъде помазана със светото миро пред всички, което също е оригиналност, а пасажи от службата по време на церемонията ще бъдат прочетени на уелски, на ирландски и шотландски келтски език, отбелязва организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

После Чарлз Трети ще седне на трона на крал Едуард Първи - двуметров престол от кестеново дърво, датиращ от над 700 години. Под него се слага Камъкът на ориста , докаран при строги ограничения за сигурност чак от Единбургския замък и трансформирал се през вековете в знак на монархията. На трона кралят ще бъде помазан от архиепископа, след това ще получи кралските атрибути - кралската тога, кралската сфера, скиптрите, мечовете. После на главата му ще бъде сложена Короната на Свети Едуард Изповедник , а членовете на кралското семейство ще отдадат респект на монарха.

По време на церемонията ще бъде коронясана и кралицата консорт Камила .

Сред новостите по време на церемонията в Уестминстърското абатство ще има отдаване на респект от народа към краля . По време на този детайл от церемонията Кентърбърийският архиепископ " ще призове всички доброжелателни хора в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия и в други кралства и територии да отдадат респект в сърцето си и мислите си на техния безспорен крал и бранител на всички ", показва Франс прес.

Така би трябвало да протече коронацията в случай че Чарлз не е решил да внесе радикални промени в нея.

После Чарлз Трети и брачната половинка му ще потеглят с колесница на Процесия на коронацията към Бъкингамския замък, придружавани от конвой от 4000 военни в парадна униформа. След това кралското семейство ще се появи на балкона на двореца, с цел да приветства нацията и да участва на прехвръкване на самолети от Кралските военновъздушни сили.

Гости

Поканени за церемонията са над 2200 души - държавни и държавни глави, членове на държавни управления, на политически сили, нобелови лауреати, кралски персони, членове на благороднически фамилии. Сред гостите ще бъдат президентите на Франция, Германия и Филипините - Еманюел Макрон , Франк-Валтер Щайнмайер , Фердинанд Маркос-младши , председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , испанският крал Фелипе Шести и кралица Летисия , датският престолонаследник принц Фредерик и брачната половинка му Мери , нидерланският крал Вилем-Александър и кралица Максима , белгийският крал Филип и кралица Матилда , шведският крал Карл Шестнадесети Густав и щерка му, шведската престолонаследничка Виктория , японският принц Фумихито и брачната половинка му Кико , принц Алберт Втори Монакски , йорданският крал Абдула Втори и кралица Рания .

Сред гостите ще има и 80 членове на Камарата на лордовете и на Камарата на общините на английския парламент. Поканени са и децата на кралицата консорт Камила - кулинарният критик Том Паркър Боулс и изкуствоведката Лора Лопес , както и първият брачен партньор на Камила - Андрю Паркър Боулс . Поканени са и 400 млади представители на благотворителни организации, които са подкрепяни от английското кралско семейство, като те ще гледат церемонията от прилежащата на Уестминстърското абатство черква " Сейнт Маргарет ". Сред гостите са и няколкостотин души, които са съдействали за просперитета на техните общности и общини и са наградени за напъните си от Бъкингамския замък, като да вземем за пример Ричард Томас , който е доставил няколко хиляди медикаменти на заболели хора под карантина по време на коронавирусната пандемия. Сред гостите ще е естествено и английският министър председател Риши Сунак и брачната половинка му Акшата Мърти .

Съединени американски щати ще бъдат показани от първата дама Джил Байдън . Никога американски президент не е участвал на коронясване на английски монарх, тъй че в този момент никой не трябва да възприема отсъствието на Джо Байдън като демонстрация на разграничаване на Съединени американски щати от Англия.

Гости, породили дискусия

Сред гостите в Уестминстърското абатство има и някои, които породиха дискусия. На първо място това е принц Хари, вторият наследник на Чарлз Трети и починалата принцеса Даяна , който избра да загърби кралските отговорности дружно със брачната половинка си Меган Маркъл и който влезе неведнъж в борбата с кралското семейство. Сега неговото държание ще бъде следено под лупа, изключително след разкритията, които той направи при започване на годината в записките си " Резервен ", които провокираха разбъркан отзив. От една страна той бе общопризнат като таящ мъка към околните си и неразбираем от тях човек, жертван постоянно да играе второстепенна роля в английското кралско семейство. От друга страна Хари насочи остри нападки към кралицата консорт Камила и брат си Уилям, сметнати за неоснователни, и в този момент медиите ще наблюдават деликатно по какъв начин поддържа връзка той с тях.

На церемонията Хари идва без брачната половинка си Меган , която английските медии по този начин и не съумяха да заобичат и която мнозина британци укоряват, че е отдалечила Хари от околните му. Меган ще остане в Калифорния с двете си деца от Хари - Арчи, който навършва 4 години точно в деня на коронацията на Чарлз Трети, и Лилибет, която ще навърши скоро 2 години и която е кръстена на Елизабет Втора.

Друга породила дискусия поканена на церемонията персона е лидерката на северноирландската националистическа партия Шин Фейн - Мери Лу Макдоналд . Партията е бивше въоръжено крило на Ирландската републиканска войска, виновна за атентат, предизвикал гибелта на близкия родственик и наставник на Чарлз Трети - Луис Маунтбатън през 1979 година, който в предишното беше финален вицекрал на Британска Индия и първи генерал-губернатор на Индия.

Третата породила дискусия персона, поканена на церемонията, е китайският вицепрезидент Хан Чжън , поради неговата роля в репресиите на продемократичните митинги в Хонконг.

Четвъртата полемична фигура се назовава Саймън Абни-Хастингс . Той е на 48 години и е единственият, който би могъл да има някакви искания към купата на английски крал. Саймън е пряк потомък на Джордж, по-малкия брат на крал Едуард Четвърти. Преди двайсетина години английският историк и експерт по Средновековието Майкъл Джоунс открива в катедралата в Руан във Франция документи, които съгласно него доказвали, че Едуард Четвърти не е биологично дете на татко си Ричард Плантагенет от брака му със Сесили Невил. Според историка короната е трябвало да бъде предадена на Джордж, брата на Едуард Четвърти и затова в този момент да се озове върху главата на Саймън Абни-Хастингс, който понастоящем живее в Австралия, отбелязва Франс прес.

Кои не бяха поканени за церемонията

Освен Меган Маркъл на церемонията не е поканена Сара Фъргюсън, някогашната брачна половинка на принц Андрю, брата на Чарлз Трети. Миналите гафове на Сара неведнъж поставяха кралското семейство в неловко състояние. Сега тя живее с Андрю в Уиндзорското имение.

Не са поканени и съпругите на английските парламентаристи, които ще участват на церемонията. Не бе поканена и лейди Памела Маунтбатън, дъщерята на Луис Маунтбатън и една от двете основни шаферки на сватбата на Елизабет Втора с принц Филип през 1947 година.

Сред непоканените са и представители на Русия , Беларус , Мианма , Иран , Сирия и Венецуела , заяви през вчерашния ден Ройтерс, като се базира на неназован източник. Покани обаче са били пратени до дипломати от Северна Корея и Никарагуа .

Кои са основните фигури, които ще изиграят роля на церемонията по коронацията

На първо място след Чарлз Трети и брачната половинка му Камила, които ще бъдат основните настоящи лица, другите водещи артисти в церемонията са всички членове на английското кралско семейство. Всеки от тях е претрупан с избрана роля в церемонията, като се почне даже от мястото, на което всеки един от тях ще стои в Уестминстърското абатство. Сред тези членове са принц Уилям , първороден наследник на Чарлз Трети и принцеса Даяна и престолонаследник, и брачната половинка му принцеса Катрин . Трите им деца - принц Джордж , принцеса Шарлот и принц Луи . За принц Джордж , който е на 9 години, даже има по-специална роля. Той ще бъде един от четиримата пажове на Чарлз Трети на церемонията. Сред пажовете на кралицата консорт пък са нейните три внучета - Гюс , Луи и Фреди и нейният праплеменник Артър .

Главна роля в церемонията ще има Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, предстоятел на Англиканската черква . Той ще води самата гала по коронацията. Уелби, който е някогашен кадър от петролната промишленост, към този момент показа, че има кошмари по отношение на церемонията, като да вземем за пример, че не може да откри короната тъкмо когато би трябвало да я сложи върху главата на краля.

Генерал-губернаторите, представляващи английската кралска корона в 14-те страни, на които английският крал е държавен глава , също ще имат водеща роля в церемонията. Заедно с министър председателите на тези страни те ще влязат първи в Уестминстърското абатство след представителите на другите вероизповедания.

Главното отговорно лице за организирането на церемонията по коронацията е 66-годишният Едуард Фитцалан-Хауърд , херцог на Норфолк. По принцип на херцозите на Норфолк се пада и почетният пост в кралския двор, наименуван граф-маршал. Граф-маршалът провежда тържествените кралски събития, като церемонии по коронация и погребения на монарси. Именно Едуард Фитцалан-Хауърд провежда погребението на кралица Елизабет Втора предишния септември. Любопитното е, че той се озова във вихъра на дребен скандал предходната есен. Беше хванат да кара, до момента в който приказва по мобилния си телефон и поради това нарушаване му беше отнета шофьорската брошура за шест месеца, макар възраженията му, че тя му е нужна, с цел да пътува за подготовка на церемонията за коронацията на Чарлз Трети.

Друго основно настоящо лице в церемонията е военачалник Гордън Месинджър , шеф на Лондонската кула, където се пазят бижутата, благосъстоятелност на Короната. Той беше назначен на поста лорд-разпоредител, прочут още и като основен лорд-интендант на Англия. Това е един от най-важните постове в кралския двор. Човекът, който заема поста, внася на церемонията по коронацията Короната на Свети Едуард Изповедник, която ще бъде сложена на главата на новия крал от Кентърбърийския архиепископ сега на неговото оповестяване за държател.

Чарлз Уелсли , херцогът на Уелингтън, пък ще донесе на церемонията Короната на кралица Мери, която ще бъде сложена на главата на кралицата консорт Камила. Бившият свещеник на Лондон Ричард Чартърс, непосредствен другар на Чарлз Трети, ще донесе пръстена, който ще бъде подложен по време на церемонията на кралицата консорт.

Херцогът на Уестминстър, графът на Дънди, маркизът на Ангълси и графът на Калдън ще носят на церемонията респективно знамената на четирите народи на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. Франсис Даймок, който носи основаната още през Средновековието купа " отличник на суверена ", която се предава по завещание, ще носи на церемонията кралския щандарт - персоналния байрак на владетеля.

Няколко дами също ще имат водеща роля в церемонията . Бившата основна директорка на службата за вътрешно разузнаване МИ-5 Елизабет Манингам-Бълър , която е на 74 години, ще носи С киптъра на Свети Едуард , прочут и като Кралския жезъл с кръста или като Дълъг жезъл. Елизабет Анионву , 73-годишна здравна сестра и учител, ще носи Кралската сфера, която символизира държавността и християнските корени на монархията. Фиоела Бенджамин, която е на 73 години и която е член на Камарата на лордовете и е актриса с британо-тринидатстко поданство и телевизионна водеща на детски излъчвания, ще носи Кралския жезъл с гълъба - един от кралските скиптри. Пени Мордонт , която е на 50 години и е английски народен представител от Консервативната партия, ще носи Държавния меч - един от кралските мечове. Еми Тейлър , която е офицер от Кралските военноморски сили, ще носи Предоставеният за непрекъснато прилагане и инкрустиран с камъни меч - различен от кралските мечове.

Регалии и други пропити със символика предмети, които ще бъдат употребявани по време на церемонията

Кралска сфера - златна сфера, датираща от 1661 година, върху която има кръст със скъпоценни камъни и е опасана от две линии със скъпоценни камъни. Символизира държавността и ролята на английската монархия на бранител на християнската религия. По време на част от церемонията по коронацията монархът носи сферата в лявата си ръка.

Кралски жезъл с гълъба - жезъл, датиращ от 1661 година, на чийто връх има гълъб, символизиращ Светия дух.

Кралски жезъл с кръста, или Скиптър на Свети Едуард Изповедник, именуван още Дълъг жезъл - жезъл, датиращ от 1661 година. На върха му има кръст. Модифициран е през 1905 година, с цел да може към него да бъде прибавен 530-каратовият елмаз, наименуван Кулинан 1, прочут още и като Голямата звезда на Африка. Кулинан 1 в предишното е бил част от 3106-каратовия елмаз Кулинан, открит на 26 януари 1905 година в мина в региона на Претория, в Южна Африка. Диамантът Кулинан носи името на сър Томас Кулинан, който е бил притежател на мината, в която е бил открит камъкът. Диамантът Кулинан е бил подарен на крал Едуард Седми за 66-ия му рожден ден от държавното управление на Трансваал, територия в североизточната част на Южна Африка, която посредством този подарък е благодарила на краля, че й е дал самостоятелност. Диамантът Кулинан идва в Лондон през 1907 година, а година по-късно е пратен от краля в Амстердам на диамантената компания " Ашер Даймъндс ", където е взето решение диамантът да бъде разграничен на няколко елементи и по този начин се появява диамантът Кулинан 1. Заедно с другите части той е върнат на монарха.

Държавен меч - най-големият меч на английската кралска династия. Представя се на краля по време на церемонията по коронацията, след което се връща в съкровищницата. Използва се и по време на тронното слово, произнасяно от монарха в английския парламент. На дръжката на меча са възпроизведени лъв и еднорог. На меча има и редица гербове, измежду които кралският герб и гербовете на четирите народи в състава на Обединеното кралство.

Предоставеният за непрекъснато прилагане инкрустиран с камъни меч, направен през 1820 година - единственият меч, който се дава за прилагане от монарха, до момента в който останалите единствено му се показват по време на церемонията по коронацията. Скъпоценните камъни по него са инкрустирани по този начин, че да образуват емблемите на нациите в Обединеното кралство - розата за Англия, детелината за Ирландия и магарешкия трън за Шотландия. На меча някои скъпоценни камъни образуват и дъбови листа, жълъди и лъвски глави. Той има стоманено острие със златен обков, като скъпоценните камъни са точно върху острието.

Останалите мечове в кралската съкровищница са Мечът на духовното правораздаване, Мечът на краткотрайното правораздаване и Мечът на милосърдието, като острието на последния е алегорично счупено най-после. Тези три меча също се употребяват по време на церемонията по коронацията на монарха.

Корона на кралица Мери - носи се от кралиците консорт по време на церемонията по коронацията на съпрузите им. Името й идва от кралицата на Англия, Шотландия и Ирландия Мери от Модена, втората брачна половинка на крал Джеймс Втори на Англия и Ирландия, станал след това и крал Джеймс Седми на Шотландия. Но положението на тази истинска Корона на кралица Мери през вековете се утежнява. Ето за какво се стига до появяването на нова Корона на кралица Мери, проектирана за кралица Александра, брачната половинка на крал Едуард Седми. Тя обаче била издържана в по-европейски жанр. След това е основана друга Корона на кралица Мери, която е в английски жанр и е предопределена за кралица Мери, брачната половинка на крал Джордж Пети. Висока е 25 сантиметра, тежи 590 грама, от позлатено сребро е, има към 2200 диаманта. Първоначално в короната са били инкорпорирани и диамантите Кохинор, Кулинан 3 и Кулинан 4. През 1914 година обаче те са сменени от кристални копия.

Сега кралицата консорт Камила ще носи точно тази корона. За задачата в нея са импортирани някои промени. Диамантите са върнати на мястото на кристалните фалшификати. Тоест добавени са още веднъж диамантите Кулинан 3 и Кулинан 4, плюс диамантът Кулинан 5, които са все елементи от прословутия голям елмаз Кулинан. По този метод Камила ще отдаде респект на починалата Елизабет Втора, която е носила всички тези диаманти под формата на брошки. Но към Короната на кралица Мери, която ще носи Камила на коронацията, не е прибавен диамантът Кохинор, който в този момент е част от друга корона - тази, която кралицата консорт Елизабет, брачна половинка на Джордж Шести, е употребила по време на тяхната гала за коронация. Диамантът Кохинор, който е 105,6-каратов, е обект на дискусия и върху него искания са предявявали до момента държавните управления на Индия, Иран, Пакистан, Афганистан и даже талибаните. Британското държавно управление споделя, че диамантът е бил добит от него законно.

Корона на Свети Едуард Изповедник - централен предмет в кралската съкровищница, носи името на Свети Едуард Изповедник и версии на тази корона постоянно са били употребявани за коронясването на британските и английските монарси от 13-и век насам. Настоящата версия на короната датира от 1661 година Тя е от злато, висока е 30 сантиметра, декорирана е с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъни, измежду които аметисти, рубини, сапфири, топази, турмалини, гранати.

Имперска държавна корона - също централен предмет измежду кралските регалии. Тя е от злато, обсипана е с доста скъпоценни камъни, в това число 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда, 5 рубина. Носела се е от монарха по време на коронациите и изключително когато той напуща Уестминстърското абатство след церемонията по коронацията. Носела се е от монарсите и по време на церемонията на тронното слово в Народното събрание. Сега обаче се чака появяването й на церемонията да е по-мимолетна в сходство с желанието на Бъкингамския замък церемонията да бъде по-модерна и да въплъщава една по-съвременна и насочена към бъдещето визия за монархията. А Имперската държавна корона се асоциира с предишното. Така че се чака Чарлз Трети да носи тази корона за малко по време на церемонията по коронацията и след това при появяването си на балкона на Бъкингамския замък след кралската върволица, отбелязва изданието " Таун енд кънтри ".

Камък на ориста - камък с тегло 152 кг, който съгласно легендата е бил донесен от Светите земи през Египет, Сицилия, Испания и Ирландия в манастира в Скун в Шотландия. През годините е бил употребен в церемониите за коронация на шотландските крале. После е бил отвеян от Шотандия от Едуард Първи и поставян под трона по време на коронацията на кралете в Лондон. Съхранявал се е в Уестминстърското абатство епохи наред. Но на Коледа през 1950 година група шотландски студенти националисти съумяват да завлечен реликвата оттова, напомня " Уест Франс ". Последва гонене с полицията и най-после камъкът е открит в абатството в Арброут, асоциирано с появяването на шотландската нация. Камъкът е върнат в Лондон и се озовава под трона в Уестминстърското абатство за коронацията на Елизабет Втора през 1953 година Накрая камъкът е откаран в Шотландия през 1996 година в разгара на възхода на шотландския шовинизъм, като от този момент се съхранява в Единбургския замък, само че е контрактувано да бъде докарван оттова в Уестминстърското абатство за церемониите по коронацията, защото е възприеман към този момент като знак на устойчивостта на английската монархия.

Музика

По време на церемонията по коронацията ще звучат тържествени и добре познати църковни или типичен композиции, като " Свещеникът Задок " , основана от Хендел за коронацията на крал Джордж Втори. След това този химн се употребява при всяка коронация. Той звучи по време на помазването на краля. Но тази година фамозният композитор Андрю Лойд Уебър , прочут с мюзикълите си " Котките " и " Фантомът от операта ", бе претрупан със задачата да композира и нов химн за церемонията, наименуван " Make a Joyful Noise ". Патрик Дойл ще показа на церемонията нов марш, Тарик О " Регън е композирал творба, смесваща арабско и ирландско звучене, Пол Милър ще показа комбинация на уелски език, а Иън Фарингтън е основал творба за орган, включваща музикални тематики от другите страни от Общността на нациите. Пет композиторки, измежду които Сара Клас, Деби Уайзман, Джудит Уейр, също са основали специфични творби за церемонията.

Концерт

Вечерта на 7 май, в неделя, ще има огромен концерт в Уиндзорския палат в чест на новия крал, като в него ще вземат участие италианският тенор Андреа Бочели , пианистът Лан Лан , артистите Лайнъл Ричи и Кейти Пери . Много английски звезди, като Елтън Джон или Спайс гърлс , отклониха учтиво поканата на кралското семейство да вземат участие в концерта, което помрачи ненапълно събитието. Зрители на концерта ще бъдат 10 000 британци, определени посредством чоп . По време на концерта ще бъде отдадена респект на културното завещание на страната и на неговото разнообразие.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР