Исторически Русия е един от основните доставчици на дизел към

...
Исторически Русия е един от основните доставчици на дизел към
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Дали дизелът ще поскъпне зависи от Китай

Исторически Русия е един от главните снабдители на дизел към Европа. Това не важи за България, ние по-скоро сме експортьор на дизел. Но ембаргото идва в миг, в който имаме презапасяване и доста нови рафинерии, които започнаха работа в Близкия Изток. Те ще разрешат на Европа да се оправи и без импорт от Русия. 

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria енергийният специалист от Центъра за проучване на демокрацията Констанца Рангелова.

Ще се случи пренареждане на световната търговия. Русия ще би трябвало да изнася доста по-далеч своя дизел, ние също ще би трябвало да внасяме от по-далеч. Но Европа е пазарът, на който се балансира световният пазар на дизел. Русия ще би трябвало да продава с огромни отстъпки, с цел да може да откри покупател.

 
Все още няма покачване на цената. Това, което ще се случи в Китай, ще бъде определящо в идващите месеци. Отварянето на китайската стопанска система и по-силна консумация там, би повлияла много мощно на световния пазар.
Турски поток остана един от главните пътища, по които съветски газ продължава да стига до Европа. Част от този газ се прекупува и стига и до България.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР